Skip to main content

Andreea Esca, interviu Adevărul: În timpul Mineriadelor am dormit cu Mândruță într-o casă conspirativă

 
Andreea Esca, interviu Adevărul: În timpul Mineriadelor am dormit cu Mândruță într-o casă conspirativă
Andreea Esca

Andreea Esca a vorbit într-un interviu pentru Weekend Adevărul despre începuturile sale în televiziune, la 20 de ani de la lansarea postului Pro TV

"Cred că revoluția media a însemnat 1 decembrie 1995. Pentru că atunci a început să funcționeze un cu totul alt tip de televiziune în România. A fost un timp care a impus niște standarde, a impus un model pentru tot ce a însemnat după și tot ce a apărut în perioada respectivă. Venea cu un tip de televiziune mult mai alert, venea cu tot ceea ce însemna marketing și PR, lucruri despre care nu aveam habar în România", a spus Andreea Esca în debutul interviului acordat ziarului Adevărul. 

Publicitate

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, câteva fragmente din interviul oferit de Andreea Esca publicației Adevărul de Weekend. 

Adevărul: Cum ai perceput Mineriadele, ca jurnalistă?

Am fost foarte revoltată și dezgustată. De fiecare dată aveam senzația că totul este foarte labil, că oricând s-ar putea întoarce răul. Asta m-a marcat. Din punct de vedere jurnalistic, mi-aduc aminte că am făcut o mare desfășurare de forțe și am acoperit foarte bine evenimentele. Dar au fost unele momente periculoase pentru mine. Mi-aduc aminte că eu cu Lucian Mîndruță dormeam într-o casă conspirativă. Ne duseseră să stăm acolo ca să nu fim găsiți de mineri. Asta pentru că primeam foarte multe amenințări. Unele pot fi în joacă, dar ale amenințări pot fi reale. Ce se întâmpla pe stradă nu era un scenariu. Noi, aici, la Pro TV, aveam ușile blindate, aveam impresia că suntem în război. Plecam cu Lucian seara de la Pro și mergeam în acea casă conspirativă. Am stat o vreme acolo. Au fost clipe dificile pentru noi. 

Andreea Esca: Cu salariul de la Soti puteam să-mi iau, poate, niște gumă. 

Adevărul: După ce ai venit de la CNN, ai avut două oferte: una de la Canal 31 și cealaltă de la TVR. Ți-a fost greu să faci alegerea?

Oferta de la TVR era de fapt la canalul acela pe care voia Mihai Tatulici să îl facă. La Canal 31 se retransmiteau niște știri de la CNN. Aveau un parteneriat. Când am fost la CNN, i-am întrebat pe cei de acolo: "Ce știți de ei? Sunt serioși?". Mi s-a zis: "Poți să te duci la ei, sunt OK". Nici n-am stat să mă gândesc când m-am întors. La SOTI seja se terminase treaba. A fost așa, un fel de televiziune experimentală. Era foarte rudimentar, dar puteam să încercăm să facem orice. De când am venit la Canal 31 și până am apărut pe post a trecut un an și un pic. În perioada aceeea, ca să nu-mi ies din mână, am realizat în continuare materiale pentru CNN. 

Cum era atmosfera când ai pășit prima oară la Canal 31, viitorul Pro TV?

Canal 31 era un canal de sport. 24 de ore din 24 erau știri sportive din off, fără prezentatori, ca la Euronews. Când am ajuns aici am fost întâmpinată de o gașcă de băieți foarte frumoși, foarte tineri, foarte sportivi și foarte simpatici. Era ca și cum în fiecare zi mă duceam la club. Erau conduși de Ilie Ciurescu, care venise de la TVR. (...) Eram extrem de fericiți în fiecare zi. Nu ne uitam niciodată la ceas. Nu știam dacă e Crăciun, dacă e Paște, nu știam care era programul nostru. Nu exista un program. Veneam și stăteam cu zilele, cu nopțile. (...) Eram o gașcă de prieteni care făceam ceea ce ne plăcea. Pe bani foarte buni! Cu foarte mult entuziasm și cu nicio altă presiune. 

Andreea Esca: Sunt convinsă că, până la sfârlitul vieții o să rămân "Andreea Esca de la Pro TV"

Adevărul: Au existat momente în cariera ta în care ai prezentat știri despre prieteni, care te afectau în mod direct. Cum ai reușit să-ți ții cumpătul?

Păi nu reușesc. Nu reușesc de fiecare dată, dar nici nu îmi impun. Nu mi se pare că sunt un robot și cred că oamenii nu așteaptă asta de la mine să fiu așa. Așa fac: dacă imi vine să plâng, plâng, dacă îmi vine să râd, râd. Bun, am tot timpul în minte faptul că eu trebuie să îmi fac treaba. Dar nu îmi modific starea în funcție de ceva. Cum sunt, așa sunt. Și în fața și în spatele ecranului. 

Adevărul: Tu te consideri jurnalistă, vedetă TV, prezentatoare?

Cred că sunt jurnalist. Da. Cred asta. Nu consider că te numești jurnalist dacă faci neapărat Facultatea de Jurnalism. Există foarte mulți colegi de-ai noștri care au terminat Facultatea de Construcții. Sau Politehnica. Sau Medicina. Și sunt buni jurnaliști. Cred că jurnalistul este omul căreuia îi pasă de ce se întâmplă, care e curios, care dorește să vorbească, să informeze, să fie implicat în ce se întâmplă în jurul lui și să transmită oamenilor asta. Cred că despre asta este jurnalismul. 

Adevărul: Crezi că brandul Andreea Esca duce Pro TV în spate?

Cred că suntem legați unul de altul. Cred că e normal asta, pentru că ne-am născut împreună.Când am venit eu, nu era Pro TV, chiar nu exista. Eu, de bine, de rău, veneam de la SOTI. Deci eu existam. Ne-am născut împreună aici. E normal să rămânem legați. Sunt convinsă că, până la sfârșitul vieții, orice aș face pe lunea asta, o să rămân "Andreea Esca de la Pro TV". Acum, cine a fost mai întâi, oul sau găina, nici nu mai contează. Contează că împreună formăm un brand important și credibil, dar și valoros. 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Dar cum naiba aveati voi acces intr-o casa conspirativa ? Adica aveti "pile" la case dinastea ? Si voi sunteti colonei ? Bine, Mandruta garantat ca altfel nu vad din ce ar trai daca nu dintr-un salariu "conspirativ" , dar tu ?

Trimite un comentariu