Skip to main content

Un articol scris de Vlad Petreanu despre secularizarea averilor mânăstirești, din 1863, peste 4.000 de distribuiri

 
Un articol scris de Vlad Petreanu despre secularizarea averilor mânăstirești, din 1863, peste 4.000 de distribuiri

Un articol scris de jurnalistul Vlad Petreanu despre secularizarea averilor mânăstirești, din 1863, a fost cel mai distribuit material de pe un blog, pe ziua de ieri. Textul intitulat "Ce nu spune BOR despre secularizarea din 1863" a adunat peste 4.300 de distribuiri pe Facebook.

Între cele mai distribuite postări de pe bloguri se numără una de pe blogul Oanei Cuzino și una de pe blogul lui Cătălin Tolontan.

Publicitate

O selecție de materiale de pe bloguri si platforme colective, distribuite pe Facebook, realizată de Paginademedia.ro și FacebrandsPRO:

1. petreanu.ro, “Ce nu spune BOR despre secularizarea din 1863”, 4379 share-uri pe Facebook.

Din material:

Faptul că BOR vrea bani de la buget pentru întreținerea și repararea lăcașelor de cult n-ar trebui să provoace automat ostilitate. Nu-i prost cine cere. Dar când PF Daniel solicită plin de țâfnă statului român “să dea înapoi ceea ce a luat ca fiind donații date bisericii în mod liber” în schimbul acceptării impozitării veniturilor bisericii, sunt de spus câteva lucruri:

“Ce a luat statul” se cheamă, de fapt, secularizarea averilor mânăstirești, la 1863. Secularizarea a fost o reacție a statului român la evaziunea practicată de bisericile ortodoxe de pe teritoriul Principatelor Unite. Ce nu spune niciodată PF Daniel este că, la vremea respectivă, nici măcar nu exista Biserica Ortodoxă Română (care s-a constituit abia la 1872, dacă nu știați, iar Patriarhia a apărut hăt, în 1925), ci doar două mitropolii care erau subordonate Patriarhului Constantinopolului. Cu 4 ani înainte, după actul Micii Uniri de la 1859, Înalta Poartă scutise aceste mitropolii din Principate de plata taxelor – taxe care, oricum, ajungeau la Constantinopol și nu rămâneau în Muntenia sau Moldova. În fața acestei sfidări, Cuza și guvernul său (M.Kogălniceanu) au decis atunci trecerea în proprietatea statului a averilor mânăstirești și a moșiilor deținute de biserici, oferind, în schimb, o compensație semnificativă, echivalentă cu veniturile mânăstirilor pe 10 ani.

2. oanacuzino.ro, “Cum ardem grasimea in jurul taliei”, 449 share-uri pe Facebook.

Din material:

Azi vom face un antrenament simplu, dar care dă rezultate foarte bune într-un timp relativ scurt. Dacă întâmpini probleme și nu găsești timp de a merge la sala, antrenamentul de azi poate fi făcut acasă. Nu ai nevoie decât de un scaun și de energie. Iată ce trebuie să faci. Timp de 9 minute nu te oprești și faci doar 2 exerciții. Știu, pare ușor, dar vă asigur că nu este. Lucrăm exercițiul cu numărul 1 pentru 20 de secunde și ne odihnim 10 secunde și trecem la exercițiul numărul 2, îl repetăm timp de 20 de secunde și ne odihnim 10 secunde. Nu te oprești până nu ajungi la 9 minute. La 9 minute, faci pauză de 3 minute și reiei circuitul de 3 ori în total. Trebuie să vă încălziți foarte bine corpul pentru a evita posibile accidentări și pentru a avea rezultatele dorite.

3. voxpublica.realitatea.net, “Eroarea premierului Dacian Ciolos dupa convorbirea cu Patriarhul Daniel privind finantara cultelor”, 416 share-uri pe facebook.

Din material:

O țară democratică, prosperă și civilizată se construiește cu măsuri bazate pe principii și valori. Bunul plac, inconsecvența, lipsa de predictibilitate, generozitatea din bani publici, adesea interesată electoral, anulează legitimitatea actului de decizie politică și surpă la temelia oricăror alte demersuri de ridicare a unei societăți. România nu are o legislație justă, coerentă și la standarde europene pentru finanțarea, fiscalizarea activităților lucrative ale cultelor și impozitarea acestora. De fiecare dată când am deschis discuția despre acest subiect am atras un val de reacții agresive și atacuri la persoană, dar tot mai mulți cetățeni își doresc o reglementare clară și corectă a acestei teme.

4. nwradu.ro, "Și după ce-a înfrânt McDonald’s, Jamie Oliver a câștigat singur și al doilea război mondial", de Radu Dumitru,  343 share-uri pe facebook.

Din material:

Mi-au arătat astăzi vreo 20 de persoane articolul de pe expunere.ro unde se zice că Jamie Oliver a câștigat “procesul de judecată” împotriva McDonald’s, dovedind astfel că nu-i comestibilă carnea din burgerii lor. Mai exact, bucătarul “a descoperit adevărul teribil” despre cum carnea este făcută din grăsime de vită și spălată cu hidroxid de amoniu, fără de care “la bucatele respective era imposibil să te uiți fără lacrimi” și “pe care nici câinele nu s-ar încumeta sa le manance”. Ca întotdeauna, sunt uimit de câți oameni iau de bună orice găsesc scris pe Internet. Nu înțeleg cum s-a împământenit această idee, că dacă este pe net este și adevărat, indiferent de subiect, așa că hai să dau un share și să o iau de bună pentru tot restul vieții. Mă fascinează această putere de convingere pe care o are nu doar un text, ci un text aflat pe un site pe care intri prima oară, despre care nu știi nimic, nici măcar numele persoanei care l-a scris, dar îl crezi oricum.

5. groparu.ro, “Pe 17 decembrie, filmul Usturoi se lanseaza in cinema sip e Internet (pentru diaspora)”, 193 hare-uri pe Facebook.

Din material:

5 ani de muncă și nenumărate nopți nedormite, planuri peste planuri, e-mailuri către potențiali sponsori și discuții infinite cu Lucian Alexandrescu, regizorul, frustrări din cauza castei cinematografice și a sistemului (pe care, într-un final, l-am înfrânt!), nievastă-mea care a răgușit de câte ori mi-a zis ”plec la mama!”, dar și amintirea sălilor pline, a nemumăratelor mesaje de încurajare, a entuziasmului spectatorilor din sălile arhipline de la Comedy Cluj, TIFF Cluj și Sibiu sau Zalău și a notei nesperat de mari de pe IMDB. Plus energia excepționalilor care au pus osul la acest proiect.Usturoi va fi primul film românesc care se lansează simultan în cinematograf, în Cluj (pe 17 decembrie) și Zalău (orașele în care a început totul) și pe Internet, pe Vimeo on Demand, pentru diaspora noastră dragă, pentru ca românii de peste hotare să-și aline dorul de țară în perioada Crăciunului. Totul se schimbă în chiar ziua în care România s-a schimbat cu totul!

6. tolo.ro, "Cifre oficiale de la ISU: "Din 24 de sponsori, in trei ani, 4 au fost amendati, cu cateva sute de lei". Si e doar un esantion", 62 share-uri pe Facebook.

Din material:

Două noutăți legate de responsabilitatea pompierilor în circumstanțele tragediei de la Colectiv: I. ”Pentru cei 24 de sponsori menționați în revista Dealu Spirii nr 9, ediția 3/2014, în perioada 2012-2014 au fost emise un număr de 29 de avize de securitate la incendiu și 24 de autorizații de securitate la incendiu”, ne-a comunicat sîmbătă ISU București-Ilfov, sub semnătura noului inspector șef, generalul de brigadă Gheorghe Pop. Practic, din 24 de sponsori, 9 ceruseră autorizații și toți 9 au obținut autorizații pentru 24 de puncte de lucru. Nu e vorba de toți sponsorii Asociațiilor de pompieri și ai ISU, care sînt de ordinul sutelor în București, ci doar de cei care apar într-un singur număr al revistei Asociației pompierilor, numărul din septembrie 2014.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu