Skip to main content

Eminescu și presa scrisă. Adevărul, cele mai multe pagini acordate poetului național. Jurnalul Național, o știre de două propoziții

 
Eminescu și presa scrisă. Adevărul, cele mai multe pagini acordate poetului național. Jurnalul Național, o știre de două propoziții

Sărbătorirea a celor 166 e ani de la nașterea lui Mihai Eminescu nu s-a aflat printre subiectele preferate ale presei de astăzi. Adevărul este cotidianul care a acordat cele mai multe pagini zilei poetului național. În schimb, Jurnalul Național a oferit subiectului Eminescu un spațiu editorial extrem de mic, pe ultima pagină.

Evenimentul zilei a publicat o știre de dimensiuni reduse despre o slujbă de comemorare a poetului și un editorial scris de Sever Voinescu. 

Publicitate

România liberă are pe prima pagină o trimitere în pagina 5 la materialul "Unde au dispărut 'Caietele lui Eminescu'.

Ziarul Adevărul a publicat în paginile 36 și 37 un interviu cu Ioana Bot, profesoară la Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, care alături de Cătălin Cioabă a îngrijit volumul "Versuri din manuscrise". Materialul este intitulat "E cazul să îl citim pe Eminescu, pe bune".  În pagina 41, criticul literar Daniel Cristea-Enache a scris un articol cu titlul "Munca lui Eminescu". 

"Se vorbește și se scrie frecvent despre Eminescu în rama unei admirații pe care marele poet o merită din plin, însă, din păcate, și demagocia bună să obțină voturi și fonduri s-a servit copios de imaginea sa. Eminescu merită mai puțin discursurile găunoase și elogiile clișeizate, sintagmele ce diminuează ori exclud spiritul critic, ditirambii care ajung să exprime nu amplitudinea personalității lui și genialitatea sa poetică, ci un calcul de oportunitate", scrie Daniel Cristea-Enache. 

Jurnalul Național a scris pe ultima pagină o știre de două propoziții despre o slujbă de pomenire care va avea loc, azi, la Cimitirul Bellu, cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. 

Din editorialul semnat de Sever Voinescu în paginile EVZ

"'Ne-am obișnuit să spunem că Eminescu este un geniu. Cu aceasta nu spunem nimic chibzuit și spunem, în schimb, două lucruri proaste: că Eminescu este, în fond, dincolo de orice explicație; că noi, oamenii de rând suntem în definitiv dincolo de orice răspundere - scria Constantin Noica'. (...) Cel puțin pentru generația mea, Eminescu este o mare poticneală culturală. Când ne-a ajuns sub ochi primul vers scris de poetul Eminescu, în mințile noastre exista, deja, mitul Eminescu. (...) Cumva în prelungirea gândului nicasian, simt că nu-l metabolizăm corect", a scris Voinescu într-un material de opinie intitulat "Eminescu, azi". 

România liberă scrie că la șapte ani după publicarea ediției integrale a caietelor poetului Mihai Eminescu, manuscrisele sunt de negăsit în formulă completă în bibliotecile importante din țară.

"Facsimilizate cu scopul de deveni un instrument util de lucru, unele dintre cele mai importante manuscrise ale literaturii române zac nefolosite, din 2009, în depozitul Bibliotecii Academiei", notează RL.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu