Skip to main content

VIDEO. Contre în direct între Traian Băsescu și șapte invitați Realitatea TV. Ce spun Cristoiu, Lelia Munteanu și Cătălin Tolontan despre emisiune

 
VIDEO. Contre în direct între Traian Băsescu și șapte invitați Realitatea TV. Ce spun Cristoiu, Lelia Munteanu și Cătălin Tolontan despre emisiune
Train Basescu la Realitatea TV

Emisiune antologică vineri seara, la Realitatea TV: Traian Băsescu, pe de o parte și șapte jurnaliști/invitați în platoul emisiunii și-au schimbat contre dure pe parcursul discuției.

Publicitate

În prima jumătate de oră a emisiunii Realitatea Românească, disputa s-a purtat între moderatorul Octavian Hoandră și Traian Băsescu.

Ulterior, și-a făcut apariția Rareș Bogdan motivând "m-a sunat patronul acestei televiziuni, Cozmin Gușă".

În cea de-a doua parte a emisiunii a intrat în platou și Rareș Bogdan, alături de Costi RogozanuMircea Coșea, Florin Poenaru și Iulian Leca, iar Cozmin Gușă a intervenit prin telefon.

Ion Cristoiu a vorbit despre cum Băsescu "i-a executat pe rând, fără milă". Lelia Munteanu a ironizat emisiunea într-un pamflet, iar Cătălin Tolontan a apreciat prima parte a dialogului.

Înainte de reacții, ce s-a întâmplat în emisiune:

Ce s-a întâmplat în emisiunea de la Realitatea TV?

Emisiunea a debutat cu o înregistrare în care Gușă critica cei zece ani de mandat ai fostului președinte.

„Domnul Gușă are probleme cu matematica și cu logica. De regulă, toți sunt cunoscători despre ce am făcut în mandatul meu, foarte mulți sunt neinformați, domnul Gușă este unul dintre acești oameni”, a venit replica fostului președinte.

Băsescu i-a mai spus lui Gușă că este „un urechist”.

Costi Rogozanu - Traian Băsescu

După ce Rogozanu a afirmat că Băsescu și Mircea Badea au „aceleași obiective”, Băsescu i-a dat o replică și acestuia:

„Personal, nu mă uit la acest post. Îl consider un post antinațional. Urmărirea postului Antena 3 nu face bine nici măcar domnului Rogozanu”.

Apoi, Octavian Hoandră l-a întrerupt pe fostul șef al statului spunându-i că în timpul mandatului nu ataca justiția.

Traian Băsescu: „Nu spun că justiția nu e bună, am spus tot timpul că am încredere în justiție. Domnule Hoandră, exagerați. Eu taxez schimbarea de politică”, a precizat Băsescu.

Octavian Hoandră: „V-am urmărit, fără plăcere, dar v-am urmărit... zece ani.”

„Trebuie să vă spun că și mie îmi sunteți extrem de antipatic ca om”, a venit replica lui Băsescu.

Hoandră: „Mie, ca om, îmi sunteți simpatic, dar ca președinte mi-ați fost extrem de antipatic.”

Băsescu: „Mie și ca om, și ca ziarist, unul foarte slab, dar eu am fost un președinte bun. Să nu o ducem într-o dispută între noi. Când am acceptat să vin, știam în ce mediu vin.”

Hoandră: „Ca să nu vă rămân dator, eu care-s mai bătrân, să știți că am trăit în timpul lui Ceaușescu, a fost mai bun președinte ca dumneavoastră. (...) V-am detestat tot timpul, dar nu v-am urât.”

De la Snagov, Rareș Bogdan a venit în emisiune să-și ajute colegii

Traian Băsescu: „Domnule Rareș Bogdan, nu-mi face o deosebită plăcere să vă văd”, i-a spus fostul președinte, imediat ce a intrat în studio.

Rareș Bogdan: ,,Nici mie. Eram cu câțiva prieteni, cu fiul meu, mă întorceam de la Snagov, dar m-a sunat patronul acestei televiziuni, Cozmin Gușă, să vin în emisiune, dar nu este o plăcere. Ați jignit până acum.”

Băsescu: „Eu nu am jignit până nu am fost jignit (...) Dacă ați venit să fiți profesor, lăsați-o....”

Realizatorul de la Realitatea TV l-a întrebat pe fostul șef al statului dacă a știut ce s-a întâmplat la ANRP.

Băsescu: „Ați dat-o în patima de a face propagandă. Cum vă imaginați că aș fi știut și nu se întâmpla nimic. Atât aveam ca informație. În 2010 a venit la mine doamna Udrea și mi-a spus că în lumea politică se vorbește foarte mult de ANRP. Am chemat instituțiile abilitate să facă cercetări”, a răspuns Băsescu. Ulterior, pentru că Rareș Bogdan a spus că el nu minte, Traian Băsescu l-a întrebat: „Vreți să vă dau exemple?”.

După ce Bogdan a continuat spunând că fostul șef al statului și-a petrecut Revelioanele alături de Dorin Cocoș, Traian Băsescu a spus:

,,E o problemă că eu am facut Revelionul cu cineva, și nu e nicio problemă că dvs. ați petrecut cu dl Vanghelie (...) Dvs. dacă ați băut cu Vanghelie un șpriț credeți că e o crimă?

Domnul Rareș Bogdan, dacă l-ați sunat pe Schwartzenberg să-l întrebați cum e cu hotelurile bune și restaurantele? Ce, vă reproșez eu că v-a plătit el cazarea? (....) V-am întrebat eu dacă în discuțiile cu Vanghelie ați primit cumva bani? Nu v-am întrebat, domnule Rareș Bogdan.”

Cum au reacționat Ion Cristoiu, Alex Ștefănescu, Tolontan și Lelia Munteanu

"Pentru prima dată, nu știrile au rămas la finalul unei emisiuni cu Traian Băsescu, ci ecourile spectacolului a nu mai puțin de șapte „jurnaliști”, care au transformat dezbaterea pe cei zece ani de mandat într-un circ televizat", scrie Evenimentul zilei, în ediția de astăzi.

Cei șase jurnaliști prezenți la dezbaterea din platoul postului Realitatea TV au fost ironizați, ulterior, de mai multe personalități.

"Rareș Bogdan a dat fuga în ajutorul colegilor, deja întinși pe jos, sub formă de cadavre mediatice, după ce Traian Băsescu i-a executat pe rînd, fără milă", a scrie Ion Cristoiu, în EVZ.

La rândul său, criticul literar Alex Ștefănescu a comentat astfel incident: "Oameni ai clipei, de care peste câțiva ani nu-și va mai aminti nimeni, l-au admonestat, l-au jignit, l-au nedreptățit pe un personaj istoric."

 Lelia Munteanu a scris un pamflet inspirat de dezbaterea de la Realitatea TV în care Traian Băsescu este numit "fost tiran". Din textul editorialistei de la Gandul.info:

"FOST TIRAN: Cam de pe la ora asta sunt dispus bine de tot. Am acceptat cu plăcere, pentru a vă face de râs.
MODERATOR: Cu toată stima, vă detest.
FOST TIRAN: Ce coincidenţă fericită! Şi eu vă detest.
MODERATOR: Eu doar ca fost tiran vă detest. Ca om îmi sunteţi foarte simpatic.
FOST TIRAN: Eu vă detest şi ca om, şi ca moderator. Sunteţi un cabotin. Eu am fost un tiran talentat."

Cătălin Tolontan a scris o cronică a emisiunii de la Realitatea TV intitulată "Când a pierdut dialogul, Băsescu s-a pierdut pe sine".

Redactorul-șef al Gazetei Sporturilor se diferențiază față de celelalte comentarii pe subiectul emisiunii de la Realitatea TV printr-o notă apreciativă (pentru prima parte a emisiunii) la adresa jurnaliștilor care l-au luat la întrebări pe fostul șef al statului.

"Excelentă prima parte a emisiunii din această seară (vineri seara - n.r.) de la Realitatea TV cu Traian Băsescu! Pentru că nici unul dintre ”moderatorii” din studio n-a avut pretenții sau revanșe, ci curiozități omenești. Chiar și conducătorul platoului, Octavian Hoandră, deși nu asta e meseria lui, și-a făcut treaba cu naturalețe. A schimbat replici fruste cu fostul președinte, acesta i le-a întors, dar și le-au pasat contondent și natural, în afara mizei dușmăniei personale. (...) Și mai buni au fost Mircea Coșea, Costi Rogozanu, Florin Poenaru și Iulian Leca. Ei au tras de Traian Băsescu, l-au obligat să revină la motivațiile profunde ale unor decizii. Zi cu salariile, zi cu serviciile! Discuția a fost interesantă pentru că tipii n-au avut ego și n-au intenționat să monopolizeze emisiunea", a scris Cătălin Tolontan, pe blogul său.

https://www.youtube.com/watch?v=Hkenn_Xsus4

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Cred ca cea mai corecta abordare o are Silviu Sergiu, care spune ceva de genul (citez din memorie): " 7 jurnalisti timp de 2 ore nu au reusit sa scoata o stire interesanta de la un fost presedinte".
    Ce-i drept, au avut o audienta nesperata, dupa cum insusi Basescu le-a prezis. Din pacate pentru ei, aceasta audienta a fost doar pentru o seara, emisiunile de genul acesta nereusind sa le creasca cota.
    Aceste emisiuni de tip "tribunal al poporului" te astepti sa le vezi la A3, eventual la Romania TV daca au si o latura mondena. Din pacate pentru ei, cei de la Realitatea au reusit sa ia ce-i mai rau de la cele 2 televiziuni si sa faca o emisiune din care nu am ramas cu nimic. Basescu nu a iesit mai rau decat era, in schimb Leca, Hoandra, rares Bogdan au reusit in corpore sa fie neprofesionisti.
    Gusa, care nu-I chiar asa fraier cum s-ar crede, si-a dat seama de esec si l-a sculat de la masa pe Rares Bogdan, trimitandu-l sa salveze ce se mai putea salva. Din pacate acesta, prin prestatia mediocra si aroganta, nu a reusit decat sa strice si mai rau emisiunea, astfel ca nici macar intreventia patronului nu a mai salvat aceasta seara.
  • Am vazut in totalitate emisiunea,aveam alta impresie despre realitatea dar ce au facut cu Basescu in aceea seara a fost Josnic,sa te pui 7 insi pe toate fronturile in platou,telefonic,pe un singur om indiferent cine ar fi este Penibil.Oricum Basescu a aratat inca o data ca este un adevarat "Animal Politic"
  • Au fost foarte slabi moderatorii. Nu au reusit sa-l puna cu nimic in dificulate pe Basescu, inclusiv Cozmin Gusa. Jurnalisti slabi, din pacate.
  • Păcat că nu a fost și craiul Tolontan printre cei 7 jurnaliști, mai mult sau mai putin cunoscuti, ca acest Octavian Hoandră...venit de la Cluj...să se facă de rîs în emisiunea pe care o modera...

Trimite un comentariu