Skip to main content

"N-am știut ce votăm". Explicația senatorilor la legea ce interzice reclamele la medicamente pe TV

 
"N-am știut ce votăm". Explicația senatorilor la legea ce interzice reclamele la medicamente pe TV

Senatul a votat interzicerea publicității TV pentru medicamente pentru că "N-am știut ce se votează exact", relatează HotNews.ro, care citează surse parlamentare.

Plenul Senatului a aprobat, ieri, un proiect de modificare a legii publicității și legii audiovizualului prin care se interzic reclamele radio și TV pentru medicamente.

Publicitate

Cum s-a ajuns la votul de ieri

Votul din Senat-camera decizională-a venit în condițiile în care toate organismele interesate s-au exprimat împotrivă proiectului, iar de la comisiile de sănătate și de cultură a venit raport de respingere.

Cum se explică, atunci, votul de luni? "A fost haos la vot", susțin surse parlamentare pentru HotNews.ro, care spun că legea trebuie retrimisa de către președinte spre reexaminare.

Dacă va fi promulgată, legea va face să dispară un procent de 15-20% din volumul de publicitate TV, conform unor estimări consultate de HotNews.ro.

Sursele citate au spus că, în ședința de vot de ieri după-amiază, s-a produs confuzie din două motive:

  • votul pentru noul președinte ANI, înscris inițial pe ultimul loc pe agendă suplimentară, a fost devansat și a devenit subiectul celui de-al patrulea vot.
  • apoi, când spre final, când s-a ajuns la votul asupra unui proiect referitor la revenirea orașului Cazanesti din Ialomița la statutul de comună, s-a produs haos: parlamentării s-au certat pe precedentul pe care l-ar produce o asemenea lege, având în vedere că miza era reducerea taxelor și impozitelor în Cazanesti. Pe lângă cearta din plen, în acest caz au fost două voturi.

Potrivit surselor contactate de HotNews.ro, așa se face că, în momentul când li s-a cerut să voteze la ultimul punct, cel referitor la modificarea legilor audiovizualului și publicității, senatorii nu ar mai fi știut clar ce votează.

"Așa se explică. Asta, dacă nu cumva a fost vreo conspirație de care nu știu eu!", după cum a explicat un parlamentar.

Pe de altă parte, trebuie notat faptul că proiectul era ultimul pe ora de zi, iar când a fost prezentat la vot s-a menționat că este vorba despre cel referitor la modificarea legilor menționate.

Sursele afirmă că se așteptau ca proiectul de lege privind medicamentele să fie respins în plen, în condițiile în care are mari neajunsuri și subiectul trebuie tratat serios, lucru asupra căruia au insistat în dezbaterile din comisii:

  • actualul proiect nu se referă la suplimentele alimentare,
  • proiectul se referă la medicamente pentru a căror promovare autoritățile de profil își dau acordul proiectul nu se atinge de produsele promovate prin teleshopping,
  • iar legea se aplică doar la publicitatea difuzată de posturi din România ("dacă e pe AXN, cu sediul în altă țară, nu se aplică", potrivit unei surse) și "taxele precum TVA-ul, pentru publicitatea asta, se mută astfel la extern".

Contactat marți dimineață de HotNews.ro, președintele Comisiei de Cultură din Senat, Georgică Severin, a declarat doar că "susține trimiterea legii spre reexaminare, de către președinte".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu