Skip to main content

FOTO. Cum arătau revistele glossy din România la primul număr și cum arată acum. Avantaje, Viva și Elle, printre titluri

 
FOTO. Cum arătau revistele glossy din România la primul număr și cum arată acum. Avantaje, Viva și Elle, printre titluri
istoric reviste

Jurnalistul Horia Ghibuțiu a publicat pe blogul său un scurt istoric al publicațiilor glossy din România. În realizarea acestui material el a ales 10 titluri: patru reviste pentru femei, două pentru bărbați, una de celebrități, una de psihologie, un ghid TV și o revistă de cultură generală.

Publicitate

Trecerea în revistă a publicațiilor românești se încheie cu o analiză realizată de Cristina Simion, fost manager de presă.

Cristina Simion: "Revistele glossy românești sunt moderne, mature, elegante și foarte bine scrise"

„Unica” a fost prima revistă glossy cu un concept și un conținut editorial 100% românesc, un curaj într-o perioadă în care mai ales imaginea de calitate era destul de greu de obținut. Destule subiecte din acea perioada de „copilărie” a presei glossy aveau puține lucruri în comun cu conceptul și stilul editorial al revistelor, dar îmi amintesc cu plăcere că era o vreme a experimentului, plină de entuziasm, în care reportajele senzaționale (și „senzațional” însemna, pe atunci, o zi în Penitenciarul de la Târgșor sau povestea eroică a unei antreprenoare-în-fașă) se amestecau cu tirade sfătoase despre bunele maniere (cu destule greșeli sau infantilisme), cu fragmente literare și cu sfaturi elementare de igienă. Dar câta nevoie era de toate acestea și câte discuții în redacția lărgită pentru fiecare articol!

Astăzi, fiecare revistă are un conținut mult mai tehnic, în sensul respectării structurii editoriale, a proporției între volumele editoriale dedicate fiecărei secțiuni, în sensul portofoliului de subiecte, dar mi se pare că s-a pierdut măcar în parte entuziasmul, pe alocuri naiv, al anilor de început. (...) Îmi place cum au evoluat revistele care supraviețuiesc, îmi place că își păstrează identitatea, evoluând în același timp cu interesele publicului. Consider publicul românesc de reviste glossy ca fiind competent, informat și foarte, foarte exigent" - Cristina Simion.

Câteva coperți de revistă de astăzi puse în oglindă cu edițiile de început

AVANTAJE: 1995/2015

AVANTAJE-tile

 

 

 

Prima apariție: 1995

Primul redactor-șef: Ioana Stanciu

Actualul redactor-șef: Daniela Palade Teodorescu

ELLE

ELLE-tile

Prima apariție: 1997

Primul redactor-șef: Diana Voicu

Actualul redactor-șef: Roxana Voloșeniuc

UNICA 

UNICA-tile

Prima apariție: 1997

Primul redactor-șef: Nora Ioniță

Actualul redactor-șef: Raluca Hagiu

TV MANIA

TV-mania-1998-tile

Prima apariție: 1998

Primul redactor-șef: Claudiu Șerban

Actualul redactor-șef: Ruxandra Dincă

VIVA!

VIVA-tile

Prima apariție: 1999

Primul redactor-șef: Ada Teslaru

Actualul redactor-șef: Luana Dăneț

 

Galeria completă, AICI

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu