Skip to main content

Pro TV, sancționat cu 15.000 de lei pentru mai multe știri printre care și cea cu femeia care s-a sinucis în Capitală

 
Pro TV, sancționat cu 15.000 de lei pentru mai multe știri printre care și cea cu femeia care s-a sinucis în Capitală
andreea-esca-15

SANCȚIUNE. Consiliul Național al Audiovizualului a decis să sancționeze cu 15.000 de lei postul Pro TV pentru trei știri difuzate în ultimele luni. Una dintre știrile vizate a fost și cea despre femeia care s-a sinucis, după ce a stat pe un bloc din centrul Capitalei timp de 35 de ore. O altă știre a fost despre cazul profesorilor de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, în care mai mulți profesori sunt suspectați că ar fi cerut bani de la studenți. În acest caz a fost prezentat în mod eronat numele unui medic, care s-a dovedit că nu avea legătură cu cazul.

În cazul femeii care s-a sinucis, care a creat o dezbatere mai lungă între membrii CNA și reprezentantul postului, reporterul Cătălin Radu Tănase a făcut un live foarte aproape de locul unde s-a întâmplat tragedia. În materialul de aproape 4 minute realizat de Tănase, pe fundal, se putea observa trupul femeii acoperit cu o cârpă.

Publicitate

Adriana Păpureanu, reprezentantul Pro TV: „Nu a fost arătat cadavrul, era acoperit și acel incident de câteva secunde, când vântul a umflat cârpa cu care era acoperită, acela s-a întâmplat în direct fără să aibă control, și operatorul a primit comanda să închidă cadrul. Se poate vedea. Nu a fost nimic aranjat. Tot timpul a fost acoperită cu o pătură, dar la un moment dat a bătut vântul și atunci s-a întâmplat. Exact în acel moment au venit pompierii și au pus în fața cadavrului o altă bucată de cârpă.”

Pe de altă parte, Radu Herjeu, membru CNA, a declarat: „Nu am o problemă, cadavrul este într-adevăr acoperit, dar există un aliniat clar în lege, în cazul acestor drame, sinucideri: radiodifuzării nu pot difuza imagini de la locul tragediei. Indiferent, acoperit, neacoperit, blurat, neblurat, așa spune articolul 17 din cod. Nu am văzut nimic grotesc, dar legea interzice difuzarea unor imagini de la locul tragediei.”

Răsvan Popescu, – Mă mir că știrea a durat atât. După ce că există un articol clar în lege, a mai și durat minute în șir. Transmisia a durat patru minute. E destul de șocantă toată povestea.

Radu Călin Cristea – Acel articol despre care vorbea Radu Herjeu e valid invocat în acest context. Ceea ce cred că trimite apăsat acest articol este faptul că e o știre incredibil de lungă. Legea interzice descrieri și reconstituiri. Dacă acel corp acoperi, neacoperit, cu pala de vânt care pică la un moment dat nu figura insistent timp de patru minute, era ok.

Adriana Păpureanu – Este ultima știre dintr un lung șir de știri. Dacă vreți să vorbim de locul tragediilor, hai să ne gândim cât am dat cu toții din zona în care s-a prăbușit elicopterul acum un an și ceva. Vorbim de tragedii aviatice. Am fosta colo toți, am dat imagini și a fost totul în regulă.

Radu Herjeu – Eu vorbesc pe lege. Legea e foarte clară de la ce drame nu se dau imagini, și anume omucideri, sinucideri, mutilări, automutilări, tehnici criminale sau practici oculte. Căderea unui avion nu se încadrează la niciuna dintre astea (...). Din pucntul meu de vedere, ca telespectator și ca om de televiziune, să-mi arăță un cadavru acoperit cu o cârpă nu aduce nimic știrii. Nu este decât un element pentru audiență, atât. Pentru apetența românilor de a vedea morți, cu sau fără cârpe, știr că este un mort acolo și o să se uite cu ochii, doar, doar o vedea pala de vânt. Problema e că acest cod prevede clar o astfel de situație. Și într-adevăr să dai 4 minute cu reporterul care povestește cum a salvat pe cineva de la sinucidere, nu trebuia să fie cu omul sinucis în spate. Chiar nu se justifică în niciun fel.

Care au fost știrile care au atras amenda de 15.000 de lei: 

  1. Numele unui medic Adrian Tica, profesor de la Universitatea de Medicină din Craiova, a apărut în știrea despre scandalul de la UMF Craiova în care mai mulți profesori sunt suspectați că ar fi luat mită de la studenți. În materialul prezentat la Știrile de la ora 19.00, se menționa că respectivul medic a fost dus cu duba la audieri. „Nu sunt vizat de anchetă și nu am fost nici audiat în calitate de martor și consider ca prin aceasta afirmație s-a urmărit denigrarea mea din punct de vedere al imaginii sociale, fiindu-mi adusă, cu bună știință, o gravă atingere demnității și credibilității me1e ca profesor, cu atât mai mult cu cât știrea nu nominalizează niciunul dintre cadrele didactice cu privire la care s-a pus în mișcare acțiunea penală.”, a menționat medicul în sesizarea trimisă către CNA.
  2. O altă știre care a atras sancțiunea Pro TV a fost despre femeia care s-a sinucis după ce a stat mai bine de 35 de ore pe un bloc. În cadrul materialului de patru minute, reporterul Cătălin Radu Tănase a prezentat cazul de la fața locului, iar pe fundal se putea vedea cadavrul femeii acoperit cu o pătură.
  3. A treia știre a fost despre o tânără decedată într-un accident de mașină și despre care s-a menționat că este cunoscută în oraș drept damă de companie. Membrii au considerat că informația nu avea nicio relevanță în cadrul știrii și că femeiinu i-a fost respectat imaginea și demnitatea.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu