Skip to main content

Raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor: Libertatea presei în Europa este în pericol

 
Raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor: Libertatea presei în Europa este în pericol
jurnalisti

Libertatea presei în Europa este în pericol iar Uniunea Europeana are datoria morală de a apăra acest drept și să tragă la răspundere statele membre vinovate. Asta este concluzia trasă de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor în raportul despre libertatea presei lansat azi la Bruxelles.

"Comitetul pentru protecția Jurnaliștilor este îngrijorat atât de numărul tot mai mare al încălcărilor libertății presei de către state Europene care erau în general văzute ca exemple de bune practici democratice cât și de eșecul Uniunii Europene de a lua acțiuni clare pentru a proteja drepturile jurnaliștilor", a declarat Jean-Paul Marthoz autorul raportului.

Publicitate

"În Ungaria încălcarea drepturilor fundamentale ale jurnaliștilor a fost cel mai recent demnostrată prin împiedicarea jurnaliștilor să acopere subiectul crizei refugiaților încălcându-se astfel valorile UE" a declarat Kati Marton membru și fost președinte al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor.

Paginademedia.ro va prezintă, în continuare, concluziile raportului realizat de Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor.

Daca UE va rămâne o autoritate globală în ce privește libertatea presei, trebuie să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a preveni atacuri împotriva jurnaliștilor și să se asigure că amenințările la adresa libertății presei sunt eliminate.

Jurnaliștii din statele membre și din țările care încearcă să adere la UE primesc amenințări din partea guvernelor și a grupărilor extremiste.

În raport se menționează că legislațiile media opresive care includ defăimare încă sunt în vigoare chiar dacă asemenea legi sunt incompatibile cu valorile UE.

În unele țări eforturile anti-tero sunt folosite ca pretext pentru măsuri de supraveghere care cenzureaza știrile online și pun în pericol sursele jurnaliștilor.

Raportul examinează politicile și instituțiile UE și trage concluzii cum că deși se menține angajamentul către libertatea presei, în multe cazuri nu există mecanisme legislative prin care UE să poată trage la răspundere statele vinovate atunci când acestea se află în contradicție cu Carta drepturilor fundamentale UE.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu