Skip to main content

ANAF a sesizat CSM în legătură cu insolvența Realitatea. Inspectia Judiciara nu a constatat, insa, abateri

 
ANAF a sesizat CSM în legătură cu insolvența Realitatea. Inspectia Judiciara nu a constatat, insa, abateri
studiou realitatea

ANAF a sesizat, în urmă cu câteva luni, Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu presupuse ilegalități și nereguli în dosarul de insolvență al Realitatea Media, compania-mamă a postului Realitatea TV, companie care, după 4 ani de la deschiderea procedurii insolvenței, "este lăsată să-și continue activitatea, acumulând datorii noi (...)", iar șansele creditorilor de a-și recupera măcar parțial creanțele "sunt deja compromise", potrivit unor documente consultate de HotNews.ro.

Acestea arată că, într-un răspuns venit la finalul lunii octombrie, Inspecția Judiciară a apreciat că "nu au fost constatate indicii" referitoare la abateri disciplinare sau deontologice în cazul judecătorului reclamat de ANAF, fapt pentru care sesizarea Fiscului-instituție care reprezintă statul în rândul creditorilor Realitatea-a fost clasată.

Publicitate

Potrivit documentelor consultate de HotNews.ro, ANAF reclamă că, după patru ani de la deschiderea procedurii insolvenței, "debitoarea SC Realitatea Media SA este lăsată să-și continue activitatea, acumulând datorii noi, neachitând practic niciuna născută pe timpul procedurii" conform prevederilor legii 85/2006, "fără să fie supravecheata sub nicio formă".

ANAF acuză că, sub supravegherea judecătorului sindic, "s-au luat măsuri incoerente și neconforme cu prevederile legale incidente", atât în dosarul propriu-zis de insolvență, cât și în dosarele adiacente și derivate. În aceste condiții, în momentul transmiterii sesizării, ANAF afirmă că în acest caz "avem ïncertitudini cu privire la numirea practicianului în insolvență (...), nu avem un tabel definitiv rectificat care să reflecte realitatea creanțelor acestei societăți debitoare conform cu ultimele hotărâri ale Curții de Apel bucurești, suntem în prezența confirmării unui Plan (...) propus la nivelul anului 2012, care nu mai are nicio legătură cu realitatea prezentă a societății debitoare".

ANAF apreciază că, "din cauza disfuncționalităților procedurale dar și judiciare" din acest dosar, "șansele creditorilor, printre care și Statul Român reprezentat de organul fiscal în cauza, de a-și recupera măcar parte din creanțe, sunt deja compromise".

În urma sesizării sale, ANAF a primit rezoluția Inspecției Judiciare din 30 octombrie 2015. Potrivit documentelor consultate de HotNews.ro, această prezintă o lungă istorie a dosarului-cu nenumărate schimbări ale administratorului judiciar, multe contestații și dosare conexe-și, după răspunsuri punctuale pentru nemulțumirile ANAF, dispune clasarea sesizării petentei întrucât:

"nu au fost constatate indicii privind săvârșirea vreunei abateri disciplinare sau vreunei încălcări a codului deontologic, astfel cum sunt acestea reglementate (...)".

Rezoluția precizează că, potrivit dispozițiilor legale, "constituie abatere disciplinară exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență", iar în sfera răspunderii disciplinare pot intra "numai acele încălcări care pun în discuție însăși valabilitatea actelor întocmite și pentru care un observator obiectiv nu poate găsi o justificare".

Inspecția Judiciară mai precizează că nu poate formula aprecieri cu privire la raționamentul din spatele și motivația hotărârilor judecătorești, iar verificările sale nu pot viza, conform legii, interpretarea dispozițiilor legale aplicabile speței, raționamentul judecătorilor, administrarea probelor.

În aceste condiții, Inspecția Judiciară constată, între altele, că "unele hotărâri pronunțate de judecătorul sindic au fost modificate în căile de atac, însă aceste modificări nu pot atrage de plano răspunderea disciplinară a judecătorului fondului (...)". în rezoluție se mai arată că adoptarea soluțiilor în dosarele civile în discuție nu e expresia încălcării normelor cu rea credință sau gravă neglijență, ci rezultatul propriei convingeri a judecătorului.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu