Skip to main content

VIDEO. Cum au dispărut secţiile de investigaţii din presa scrisă. Explicaţiile, într-un video-documentar

 
jurnalisti
jurnalisti

În 2015 marile ziare din România nu mai dispun de secţii de investigaţii. Casetele redacţionale nu conţin nicio urmă a existenţei lor, iar paginile tot mai puţine ale ziarelor ajung să găzduiască doar în mod excepţional anchete de presă. Care este motivul?

Publicitate

ActiveWatch a publicat pe blogul său un documentar realizat de Dela0.ro despre cum au dispărut secţiile de investigaţii din presa scrisă. Documentarul spune povestea jurnaliştilor de investigaţie şi a departamentelor lor dispărute.

Una din concluziile importante: Dispariţia investigaţiilor nu era, în ultimă instanţă, decât semnul timpuriu al unui proces mai larg – acela al intrării sub cenzură al întregii redacţii. N-a existat (doar) un plan coordonat de distrugere a departamentelor de investigaţii – ceea ce s-a încercat a fost anularea spiritului critic.

Oamenii din industrie se apără spunând că nu e necesar ca aceste departamente să existe formal pentru ca ziariştii din redacţie să documenteze şi să scrie investigaţii. Majoritatea acestor secţii au dispărut odată cu intrarea generalizată a presei autohtone în zona falimentului economic, notează blogul ActiveWatch.

Unul dintre reporterii care au realizat documentarul a văzut, la prima mână, procesul de dispariţie al departamentului de investigaţii de la „Evenimentul zilei”. Se întâmpla în 2010, când ziarul ieşise din epoca patronatului străin (elveţienii de la Ringier) şi intrase în zodia familiei Păunescu. Unul dintre cele mai bune departamente de investigaţii din presa română a dispărut atunci în doar câteva luni. Şeful secţiei şi-a dat demisia rapid de la ziar, iar reporterii s-au trezit în situaţia de a nu mai putea publica nimic din ceea ce alţii nu doreau să fie publicat. Într-un final previzibil însuşi departamentul şi-a încetat existenţa formală, fiind înghiţit de un altul, intitulat ambiţios „Social/Eveniment/Reporteri speciali”.

La începutul anului 2008, în organigramele tuturor redacţiilor centrale de presă scrisă din România existau departamente de investigaţii. Multe dintre ele erau printre cele mai numeroase de la respectivele ziare – şi multe „produceau” subiecte exclusive despre afacerile din umbră ale puternicilor zilei, despre politicieni corupţi, proprietăţi publice devalizate sau instituţii nefuncţionale, se spune în materialul publicat pe blogul ActiveWatch.

VIDEO. Documentarul realizat de echipa site-ului dela0.ro:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus