Skip to main content

Enoiu și Thiess îl aduc la București pe procurorul Antonio Di Pietro, omul din spatele operațiunii anti-mafie Mâini Curate

 
Enoiu și Thiess îl aduc la București pe procurorul Antonio Di Pietro, omul din spatele operațiunii anti-mafie Mâini Curate
Antonio di Pietro

Bogdan Enoiu și Adrian Thiess îl aduc la București pe Antonio Di Pietro, simbolul mișcării anticorupție ce a marcat lumea politică a Italiei anilor 90, procurorul din spatele campaniei anti mafie Mâinile Curate - Mani Pulite.

Publicitate

Evenimentul, care va avea loc pe 23 octombrie, face parte din seria McCann/Thiess Conferences și este organizat cu sprijinul Facultății de Drept din cadrul Universității București.

Adrian Thiess, unul dintre inițiatorii McCann/Thiess Conferences:

„România traversează în ultima perioadă o revoluție în ceea ce privește mișcarea anticorupție. Este un moment foarte important din istoria noastră și este nevoie de oameni vizionari și pasionați pentru a merge mai departe. Pentru ei ne-am dorit să-l aducem la București pe omul din spatele faimoasei operațiuni Mani Pulite.”

Despre Antonio Di Pietro

Spre finalul anilor 1980, Antonio Di Pietro a devenit faimos datorită metodelor de investigare abordate, care presupuneau utilizarea unui computer pentru a compila și stoca informații despre indivizii implicați în infracțiuni. Astfel, el a descoperit o schemă sistematică de corupție, prin care oamenii de afaceri dădeau mită pentru a primi contracte guvernamentale.

Această descoperire a dus la arestarea unui lider al Partidului Socialist din Italia și, mai apoi, la implicarea tot mai multor oameni politici și de afaceri. Aceștia căutau întâlniri cu Di Pietro pentru a-i oferi informații și a încerca să evite propria arestare.

Operațiunea, ulterior numită Mani Pulite (Mâini Curate), i-a atras justițiarului amenințări și atacuri, acesta ajungând să se deplaseze numai escortat de către poliție, într-un automobil blindat. În anul 1994, Di Pietro s-a retras din cariera juridică și a început una politică, ocupând de-a lungul anilor poziții precum Ministru, Senator, membru al Parlamentului European sau lider-fondator al partidului Italia dei Valori (Italia Valorilor).

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu