Skip to main content

Raport CJI 3. "Etica profesională este privită ca ceva desuet". Un caz anecdotic despre decredibilizarea profesiei: "o jurnalistă s-a dus la primar și i-a cerut bani de gresie"

 
Raport CJI 3. "Etica profesională este privită ca ceva desuet". Un caz anecdotic despre decredibilizarea profesiei: "o jurnalistă s-a dus la primar și i-a cerut bani de gresie"
jurnalisti

"Etica profesională este privită ca ceva desuet de către o parte a celor care activează ca jurnaliști. Cei care încearcă să respecte standardele profesionale sunt numiți cu dispreț deontologi", arată raportul Starea sectorului mass-media din România în 2014, realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Publicitate

Toate persoanele intervievate de echipa CJI au spus că au știință sau cunosc personal jurnaliști care nu respectă standardele etice.

Un jurnalist din mediul local a povestit un caz devenit deja anecdotic pentru a ilustra această lipsă de etică în exercitarea profesiei de ziarist.

„Avem aici o jurnalistă care s-a dus la primar și i-a cerut bani de gresie, că ea are nevoie să-și pună gresie în casă. Evident că apoi primarul ne tratează pe toți cu dispreț.” (jurnalist din mediul local)

Probleme mai grave de etică intervin atunci când politicienii încearcă să-i corupă pe jurnaliști.

„Cei care au cea mai mare nevoie de jurnaliști sunt politicienii, și dacă nu pot cumpăra ziarul, nu pot cumpăra conducerea publicației, n-au bani de publicitate, încearcă să îți corupă omul de pe teren. Când lucrezi cu un reporter de mult timp, știi. Intervii, discuți, se ostilizează relațiile. Noi avem în fișa postului că nu e voie să faci consiliere pentru oamenii politici, avem anumite limitări la care chiar ținem. Dar nu există lucruri sterile niciodată”, spune unul dintre managerii locali intervievați de echipa CJI.

„Partea cea mai urâtă a fost când ne-au cumpărat oameni din redacție. Cea mai murdară tactică. Vorbim de un județ mic, nu ai jurnaliști să înlocuiești. Uneori închizi ochii, îi spui să o lase mai moale că știrea miroase a friptură, am dat și afară când ne-am permis, pentru că nu se mai putea.” (manager local)

Campaniile electorale sunt momentele în care aproapierea dintre jurnaliști și oamenii politici se vede cel mai bine, mai spune raportul Centrului pentru Jurnalism Independent.

„Am colegi care, în campania aceasta, au făcut ziare de campanie pentru oamenii politici. Nu prea merg cele două, dar sunt niște bani și, de multe ori, acesta este singurul lucru care contează”, povestește un alt jurnalist din Târgu Mureș.

Potrivit studiului CJI, sărăcirea jurnaliștilor i-a făcut pe aceștia să devină vulnerabili.

„Pentru surse, jurnaliștii au devenit un fel de armă prin care ei își rezolvă anumite probleme. Cu o consumație de 200 lei, jurnalistul îl înjură pe adversarul tău, și așa îți rezolvi dușmanul politic. Înainte se vindeau mai scump, dar de la un timp au devenit foarte ieftini, un plin de benzină, ceva de genul ăsta. Și poate că e normal: tu ești mare jurnalist care face investigații, dar mai ai o săptămână până la salariu și nu mai ai niciun ban în buzunar” povestește un fost jurnalist care face și consultanță politică într-un oraș de provincie.

Despre raportul Starea sectorului mass-media din România în 2014

Pentru acest raport echipa Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) a realizat, în perioada octombrie 2014 – aprilie 2015, peste o sută de interviuri cu manageri, editori, jurnaliști din presa locală și centrală.
Interviurile și analiza au fost realizate în cadrul proiectului Consolidarea Convenției Organizațiilor de Media, coordonat de CJI în parteneriat cu Centras.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Problema cu etica este ca despre ea vorbesc in special cei fara coloana vetrebrala. La fel cum politicienii vorbesc despre "reforma morala" sau "statul de drept"

    Turcescu era toata ziua cu deontologia in gura...

    CTP, liderul deontologilor, este complice de facto la evaziune fiscala, iar acum discursul s-a schimbat in "nu stiu, nu ma pricep, eu sunt cu tenisul"

    Si putem continua.

Trimite un comentariu