Skip to main content

Iohannis, de Ziua Libertăţii Presei: "Rolul mass-media este esenţial în apărarea interesului public". Ce mesaje au transmis Victor Ponta, Alina Gorghiu şi Bogdan Aurescu

 
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Publicitate

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, copreşedintele PNL Alina Gorghiu şi ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au transmis mesaje jurnaliştilor cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

"O presă liberă contribuie la consolidarea democraţiei şi la dezvoltarea unei societăţi prospere. Pentru acest drept am luptat în 1989, iar rolul mass-media este esenţial în apărarea interesului public", a scris preşedintele Klaus Iohannis, pe pagina sa de Facebook, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei.

Şeful statului a mai spus că "Ziua Mondială a Libertăţii Presei ne readuce aminte cât de importantă este libertatea de exprimare".

La rândul său, premierul Victor Ponta transmite "colegilor din presă", inclusiv celor care îl critică "indiferent" ce face, mult succes în activitate.

"Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, le urez tuturor colegilor din presă, inclusiv celor care mă critică indiferent ce fac, mult succes în munca lor! Avem împreună datoria să ajutăm la ridicarea societăţii româneşti, inclusiv prin calitatea dezbaterii publice, şi puteţi conta pe mine în construirea unei agende publice constructive, cu respect pentru argumente şi cetăţeni", a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.

Premierul a mai spus că articolul 30 din Constituţie privind libertatea de exprimare "este, poate, cea mai puternică lectură pe care o putem parcurge cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei".

Cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, Alina Gorghiu, copreşedinte al Partidului Naţional Liberal, a spus că "dacă presa este prosperă şi independentă financiar, poate să lupte apoi pentru propria-i integritate".

Mesajul Alinei Gorghiu, postat pe Facebook, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei:

Mass-media, cu bune şi cu rele, reprezintă garanţia dreptului nostru fundamental la libera exprimare. De Ziua Libertăţii Presei, noi toţi - oameni politici, patronat, ziarişti, telespectatori, cititori sau ascultători - ar trebui sa ne gândim mai apăsat la cât de mult ne-a lipsit acest drept fundamental în perioada comunistă, cât de preţios este, dar şi cât de uşor se poate pierde.

Tuturor acelora care au răbdare ore întregi în faţa uşilor închise pentru a smulge o declaraţie de câteva minute la finalul unor şedinţe prelungite, acelora care petrec săptămâni în şir desluşind iţele unui subiect de investigaţie, acelora care îşi asumă riscuri extreme în teatrele de operaţii militare, acelora care prin scriitura lor ajung să schimbe destine sau să determine luarea unor decizii cu mare impact social le transmit un gând bun, sa rămână determinaţi şi sa lupte pentru libertatea lor de exprimare. Libertatea lor e libertatea noastră.
Sloganul sub care UNESCO marchează ziua de azi este: „Lăsaţi presa să prospere”. Dacă presa este prosperă şi independentă financiar, poate să lupte apoi pentru propria-i integritate, pentru jurnalism curat şi nu manipulare, pentru informare şi nu calomnie.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, afirmă, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, că "o presă liberă este cheia pentru o societate democratică funcţională" şi că, în această zi (3 mai - n.r.), este adus un omagiu jurnaliştilor care dovedesc că "stiloul este o armă mai puternică decât cenzura sau intimidarea", relatează Mediafax.

"Data de 3 mai marchează Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Suntem astăzi, în mod regretabil, într-o perioadă în care această valoare democratică fundamentală este din ce în ce mai mult încercată. De aceea Ziua Mondială a Libertăţii Presei trebuie să fie un moment de reflecţie asupra sacrificiilor pe care jurnaliştii din întreaga lume le fac în lupta lor pentru libertatea de exprimare. Un moment de reflecţie asupra modului în care fiecare stat trebuie să garanteze acest drept fundamental", spune Aurescu într-un mesaj cu ocazia Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, potrivit unui comunicat al MAE, citat de Mediafax.

Despre Ziua Mondială a Libertăţii Presei

La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai ca Zi Mondială a Libertăţii Presei. Inţiativa a venit de la Conferinţa Generală UNESCO, care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus