Skip to main content

Traian Băsescu poate fi urmărit penal în dosarul jurnaliștilor răpiți în Irak

 
Traian Băsescu poate fi urmărit penal în dosarul jurnaliștilor răpiți în Irak
Basescu

Fostul președinte Traian Băsescu poate fi urmărit penal. Decizia a fost luată în această dimineață de magistrații Judecătoriei sectorului 5, potrivit stirileprotv.ro.

Publicitate

Magistrații au fost de acord cu redeschiderea dosarului în care fostul șef de stat a fost acuzat că și-ar fi însușit banii destinați răscumpărării jurnaliștilor răpiți în Irak în 2005.

Acuzațiile sunt de abuz în serviciu și conflict de interese, însă martorul denunțător-Corneliu Vadim Tudor-s-a stins între timp din viață. în acest moment, Băsescu nu este urmărit penal în acest dosar.

Judecătoria sectorului 5 și-a luat un răgaz de câteva zile înainte să dea verdictul în acest dosar, care a debutat în 2009, atunci când senatorul Corneliu Vadim Tudor l-a reclamat la Parchetul General pe șeful statului, susținând că acesta că și-a însușit o sumă de bani din resursele alocate răscumpărării jurnaliștilor români răpiți în Irak. Alt acuzat a fost Vasile Blaga, pe atunci șef la Interne.

O perioadă, în dosar nu s-a efectuat nicio investigație, deoarece Traian Băsescu s-a bucurat de imunitate prezidențială. Atunci când nu a mai fost președintele României, procurorii Parchetului General au decis să redeschidă acest dosar pentru a face cercetări și să afle dacă acuzațiile lui Corneliu Vadim Tudor sunt întemeiate sau nu. Procedura spune foarte clar că reconfirmarea deschiderii dosarului de urmărire penală nu poate fi făcută decât cu ajutorul instanței de judecată, în cazul de față Judecătoria Sectorului 5.

Parchetul a constata că în cursul celui de-al doilea mandat al lui Băsescu, dosarul a fost soluționat cu NUP, or cercetările trebuiau doar suspendate, spun procurorii. în privință lui Vasile Blaga s-a dat aceeași soluție-neînceperea urmartirii penale-care a rămas definitivă.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu