Skip to main content

Cum trebuie să scrie presa despre sinucideri ca să nu încurajeze astfel de gesturi. Ce trebuie evitat

 
Cum trebuie să scrie presa despre sinucideri ca să nu încurajeze astfel de gesturi. Ce trebuie evitat

Modul în care presa relatează sinuciderile poate influența alte tentative similare de suicid. Care sunt elementele pe care ar trebui să le evite ziariștii atunci când scriu despre astfel de tragedii?

Publicitate

Câteva idei au fost sugerate de Autoritățile Americane pentru Controlul Bolilor (Centers fos Diseas Control), care au studiat mai multe cazuri de așa-numite "sinucideri contagioase", dar concluziile sunt universal valabile..

Ce ar trebui să evite jurnaliștii în materialele despre sinucideri:

  • "glorificarea" post mortem a celui dispărut (altfel un necunoscut în timpul vieții)
  • accent pe omagierea persoanei de către grupul din care făcea parte, altfel ignorat până atunci (sute de oameni au venit la funeralii)
  • durerea fostului partener (care îl părăsise pe sinucigaș și a fost unul din motivele gestului) la aflarea veștii că și-a luat viața
  • revelația cunoscuților în legătură cu dispărutul, pe care nu îl luau în seamă până atunci
  • detalierea modului în care și-a luat viața, care ar putea atrage atenția comunității și l-ar scoate, post-mortem, din anonimat

Americanii au dat și câteva exemple de așa DA, așa NU, pe care Paginademedia.ro le prezintă în continuare. Exemplelel au fost preluate din volumul Connected - puterea surprinzătoare a rețelelor sociale și felul în care ne modelează viața, carte apărută la Editura Curtea Veche.

Așa NU - varianta considerată cu grad mare de influențare a altor sinucideri:

Sute de persoane au venit luni la înmormântarea lui John Doe Jr., în vârstă de 15 ani, care s-a sinucis vineri seara împușcându-se în cap cu arma de vânătoare a tatălui său. Primarul Brown, senatorul Smith și consilierul municipal Miller s-au numărat printre personalitățile care la-au prezentat condoleanțe lui Mary și John Doe Sr., părinții îndurerați ai liceanului de la City High School. Deși nimeni nu poate spune cu certitudine de ce s-a sinucis Doe, colegi de clasă - care doresc să rămână anonimi - spun că Doe și prietena lui, Jane, și ea elevă în clasa a IX-a la același liceu, au avut niște neînțelegeti. Se știe că Doe era un pasionat al jocurilor video.

Școala s-a închis luni la prânz și au fost puse autobuze la dispoziția elevilor care au dorit să participe la înmormântarea lui Doe. Reprezentații instituției au spus că aproape toți cei 1.200 de elevi ai școlii au fost prezenți. Membrii Comitetului școlii și ai Consiliului Local Plănuiesc să ridice în fața școlii un suport pentru steaguri în memoria lui. De asemenea, un grup de prieteni ai lui Doe intenționează să planteze un copac memorial în parcul orașului, în timpul unei ceremonii, duminica aceasta la ora 14.00. 

Doe s-a născut în Otherville și s-a mutat în acest oraș acum 10 ani împreună cu părinții și sora lui, Ann. A fost un membru talentatal echipei de înnot a școlii și îi plăcea să colecționeze reviste de banzi desenate. A fost un membru activ al organizațiilor de tineret, deși nu mai participase la întruniri în ultimele luni. 

Așa DA - variantă de reportaj de știri considerată ca având "un potențial scăzut de promovare a sinuciderii contagioase":

John Doe Jr., în vârstă de 15 ani, din maplewood Drive, a decedat vineri în urma unei răni mortale pe care și-a cauzat-o singur. John, fiul lui Mary și John Doe Sr., era elev în clasa a IX-a la City High School. John locuise în Anytown înainte de a se muta, în urmă cu zece ani, în orașul Otherville, unde se născuse. Înmormântarea a avut loc duminică.

Consilierii școlari le stau la dispoziție elevilor care doresc să vorbească despre moartea colegului lor. În afară de părinți, John a lăsat în urmă și o soră îndurerată, Ann. 

În exemplelel de mai sus, autoritățile americane adaugă că "numele persoanelor și locurilor din aceste exemple sunt fictive și nu se referă la vreun eveniment real". Ideea este că al doilea reportaj omite elementele de ordin personal și pe acelea care stârnesc compătimirea, care abundă în primul.

Instrucțiunile recomandă ca reportajele de știri să nu explice metoda de sinucidere și să nu spună ce persoană "minunată" fusese adolescentul; ar trebui, de asemenea, să evite să sugereze că sinuciderea a rezolvat problemele adolescentului, de exemplu, răzbunându-se pe Jane. (Când a fost contactată, Jane plângea cu suspine în timp ce povestea câtde mult îi lipsește John.")

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu