Skip to main content

Valentin Jucan, membru CNA, critică TVR că nu a difuzat imagini de la clubul Colectiv: "Este inadmisibil ca această situație gravă să treacă neobservată"

 
Valentin Jucan, membru CNA, critică TVR că nu a difuzat imagini de la clubul Colectiv: "Este inadmisibil ca această situație gravă să treacă neobservată"
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

„Este inadmisibil ca postul public de televiziune să nu aibă posibilitatea de a se mobiliza în astfel de situații de dezastru", spune Valentin Jucan, membru CNA, într-o scrisoare adresată Comisiilor parlamentare pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă din Senat și Camera deputaților.

Publicitate

Membrul CNA este revoltat de faptul că Televiziunea Română nu a transmis nimic despre incendiul de la clubul Colectiv în noaptea în care s-a petrecut tragedia care a dus la decesul a 30 de persoane și rănirea a circa 140 de persoane.

"Lipsa unei proceduri pentru situații de urgență care necesită intrarea postului public în regim 'breakeing news' este de netolerat", mai scrie Valentin Jucan.

Jucan le solicită comisiilor parlamentare pentru cultură, artă și mijloace de informare în masă din Senat și Camera deputaților să convoace la audieri conducerea TVR "pentru ca aceasta să ofere explicații publice în legătură cu lipsa de reacție din noaptea de vineri spre sâmbătă, 30 - 31 octombrie".

Scrisoarea completă semnată de Valentin Jucan, în continuare:

"Domnilor președinți,
doamnelor, domnilor parlamentari,

Societatea Română de Televiziune - SRR, respectiv Televiziunea Română - TVR, este, conform Legii 41 din 1994, republicată, art. 1, serviciu public autonom de interes național. Totodată, art. 4 al aceleiași Legi prevede faptul că Televiziunea publică are, ca obiectiv general, "informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice".
În fapt, postul public de televiziune are un rol strategic în informarea românilor, având inclusiv atribuții speciale în transmiterea informațiilor de interes major. În plus față de prevederile legii, TVR este finanțat direct de cetățeni prin taxa tv pe care aceștia o plătesc.

Evenimentele dramatice care au început să se desfășoare din seara zilei de 30 noiembrie, a.c., au fost prezentate pe larg de majoritatea posturilor de televiziune, mai puțin de către postul public. Primele reportaje/trasmisiuni realizate de TVR în legătură cu dezastrul de la clubul "Colectiv" din Capitală au început să fie difuzate abia după opt ore de la primele informații ajunse în presă, adică începând cu ora 7:00. Pe parcursul nopții, singurele informații difuzate de TVR au fost în mediul online, pe site-ul său oficial sau scurte insert-uri de text scris în cadrul programului. Mai mult, jurnaliștii aflați la locul tragediei au relatat faptul că reprezentanți ai TVR s-au deplasat din proprie inițiativă la clubul "Colectiv", aceștia sunându-și superiorii. Cu toate acestea, programul TVR nu a fost modificat.

Așa cum am semnalat încă de sâmbată, 31 octombrie, este inadmisibil ca postul public de televiziune să nu aibă posibilitatea de a se mobiliza în astfel de situații de dezastru. Lipsa unei proceduri pentru situații de urgență care necesită intrarea postului public în regim "breakeing news" este de netolerat.

Vă solicit, așadar, în mod public, să convocați la audieri conducerea TVR pentru ca aceasta să ofere explicații publice în legătură cu lipsa de reacție din noaptea de vineri spre sâmbătă, 30 - 31 octombrie.

Este inadmisibil ca această situație gravă să treacă neobservată, nesancționată și fără o imediată remediere.

Fac această solicitare în calitate de membru al Consiliului Naționala al Audiovizualului. Conform Legii audiovizualului nr. 504 din 2002, republicată, art. 11, alin. 6, "membrii Consiliului sunt garanți ai interesului public și nu reprezintă autoritatea care i-a propus"."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu