Skip to main content

Emil Hurezeanu a explicat motivele pentru care a acceptat să fie propus ambasadorul României la Berlin

 
Emil Hurezeanu a explicat motivele pentru care a acceptat să fie propus ambasadorul României la Berlin
Emil Hurezeanu

Emil Hurezeanu a explicat la Digi24 care sunt motivele pentru care a acceptat numirea ca ambasador al României în Germania. Jurnalistul a povestit și cum i-a făcut Klaus Iohannis această propunere.

Publicitate

„Profesia mea de jurnalist, care a început la începutul anilor 80, m-a purtat în multe locuri, în multe țări, dar cea mai importantă zonă a fost Germania, unde am lucrat și la Munchen și după aceea la Deutsche Welle, la Koln. M-am întors în 2002 în țară și, cu o mică paranteză, am continuat să fac acest lucru. Sunt un jurnalist care vrea să descrie realitatea, să o înțeleagă, să o analizeze. N-am fost neapărat un jurnalist de opinie, nu sunt un om care judecă lucrurile din perspectiva propriului său ego, bineînțeles cu instrumentele personale. Fiecare autor are și opinii. Dar am practicat mai degrabă un jurnalism de înțelegere și de găsire a medianei”, a spus Emil Hurezeanu în emisiunea Jurnalul de seară, prezentată de Cosmin Prelipceanu la Digi 24.

Hurezeanu a vorbit despre preocupările sale de politică externă și despre experiențele avute, de-a lungul timpului, în Germania.

„Preocupările mele de politică externă, fiind de la început în situația de a scrie comentarii de politică externă și în mijlocul unor întâmplări tulburi, uneori confuze, în anii 80, în ultima parte a Războiului Rece, eram într-o poziție de a observa aproape în timp real și concomitent mai multe secvențe cu desfășurări tulburătoare în Uniunea Sovietică, după 1985, în Polonia, în SUA și în România – în primul rând - că era principala preocupare”, a mai spus jurnalistul, potrivit Digi24.ro.

„Ciclurile biografice, întâmplările din viață, dorința de a face altceva și în același timp același lucru, folosindu-ți experiențele și cunoștințele, într-un moment în care relația dintre o țară ca Germania și România, după părerea mea, este mai importantă decât oricând. În situația în care e vorba de un amator, eu sunt un diletant, nu fac parte din corpul diplomatic, n-am avut stagii acolo, secretar 1, secretar 2... vin dintr-o zonă diferită, dar, în același timp, o zonă în care apropierea de Germania și trăind acolo și încercând să înțeleg și să cunosc mai bine această țară mi-au dat suficient curaj să accept această propunere”, a menționat el.

Emil Hurezeanu, despre modul în care președintele Iohannis i-a propus funcția de ambasador al României în Germania

„E o propunere care mi s-a făcut relativ simplu de președintele Republicii, a cărui relație personală cu mine este destul de firavă. E unul dintre telespectatorii mei, așa cum eu am fost unul dintre concitadinii lui, amândoi născându-ne la Sibiu, domnia sa trăind în continuare acolo. Și, deci, nu neapărat o relație de apropiere, și de familiaritate și de cunoaștere cred că l-a făcut să ia această decizie. Nu intru în cabinetul deicizional al președintelui, am încercat să explic care sunt motivele mele pentru care iau această decizie”, a povestit Emil Hurezeanu, la Digi24.

Reamintim faptul că jurnalistul și scriitorul Emil Hurezeanu a fost propus ieri pentru funcția de ambasador al României în Germania, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu