Skip to main content

Amintirile lui Stelian Tănase. Cum i-a propus Crin Antonescu să preia șefia TVR și ce s-a întâmplat la primul Comitet Director: "Zgabercea, lupul alfa"

 
Amintirile lui Stelian Tănase. Cum i-a propus Crin Antonescu să preia șefia TVR și ce s-a întâmplat la primul Comitet Director: "Zgabercea, lupul alfa"
Stelian Tanase

La final de mandat, Stelian Tănase a publicat pe blogul său un serial despre prima săptămână la conducerea TVR. Fostul președinte-director general al TVR, demis ieri de Parlament prin respingerea raportului de activitate al postului public, povestește cum i-a propus Crin Antonescu să preia șefia Televiziunii Române, dar și cum a fost la primul Comitet Director, unde Cristian Zgabercea era "lupul alfa".

Publicitate

Stelian Tănase, despre o întâlnire acasă la el, în 2013, cu Crin Antonescu și Eduard Hellvig (actual director SRI, pe atunci secretar general al PNL):

"(Crin Antonescu - n.r.) Îmi cere abrupt să preiau TVR. (...) De ce aș face-o? Acolo e o mizerie, spun. (...) Nu se înhamă nimeni la așa ceva decît dacă nu e în toate mințile. Există un argument in favoarea ideii, spune Antonescu. USL are 70% in Parlament, pe această bază poți să faci reformă. Poți să faci ce vrei, noi te susținem. Și dacă se rupe USL, ce fac? îi întreb pe amîndoi, dau de Dracu, toate premisele astea ar fi răsturnate. Rămin în ofsaid. Antonescu îmi dă asigurări că USL nu se va rupe în 2014, ci în 2016. Așa, e înțeles cu Ponta", povestește Stelian Tănase într-o material publicat pe blogul său sub titlul "Fragmente de jurnal".

Stelian Tănase relatează cum Crin Antonescu, aflat în vizită la el, l-a sunat pe Victor Ponta pentru a se înțelege asupra șefie TVR.

"Antonescu il sună pe Ponta și se înțeleg asupra numelui meu. Ponta e surprins că Antonescu a prins un personaj de anvergura mea (îmi spune Antonescu mulțumit după ce închide). Sunt in criză de timp , se închide sesiunea și nu aveau om. Ponta e de acord. OK. De fapt frica PNL e că PSD va prelua TVR dacă liberalii nu vin rapid cu o propunere de nerefuzat. Așa s-a ajuns la mine", povestește Tănase.

Tănase povestește pe blogul său cum a fost la primul Comitet Director, la început de mandat, pe 26 decembrie 2013.

"Primul Comitet Director la o masă prelungă, refuz să stau in capul ei. Nu știu cum se prezidează o ședință. Sunt privit cu ironie, ca un fraier. Urmează să fiu devorat de piranha și nici nu va dura mult. Le spun de inceput ca să liniștesc spiritele că toată lumea rămîne pe locuri. Un an de zile nu schimb pe nimeni. Să își vadă de treburi în continuare. Nu par impresionați. La încrengăturile politice care sunt aici nu se sinchisesc, normal.

Toți au venit in TVR cu proptele, au protectori puternici. X e ruda cuiva intangibil. Y face afaceri cu baronul Q. Etc. Nici legea nu mă ajută, nu am cum să dau afară pe absolut nimeni. D-aia am preferat să anunț pacea. Cîteva perechi de ochi se uită fix la mine. Mă măsoară să vadă cine sunt, la ce să se aștepte.

Inevitabilele glumițe despre microfoane ascunse, camere video care ne inregistrează, servicii secrete, telefoane ascultate. Apropo, toată lumea are telefoane mobile pe masă. Mă intreb ciți dintre cei de față sunt agenți. TVR a fost dintotdeauna, de la înființare infestat de agenții Securității. Nu cred că după 89 au fost retrași. Dimpotrivă, au fost recrutați și parașutați și mai mulți.

Adunarea asta care-și zice CD e dominată de Zgabercea, lupul alfa. Toți par dornici să-l servească, să se gudure. El dă tonul, el e jupînul. Zgabercea indică felul in care trebuie să se voteze un punct sau altul și ceilalți se supun ca niște copii cuminți", scrie Stelian Tănase pe blog, în articolul Jurnal teverist.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Ca a stat sau nu e una,insa povestea e foarte plauzibila daca stii cum se invart treburile la firmele de stat.
  • Nu pot intelege de ce faceti publicitate zoaielor lansate de acest om de nimic. E josnic ceea ce face Stelian Tanase. Dar relevant pentru caracterul sau infect. Omul acesta e profesor universitar? Conduce doctorate? Un delator? Pai daca s-a lamurit asa de devreme cu relele din TVR de ce a stat acolo pina a fost dat afara? Ca sa incaseze nemeritat lunar echivalentul a 4700 de euro?

Trimite un comentariu