Skip to main content

Proiectul de buget pe 2016. Câți bani primesc TVR, radioul public, Agerpres și CNA

 
Proiectul de buget pe 2016. Câți bani primesc TVR, radioul public, Agerpres și CNA

Televiziunea Română va primi, anul viitor, de la stat cu 14% mai puțini bani decât în 2015, potrivit proiectului de buget pe 2016. Radioul public va primi aproximativ la fel de mult ca anul acesta, agenția de presă Agerpres - cu 16,5% mai mult, iar Consiliul Național al Audiovizualului - cu aproximativ 33% mai mult, scrie HotNews.ro

Publicitate

În cazul serviciilor publice de radio și televiziune, banii de la buget nu rămân la acestea, ci merg mai departe la Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR).

Potrivit proiectului de buget pe 2016, SRTv va cheltui, de la bugetul de stat, 135.9 milioane de lei, destinația fiind înscrisă la capitolul "Cultură, recreere și religie". Din acești bani, 125 de milioane sunt alocați pentru "Bunuri și servicii", 8,6 milioane-pentru "Alte transferuri", iar 2,26 milioane-pentru "Active nefinanciare"

În cazul SRR, bugetul propus pentru 2016 este de 192,95 milioane RON, înscris tot la "Cultură, recreere și religie". Din acești bani, 167 de milioane au ca destinație "Bunuri și servicii", iar 26,95 milioane-"Alte transferuri".

Acești bani alocați SRTV și SRR se duc, în proporție covârșitoare (circa 90%), către SNR pentru cheltuielile legate de transmisia terestră. Cele două instituții-dintre care TVR-ul este în prezent înglodata în datorii-trăiesc în principal din veniturile proprii, adică din taxa TV și din publicitate.

În cazul TVR, ponderea alocației de la bugetul de stat în bugetul propriu este de 29%, iar anul viitor banii de la stat vor fi, potrivit proiectului de buget, cu 13,9% mai puțini decât în 2015.

Pe de altă parte, la radioul public ponderea banilor de la bugetul de stat este de 47,5%, iar pentru anul viitor este prevăzută o scădere a banilor de la stat de doar 1,48%.

Agenția Națională de Presă Agerpres are alocate, la același capitol "Cultură, Recreere și Religie", 22,13 milioane RON, din care: 15,6 milioane - "Cheltuieli de personal", 5,9 milioane-"Bunuri și servicii", restul reprezentant "Active nefinanciare" și "Alte transferuri".

Forul audiovizual, CNA, are alocați de la bugetul de stat 11,34 milioane RON, din care 8,74 milioane reprezintă cheltuielile de personal, 1,37 milioane-bunuri și servicii, iar 1,2 milioane-active nefinanciare.

În cazul Agerpres și CNA, bugetul proiectat pentru 2016 prevede considerabil mai mulți bani: +32,86% pentru forul audiovizual, respectiv +16,47% pentru Agerpres. în cazul agenției de presă, ponderea banilor de la stat în bugetul propriu este de 86,5%.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu