Skip to main content

Proiectul de buget pe 2016. Câţi bani primesc TVR, radioul public, Agerpres şi CNA

 
Proiectul de buget pe 2016. Câţi bani primesc TVR, radioul public, Agerpres şi CNA

Televiziunea Română va primi, anul viitor, de la stat cu 14% mai puţini bani decât în 2015, potrivit proiectului de buget pe 2016. Radioul public va primi aproximativ la fel de mult ca anul acesta, agenţia de presă Agerpres - cu 16,5% mai mult, iar Consiliul Naţional al Audiovizualului - cu aproximativ 33% mai mult, scrie HotNews.ro.

Publicitate

În cazul serviciilor publice de radio şi televiziune, banii de la buget nu rămân la acestea, ci merg mai departe la Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR).

Potrivit proiectului de buget pe 2016, SRTv va cheltui, de la bugetul de stat, 135.9 milioane de lei, destinaţia fiind înscrisă la capitolul "Cultură, recreere şi religie". Din aceşti bani, 125 de milioane sunt alocaţi pentru "Bunuri şi servicii", 8,6 milioane-pentru "Alte transferuri", iar 2,26 milioane-pentru "Active nefinanciare"

În cazul SRR, bugetul propus pentru 2016 este de 192,95 milioane RON, înscris tot la "Cultură, recreere şi religie". Din aceşti bani, 167 de milioane au ca destinaţie "Bunuri şi servicii", iar 26,95 milioane-"Alte transferuri".

Aceşti bani alocaţi SRTV şi SRR se duc, în proporţie covârşitoare (circa 90%), către SNR pentru cheltuielile legate de transmisia terestră. Cele două instituţii-dintre care TVR-ul este în prezent înglodata în datorii-trăiesc în principal din veniturile proprii, adică din taxa TV şi din publicitate.

În cazul TVR, ponderea alocaţiei de la bugetul de stat în bugetul propriu este de 29%, iar anul viitor banii de la stat vor fi, potrivit proiectului de buget, cu 13,9% mai puţini decât în 2015.

Pe de altă parte, la radioul public ponderea banilor de la bugetul de stat este de 47,5%, iar pentru anul viitor este prevăzută o scădere a banilor de la stat de doar 1,48%.

Agenţia Naţională de Presă Agerpres are alocate, la acelaşi capitol "Cultură, Recreere şi Religie", 22,13 milioane RON, din care: 15,6 milioane - "Cheltuieli de personal", 5,9 milioane-"Bunuri şi servicii", restul reprezentant "Active nefinanciare" şi "Alte transferuri".

Forul audiovizual, CNA, are alocaţi de la bugetul de stat 11,34 milioane RON, din care 8,74 milioane reprezintă cheltuielile de personal, 1,37 milioane-bunuri şi servicii, iar 1,2 milioane-active nefinanciare.

În cazul Agerpres şi CNA, bugetul proiectat pentru 2016 prevede considerabil mai mulţi bani: +32,86% pentru forul audiovizual, respectiv +16,47% pentru Agerpres. în cazul agenţiei de presă, ponderea banilor de la stat în bugetul propriu este de 86,5%.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus