Skip to main content

Niciunul dintre șefii TVR din ultimii 15 ani nu și-a dus mandatul pînă la capăt. Trei demiteri și trei demisii, toate din motive politice

 
Niciunul dintre șefii TVR din ultimii 15 ani nu și-a dus mandatul pînă la capăt. Trei demiteri și trei demisii, toate din motive politice
tvr

Istoria Televiziunii din ultimii 15 ani arată că niciunul dintre președinții care au condus-o nu și-a dus mandatul până la capăt. Indiferent că au fost demiși de Parlament sau că și-au dat demisia, toți au părăsit mai devreme poziția de conducere din motive care au legătură cu politica.

Publicitate

Paginademedia.ro trece în revistă ce s-a întâmplat la șefia TVR în ultimii 15 ani, cum au fost numiți și apoi demiși președinții instituției.

Reamintim că Parlamentul a respins ieri raportul de activitate al TVR, ceea ce echivalează cu demiterea consiliului de administrație și a președintelui Stelian Tănase. Tănase a invocat deseori presiuni politice și, în ultimele zile, chiar un telefon direct din partea ministrului de interne Gabriel Oprea. Și în fața Parlamentului, Tănase a vorbit despre imixtiuni politice în politica editorială, care ar fi avut efecte în rezultatele de audiență.

1. Cristian Hadji-Culea, singurul mandat complet

Singurul președinte al TVR care și-a dus mandatul până la capăt a fost Cristian Valeriu Hadji-Culea. El a fost numit in data de 14 octombrie 1998, la propunerea PNL și a deținut șefia TVR până în data de 9 iulie 2002.

2. Valentin Nicolau: fost consilier al lui Adrian Năstase, demisie după trei ani și un conflict cu Adrian Păunescu

Valentin Nicolau era cunoscut ca fondator al editurii Nemira.  Era și consilier al premierului de atunci Adrian Năstase, pe cultură, educație, cercetare și turism, înainte să preia conducerea TVR. A fost numit președinte director general al SRTv în data de 9 iulie 2002 și a ocupat această funcție până la 27 iunie 2005. Din punct de vedere editorial, în perioada 2002-2004, știrile erau pline de materiale despre premierul Adrian Năstase.

Valentin Nicolau a demisionat din funcție la trei ani de la numire și și-a motivat decizia prin ingerințele politice în activitatea TVR și prin refuzul guvernantilor de a schimba Legea 41/1994 privind organizarea și funcționarea Societatii Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune.

Demisia lui venea la șase luni după alegerile parlamentare. Înainte de demisie, a avut un conflict deschis cu Adrian Păunescu, pe atunci președintele comisiei parlamentare de cultură și massmedia din Senat. TVR a difuzat, la vremea respectivă, câteva materiale de arhivă deloc prietenoase la adresa lui Adrian Păunescu, chiar în perioada în care parlamentul discuta situația televiziunii publice. Valentin Nicolau a încetat din viață în acest an, în luna ianuarie.

3. Tudor Giurgiu, cel mai tânăr șef al TVR: "sindicatele fac partizanate politice"

Una dintre cele mai surprinzătoare numiri la șefia TVR a fost Tudor Giurgiu, regizor care avea puțin peste 30 de ani la data preluării funcției. A ocupat funcția de președinte al SRTv din data de 27 iunie 2005 până în data de 28 iunie 2007.

În data de 4 mai Tudor Giurgiu a anunțat că demisionează de la conducerea TVR pentru că nu poate garanta independența editorială a televiziunii publice și pentru că, în opinia lui, sindicatele SRTv fac partizanate politice. El invoca faptul că președintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, scrisese pe un memoriu trimis de sindicatele din TVR că "a avem in vedere colaborarea cu sindicatele". În perioada lui Tudor Giurgiu, TVR a decis externalizarea mai multor programe ale instituției, ceea ce a agitat apele în interiorul televiziunii publice.

În scrisoarea de demisie, Giurgiu vorbea despre faptul că "o anume parte a spectrului politic si-a facut un scop in sine din a incerca sa puna mana pe televiziunea publica".

Demisia lui Giurgiu intra in vigoare în data de 3 iunie 2007, dar el a fost numit președinte director general până la numirea de către Parlamentul a unui nou Consiliu de Administratie al SRTv și, ca urmare, a ocupat această funcție până în data de 28 iunie 2007.

4. Alexandru Sassu: o prezență discretă și un conflict cu șeful știrilor, Rodica Culcer

În iunie 2007, Alexandru Sassu a fost validat de camerele reunite ale parlamentului pentru funcția de Președinte - Director General (interimar) al TVR. El a fost numit în această funcție la propunerea PSD.

Alexandru Sassu şi-a încheiat la finalul lunii martie 2010 mandatul de şef al TVR - care i-ar fi expirat pe 20 iunie 2011 - după votul Parlamentului şi după mai multe conflicte de-a lungul timpului cu angajaţii TVR.

La câteva luni de la numire, a intrat în conflict cu directorul de știri Rodica Culcer, după ce Jurnalul TVR a difuzat imagini cu interceptări din dosarul Cataboșul, cu Decebal Traian Remeș (ministru al agriculturii) și cu Ioan Avram Mureșan (fost ministru al agriculturii). În 2008, Rodicăi Culcer i s-au limitat atribuțiile editoriale.

Alexandru Sassu a acuzat și el ingerințe politice din partea lui Emil Boc în politica editorială a postului. El a spus că Televiziunea Publică nu va fi una depolitizată, atât timp cât premierul Emil Boc îi cere o emisiune săptămânală, la TVR.

Președintele Traian Băsescu a refuzat, la vremea respectivă, să vină la vină la emisiuni la TVR "cât timp Sassu este președinte".

Sassu a fost unul dintre cei mai absenți președinți ai TVR pe scena publică, cu rare apariții și puține interviuri acordate cât timp a condus instituția.

5. Alexandru Lăzescu. Emil Boc, nemulțumit: a făcut prea puțin pentru partid

Alexandru Lăzescu a fost preşedinte-director general al TVR în perioada iunie 2010 - 12 iunie 2012, fiind la momentul respectiv numit membru în Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române la propunerea preşedintelui României Traian Băsescu. Pe 12 iunie 2012 raportul de activitate pe anul 2011 al Televiziunii Române a fost respins de plenul reunit al Parlamentului, votul negativ al parlamentarilor echivalând cu demiterea lui Alexandru Lăzescu din fruntea TVR.

Cu câteva luni înainte de demiterea lui Lăzescu, Adevărul scria că Emil Boc s-ar fi declarat nemulțumit că Lăzescu a făcut prea puțin pentru partid.

Parlamentarii USL l-au acuzat pe Alexandru Lăzescu de management defectuos, iar cei ai PDL nici nu au fost prezenți la discutarea raportului.

6. Claudiu Săftoiu. O restructurare și un mandat de un an

Înainte de Stelian Tănase, director al TVR a fost Claudiu Săftoiu, numit după ce câteva săptămâni interimar a fost Radu Călin Cristea (acum membru CNA). Săftoiu a fost tot propunerea Partidului Național Liberal. Claudiu Săftoiu a fost validat pe 3 iulie 2012 de plenul reunit al Parlamentului pentru funcţia de Preşedinte-Director General (PDG) al TVR. După un an și jumătate, în decembrie 2013, Claudiu Săftoiu și-a depus demisia din funcţia de preşedinte-director general al TVR la Birourile permanente ale Parlamentului.

Săftoiu a încercat o restructurare a TVR, cu sute de oameni disponibilizați. A obținut și un acord din partea Guvernului României, un memorandum prin care datoriile către buget ale televiziunii publice au fost eșalonate pe mai șapte ani.

Demisia lui Claudiu Săftoiu a venit chiar înaintea şedinţei de plen reunit în care urma să fie dezbătut şi votat raportul de activitate al TVR. Crin Antonescu şi Victor Ponta discutaseră deja la Senat pe subiectul schimbării lui Săftoiu. În demisie, Săftoiu vorbea despre imposibilitatea respectării obligațiilor din Meomorandului Guvernului, dar și despre neadoptarea, de către factorii de decizie politici, a schimbărilor legislative care să permită redresarea TVR.

7. Stelian Tănase, conflicte politice pe față

Stelian Tanase a fost numit de plenul reunit al Parlamentului în funcția de președinte director general interimar al TVR la jumătatea lunii decembrie 2013. Propunerea a venit din partea Partidului Național Liberal. Tănase a fost interimar până în 16 iunie 2014 când a fost validat de Parlament în funcția de președinte director general plin al TVR.

Ruptura dintre PNL și PSD a clătinat și conducerea TVR. Deși avea un plan de eșalonare a uriașelor datorii istorice (făcut în perioada în care Claudiu Săftoiu conducea instituția), TVR nu a reușit să se redreseze, iar problemele financiare s-au adâncit.

Conflictele cu substrat politic au fost la ordinea zilei. Anul trecut, în toamnă, Stelian Tănase declara pentru Paginademedia.ro că "se dorește scoaterea de pe post a emisiunilor prezentate de Sorin Avram (Vorbește liber) și Cornel Nistorescu" și că "Problema reală este independența televiziunii".

În toamna anului trecut, PNL vorbea de faptul că PSD încearcă să țină sub control TVR, în timp ce premierul Victor Ponta spunea că TVR este "televiziunea opoziției." Urmare a tensiunilor din TVR, Corneliu Calotă, purtător de cuvânt al lui Victor Ponta și totodată membru în consiliul de administrație al TVR a fost retras din conducerea televiziunii publice, anunțul fiind făcut de premier, cu ironii la adresa lui Stelian Tănase: "este un om atât de vertical şi de puternic încât nu îl poate influenţa nimeni", cu "verticalitatea şi competenţa proverbiale".

În această vară, tensiunile au culminat cu blocarea conturilor TVR pentru neplata tranșei de taxe către ANAF. După cazul telefonului dat de Gabriel Oprea lui Stelian Tănase de pe telefonul lui Rareș Bogdan, PSD, prin Liviu Dragnea, a cerut analizarea raportului de activitate al TVR, având ca rezultat demiterea întregii conduceri a TVR.

 Lista președinților TVR din 1990 și până în prezent:
Aurel Dragoș Munteanu. 28 februarie 1989- 9 februarie 1990
Răzvan Theodorescu. 9 februarie 1990-9 iulie 1992. Numit prin decret al lui Ion Iliescu, președinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN). După demisia lui, a urmat un interimat asigurat de Eugen Preda
Paul Everac. 27 ianuarie 1993-11 ianuarie 1994. Propus de PDSR
Dumitru Titus Popa. 11 ianuarie 1994-19 decembrie 1996. Numit prin decizie a Guvernului
Stere Gulea. 16 decembrie 1996-9 iulie 1998. A urmat un scurt mandat interimar al lui Bogdan Postelnicu, la conducerea primului consiliu de administrație al TVR votat de Parlament.
Cristian Hadji-Culea. 14 octombrie 1998- 9 iulie 2002. Propus de PNL. A condus primul Consiliu de Administrație al TVR.
Valentin Nicolau. 9 iulie 2002-27 iunie 2005. Din partea PSD.
Tudor Giurgiu. 27 iunie 2005-28 iunie 2007. Propus de PNL
Alexandru Sassu. 2007-martie 2010
Alexandru Lăzescu. iunie 2010 - 12 iunie 2012
Claudiu Săftoiu. iulie 2012-decembrie 2013
Stelian Tănase. decembrie 2013-septembrie 2015

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • @gogu

    " Deci, cine sunt adevaratii vinovati pt situatia in care este acum TVR?


    Scurt: clasa politica. Partidele din Romania "democrata".
  • Oare de ce niciunul dintre ei nu a fost numit pe competente profesionale clare, pe experiente manageriale in media si avand un contract clar de obiective pe care sa le indeplineasca? De ce niciunul dintre ei nu a avut "o fisa a postului" asa cum are fiecare angajat la stat si nu a avut evaluari periodice pentru a se vedea competentele si a evita dezastrul la care s-a ajuns? Si aici nu ma refer doar la Presedintele televiziunii, ci si la membrii CA. Toti se leaga de evaluarea si angajarea sau disponibilizarea angajatilor TVR (in functie de propriile interese sau exercitii de imagine) dar pe ei cine ii trage la raspundere pentru obligatiile pe care le au fata de TVR si pentru banii (frumosi) pe care ii iau fara sa ii merite? Deci, cine sunt adevaratii vinovati pt situatia in care este acum TVR?

Trimite un comentariu