Skip to main content

VIDEO. ActiveWatch: Ziariştii Mirela Neag şi Cătălin Tolontan, printre premianții libertății de exprimare. România TV s-a înscris la categoria repetenți

 
VIDEO. ActiveWatch: Ziariştii Mirela Neag şi Cătălin Tolontan, printre premianții libertății de exprimare. România TV s-a înscris la categoria repetenți
jurnalisti

Ziariştii Mirela Neag şi Cătălin Tolontan s-au numărat printre "premianţii libertăţii de exprimare", iar România TV s-a aflat printre "repetenţii" premiilor FreeEx, acordate de ActiveWatch la Cheful Presei.

Printre premianți s-au numărat și două instituții ale statului, Curtea Constituțională și Direcția Națională Anticorupție.

Publicitate

În cadrul evenimentului organizat aseară de ActiveWatch, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei, au fost acordate premiile FreeEx.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, "premianții" și "repetenții libertății de exprimare", desemnați de organizația ActiveWatch.

Titlul "Echidistantul anonim" a fost acordat "tuturor jurnaliștilor care au rezistat tentației de a se alătura uneia din cele două tabere politico-mediatice, dar au încasat stoic flegmele propagandiștilor plătiți din banii mogulilor".

Ziaristului Alexandru Rusu a primit premiul "Apără-mă Doamne de SRR că de CNA mă apăr singur", pentru că "s-a bătut să demonstreze că România este un stat democratic, cu condiţia să nu te laşi încălecat de mafioţi şi securişti".

Studentul Dragoș Alecsandru a primit titlul "Snowden pentru arhitectură", pentru "curaj și pentru ajutorul pe care-l oferă Universității Ion Mincu să-și recupereze respectul față de studenți".

Titlul "Boxeri anticorupţie" a fost acordat ziariştilor Mirela Neag şi Cătălin Tolontan, pentru că "au demonstrat că poţi lovi în corupţi de să-ţi geamă mogulul şi pentru că au dovedit că se poate să stai drept fără a sta drepţi".

Curtea Constituțională a României a primit titlul "De veghe în lanul cu ocară" pentru "curajul de a fi înfruntat două instituții care s-au lăsat ademenite de viciul abuzului față de statul de drept: BOR și SRI". Astfel, CCR "a reinstituit dreptul la liberă opțiune pentru cursul de religie în școli și a tăiat elanul de 'Big Brother' al SRI".

Același titlu, "De veghe în lanul cu ocară", a fost acordat și profesorului Emil Moise pentru "stăruința de care a dat dovadă luptând pentru libertatea de conștiință a copiilor și pentru curajul de a crede în instituțiile democrației".

Titlul "De veghe în lanul cu ocară" a mai fost acordat Asociaţiei Pentru Tehnologia Informaţiei, Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki, dar şi PNL, "pentru curajul şi competenţa cu care au tăiat elanul de 'Big Brother' al SRI".

Distincția "Şi-acu, ce-o să se aleagă de noi?" a fost acordată Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru că "a expus mecanismele corupte de finanțare a presei și pentru că a curățat o parte din mizeria mass-mediei".

ActiveWatch a acordat și premiul "Robert Turcescu" - "Lui Dumnezeu, pentru că el a vrut ca Robert Turcescu să ne spună că nu e jurnalist (deși ne cam convinsesem și singuri de asta), ci securist de școală nouă".

Postul de știri România TV a primit premiul "Unde-și ține Ponta coada", pentru transmisiunea din 16 noiembrie de la Paris, unde "coada de sute de persoane era prezentată la postul TV al prietenului d-lui Ponta sub titlul 'La secțiile de vot din Paris nu mai sunt cozi'".

Acest titlu a venit cu mențiunea că "premiul în valoare de 500.000 de Cocoșei va fi înmânat d-lui Sebastian Ghiță pentru a contribui la finanțarea RTV".

Deputatului Bogdan Diaconu i-a fost acordat premiul premiul "România de la Nistru pân' la Viena", pentru că "are curajul să trezească forțele telurice ale românismului".

Comisia de Etică şi Arbitraj a TVR a primit titlul "Arbitraje fără blat", pentru că este "singura instituţie de autoreglementare din presa românească şi pentru că reuşeşte să emită opinii deseori critice la adresa conducerii instituţiei, situaţie aproape unică în întreg peisajul media autohton".

ActiveWatch a realizat un montaj video cu o serie de derapaje de la libertatea de exprimare, din perioada 2014 - 2015.

https://www.youtube.com/watch?v=0_vY0YfKPIA

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu