Skip to main content

CNA, scrisoare de atenţionare pentru televiziunile care nu transmit ştiri în limbaj mimico-gestual

 
digi24
digi24

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să trimită o scrisoare de atenţionare posturilor cu difuzare naţională care nu respectă interpretarea a cel puţin 30 de minute de ştiri în limbaj mimico-gestual.

Publicitate

Mai exact, vizate au fost televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Realitatea TV şi România TV.

Potrivit unei monitorizări a Consiliului Naţional al Audiovizualului, posturile care au aproape zilnic un interpret care „traduce” ştirile în limbaj mimico-gestual sunt în număr de şase: Digi 24, Kanal D, Pro TV, Prima TV, TVR 1 şi TVR 2. Alte cinci nu au respectat până acum reglementările în vigoare. Potrivit monitorizărilor CNA este vorba despre posturile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Realitatea TV şi România TV.

CNA a considerat că postul Naţional TV nu se încadrează în acest caz întrucât programele sale informative au o durată mai mică de 30 de minute.

Scrisoarea de atenţionare a fost aprobată cu unanimitatea celor prezenţi. Însă, Lorand Turoş, membru CNA, a criticat articolele de lege care obligă televiziunile locale şi naţionale să asigure cel puţin 30 de minute de interpretare a programelor informative în limbaj mimico-gestual.

Lorand Turoş: „Eu sunt total înpotriva acestor lucruri, pentru că se impune o obligaţie către radiodifuzori, fără ca statul să compenseze ceva. "

Paulian Sima, asistent social în cadrul Asociaţiei Naţionale a Surzilor, a fost prezent săptămâna trecură în faţa membrilor CNA şi le-a explicat că, la nivel naţional, ar fi 50.000 de persoane care au diverse deficienţe auditive. „Din aceste 50.000, 23.500 sunt înregistrate oficial în statisticile Ministerului Muncii”, a mai spus acesta.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Izabella Izabella
    Interpretul in limbaj mimico-gestual este o necesitate pentru persoanele cu deficiente de auz, nu este un moft. Stiati ca> persoanele care au facut scoli speciale de surzi chiar daca stiu sa citeasca si sa scrie, nu inteleg toate cuvintele? Scriu si citesc cu multa greutate si inteleg cuvinte foarte simple, uzuale. Deci subtitrare nu-i ajuta pe toti cei care nu aud. De aici incepe munca interpretului in limbaj mimico-gestual, care trebuie sa faca o interpretare pe intelesul tuturor persoanelor cu deficiente de auz. Majoritatea persoanelor comunica foarte greu cu persoanele auzitoare si uneori este nevoie sa le explici de cateva ori pana inteleg.
    Acesta e un semnal de alarma pentru toti cei care intra in contact cu o persoana cu deficiente de auz, aveti rabdare cu ei si ajutatii sa inteleaga. Si aceste persoane au dreptul la informatii, este un drept castigat dupa multi ani de suferinta. Nu-i discriminati !!! Sunt cetatenii acestei tari si au drepturi egale cu noi auzitorii.....
  • geo geo
    Fa reclamatie la CNA, daca ai probleme...
  • mihai mihai
    CNA ul nu vede ca ProTV profita de pe urma infirmitatii unor oameni si ii arata la televizor intr un program grotesc- orbi plimbati cu caleasca, orbi pe scaunul de masaj sau la piscina ...de parca ar fi femeia cu barba sau barbatul cu trei picioare ! Nu mai bine i-ar duce la masaj si piscina fara sa stim noi ?Nici o asociatie care le apara drepturile nu vad sa spuna nimic . E revoltator sa profiti de acesti oameni in modul asta speculand nevoile pe care le au ! Legea bunului simt spune asta ! Ar trebui ca astfel de emisiuni sa fie date exemplu de asa nu si sa stim numele tuturor din echipa ca sa-i huiduim pe strada. Oare ce raspunde unul din ei cand ajunge seara acasa si e intrebat de copil ce a facut azi la munca ? Mi-am batut joc de niste oameni cu handicap ca sa fac audienta . Oamenii astia ar trebui obligati sa lucreze ani de zile la un centru pt persoanele cu handicap ! Era un anunt pt cei care parcau pe locurile rezervate persoanelor cu handicap : daca parchezi pe locul meu nu vrei sa imi iei si handicapul !
  • PoateCitesteCineva PoateCitesteCineva
    Posturile de stiri mai bine sa puna scripturile text pe care le citesc jurnalistii si voice-over-ii pe ecran si nu le mai trebuie niciun interpret si este si mai corect pentru persoanele in varsta care nu aud si nu stiu limbajul mimico-gestual...parerea mea...
  • geo geo
    Există un termen limită până la care trebuie să introducă interpretarea a cel puțin 30 de minute de știri în limbaj mimico-gestual. Și dacă nu o fac care este sancțiunea?

Trimite un comentariu

sus