Skip to main content

Un jurnalist al ziarului The Washington Post a fost condamnat în Iran

 
Jason Rezaian, Washington Post
Jason Rezaian, Washington Post

Un tribunal iranian l-a condamnat pe jurnalistul Jason Rezaian de la ziarul The Washington Post (WP), într-un proces care afectează eforturile de diminuare a ostilităţilor dintre Teheran şi Washington, scrie Mediafax, care citează postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL).

Publicitate

Un purtător de cuvânt al puterii judiciare iraniene, Gholamhossein Mohseni Ejeie, a anunţat duminică faptul că un verdict a fost pronunţat în procesul lui Rezaian, în vârstă de 39 de ani, cu dublă cetăţenie americană şi iraniană, încarcerat în Iran de peste un an sub acuzaţii de spionaj.

"Împotriva acestui verdict se poate face apel. Termenul de apel nu a expirat. Curtea aşteaptă, iar dacă nu primeşte un apel... verdictul rămâne definitiv", a spus Ejeie, fără să ofere detalii despre proces.

Un prezentator al televiziunii de stat iraniene l-a citat ulterior pe Ejeie spunând că Rezaian a fost "condamnat", fără ca postul să difuzeze imagini cu purtătorul de cuvânt făcând o asemenea declaraţie, potrivit AFP.

Iranul l-a acuzat pe Rezaian că a colectat informaţii confidenţiale şi le-a oferit unor guverne ostile, că i-a scris o scrisoare preşedintelui american Barack Obama şi că a acţionat împotriva securităţii naţionale iraniene.

The Washington Post a catalogat acuzaţiile ca absurse. Cazul a fost denunţat de către Washington, dar şi de către organizaţii importante în domeniul apărării libertăţii presei din întreaga lume.

Baron a declarat că "dacă într-adevăr a fost pronunţată o hotărâre şi este acum în curs de motivare, acest lucru îi obligă pe liderii iranieni să dea dovadă de imparţialitate şi dreptate, ceea ce nu poate conduce decât la exonerarea şi eliberarea lui Jason".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Daniela Antohi Daniela Antohi
    interesant!

Trimite un comentariu

sus