Skip to main content

Un membru CNA îi cere lui Victor Ponta să inițieze o întâlnire cu reprezentanții întregii mass-media privind fiscalitatea presei

 
Un membru CNA îi cere lui Victor Ponta să inițieze o întâlnire cu reprezentanții întregii mass-media privind fiscalitatea presei
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

Valentin Jucan, membrul al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), îi solicită premierului Victor Ponta să ceară ministrului Finanţelor să organizeze o întâlnire cu reprezentanţii media despre o eventuală modificare a fiscalităţii presei.

Publicitate

Valentin Jucan face referire la declarațiile recente făcute de Victor Ponta cu privire la faptul că Guvernul dorește identificarea unei soluții pentru susținerea televiziunilor de știri.

Premierul a precizat, într-un interviu acordat postului B1 TV, că Guvernul caută un sistem de sprijinire, prin reducerea taxelor, a presei furnizoare de ştiri, precum posturi de televiziune şi radio, în funcţie de proporţia numărului de ştiri în grila de program, nu şi a presei scrise, deoarece aceasta suportă costuri mai mici în online.

"Propunerea lansată de Primul-ministru vizează facilități fiscale exclusiv pentru o anumită parte a mass-mediei, ceea ce cu siguranță ar ridica probleme de discriminare. Această formă, transpusă într-o măsură recent adoptată de Guvern, ar suna în felul următor: reducerea TVA la pâine, dar numai la cea de tipul 'graham'", spune Valentin Jucan într-un comunicat de presă remis Paginademedia.ro.

Membrul CNA precizează că a avut discuţii cu un fost ministru al Finanţelor, din actualul Guvern, care au vizat posibile măsuri de susţinere a media.

"În discuțiile anterioare pe care le-am avut cu un fost Ministru al finanțelor publice, din actualul Guvern, am propus ca măsură de susținere adresată mass-mediei, reducerea TVA la 9% concomitent cu reducerea impozitului pe profit la 1%", mai spune Jucan.

El spune că acest tip de mecanism face parte din înlesnirile fiscale agreate de Directiva 2010/13/UE a Parlamentului European și a Consiliului, directivă care definește serviciile mass-media drept servicii culturale și economice.

"Coroborat cu Directiva menționată, art. 107, alin.3 din Tratatul privind Uniunea Europeană, prevede faptul că pot fi considerate 'compatibile cu piața internă, ajutoarele destinate să promoveze cultura și conservarea patrimoniului, în cazul în care acestea nu modifică în mod nefavorabil condițiile schimburilor comerciale și de concurență în Uniune, într-o măsură care contravine interesului comun'", mai susține Valentin Jucan.

În finalul comunicatului de presă, Valentin Jucan îi cere lui Victor Ponta să organizeze o întâlnire cu reprezentanţii media, în cazul în care Guvernul doreşte modificarea fiscalităţii presei.

"Dacă într-adevăr se dorește modificarea fiscalității presei, în sensul de a o sprijini, îi solicit public domnului Prim-ministru Victor Ponta să ceară Ministrului de finanțe organizarea unei întâlniri cu reprezentanții întregii mass-media, astfel încât să poată fi conturate problemele și soluțiile lor", spune Valentin Jucan.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • e periculos aceasta facilitate de reducere de taxe pentru televiziuni, sigur ar trebui sa se aplice si ziarelor printate, dar ceea ce ma intriga este ca vine propunerea de la un domn de la CNA numit de PSD sifac o supozitie ca s-ar dori o inregimentare a tuturor posturilor tv, vezi, draga doamne Victor Ponta de ajuta, trebuie sa-i raspundem pe masura faptei sale generoase.Vom vedea
  • Bun si totusi dece trebuie sustinute aceste posturi de stiri? audientele sunt asa mici pentru ca lumea nu se mai uita la ele, dece trebuie sustinute artificial niste posturi de televiziune daca publicul nu le mai sustine?

Trimite un comentariu