Skip to main content

Instanța a anulat o amendă dată Mynele TV pentru că faptele erau prescrise. CNA are sute de reclamații vechi pe care nici măcar nu le-a analizat

 
Instanța a anulat o amendă dată Mynele TV pentru că faptele erau prescrise. CNA are sute de reclamații vechi pe care nici măcar nu le-a analizat
mynele

O amendă dată de CNA postului Mynele TV a fost anulată de instanță pentru că faptele pentru care postul a fost sancționat erau prescrise când forul audiovizual a penalizat televiziunea. Mai exact, trecuseră mai mult de șase luni de la fapta incriminată.

Decizia creează un precedent: în prezent, sute de reclamații "zac" la CNA de peste șase luni, iar cazurile pot scăpa de o eventuală sancționare.

Publicitate

Cazul din instanță, dar și alte detalii, în continuare:

Înalta Curte de Casație și justiție a decis să mențină decizia Curții de Apel de a anula amenda de 100.000 de lei pe care CNA a dat-o postului Mynele TV (care între timp a rămas fără licență), întrucât forul amendase televiziunea pentru fapte care se întâmplaseră cu un an înainte, iar acestea erau prescrise.

Reamintim că Mynele TV (care nu mai emiste în prezent) a fost amendat în februarie 2014 pentru că a difuzat spoturi la telefoane erotice, lucru interzis de legislația audiovizuală.

Sancțiunea a fost propusă atunci de Lorand Turos și votată de nouă membri. Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea au fost „pentru” în timp ce "împotrivă" au votat Viorel Vasile Buda şi Christian Mititelu. De menționat că Narcisa Iorga, Cristina Trepcea și Christian Mititelu nu mai sunt în CNA întrucât li s-au încheiat mandatele.

La momentul respectiv, postul a contestat decizia la Curtea de Apel, iar instanța a decis în mai 2014 să anuleze cu totul amenda întrucât faptele pe care televiziunea a fost sancționată s-au prescris (decizia a fost confirmată săptămâna trecută și de Înalta Curte de Casație și Justiție).

Mai exact, CNA a amendat Mynele TV în februarie 2014 pentru fapte care au avut loc în februarie 2013.

Instanța a considerat că, „aspectele nereglementate prin lege specială (legea audiovizualului în acest caz - n.r.) rămân sub incidența dreptului comun”. Astfel, potrivit art 13 din OG nr 2/2001 „aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei”.

Decizia Înalte Curți în privința prescrierii faptelor este un precedent pentru forul audiovizual. La CNA sunt sute de reclamații primite de la telespectatori mai vechi de șase luni care nici măcar nu au fost analizate. Deja cu mult timp înainte de decizia Înaltei Curți, din primăvara acestui an, membrii CNA au decis să nu mai analizeze sesizările mai vechi de șase luni venite de la petenți.

Din motivarea deciziei Curții de apel: 

„În motivarea acestei decizii s-a reținut că în perioada 6 – 9 februarie 2013, postul de televiziune Mynele TV deținut de reclamantă a difuzat spoturi publicitare pentru convorbiritelefonice erotice ce au conținut comportament indecent și imoral, spoturi care, potrivit legislației audiovizuale sunt interzise.

Raportat la data săvârșirii faptei, Curtea apreciază că Decizia contestată este nelegală, întrucât la data aplicării sancțiunii – 6 februarie 2014, era împlinit termenul de prescripție de șase luni, prevăzut de art 13. Din OG nr 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

Postul Mynele TV a rămas fără licență în luna martie a acestui an întrucât și-a întrerupt emisia pentru mai mult de 96 de ore (detalii, AICI).

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu