Skip to main content

Ioana Avădani, CJI: Suntem împotriva unei legi a presei. Există o presiune legislativă în România

 
Ioana Avădani, CJI: Suntem împotriva unei legi a presei. Există o presiune legislativă în România
ioana avadani

Ioana Avădani, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, spune că nu este nevoie de o lege a presei pentru că există destule prevederi legale pentru cei care se simt lezați de acțiunile jurnaliștilor, dar și pentru a proteja drepturile ziariștilor. 

"Există o presiune legislativă în România, tendința noastră este să rezolvăm totul prin lege. Dacă nu ne convine ceva, ne gândim să dăm o lege ca acel ceva să nu se mai întâmple. Această dorință de a avea o lege a presei își are o parte din rădăcini în această presiune. Dacă apare ceva neplăcut despre un membru al Parlamentului sau despre un politician, în primul rând acesta se gândește să dea o lege îi mai împiedicăm pe oamenii aceștia să greșească. În mod evident jurnaliștii pot greși și avem nenumărate cazuri, dar avem și nenumărate prevederi legale care pot sancționa astfel de greșeli. Avem prevederi bogate în Codul civil, avem prevederei în Codul penal care privesc în special viața privată. Avem prevederei în ceea ce privește discursul incitator la ură. Sunt enorm de multe prevederi, faptul că multe sunt necunoscute sau neaplicate nu îndreptățește pe nimeni să mai ceară o lege a presei", a declarat Ioana Avădani pentru jurnaliștii prezenți la dezbaterea Libertatea de exprimare în legislația românească.

Publicitate

Ioana Avădani mai spune că mai mult decât o lege a presei, jurnaliștii au nevoie de profesionalizarea breslei și de reacția acesteia cu privire la derapajelor ziariștilor. 

"Am văzut proiecte de legea a presei și care acordau doar o relativă protecție jurnaliștilor, dar impuneau foarte multe restricții libertății de exprimare. Personal, cred că soluția este profesionalizarea breslei, reacția breslei față de derapaje și într-o creștere a toleranței la critică. Nu tot ceea ce se scrie în presă este demn de judecat. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a răspuns foarte clar: în momentul în care îți asumi statutul de persoană fizică îți asumi și o expunere mai mare la critica publică."

Directorul executiv al CJI a mai spus că în prezent presa încă se confruntă cu probleme de exprimare, dar asta nu din cauza legilației, ci din cauza autocenzurii și a cenzurii din unele redacții. 

"Presa are probleme de libertate de exprimare, dar care nu provin dintr-o politică restrictivă a vreunei autorități. Sunt probleme care țin de modul în care este formulată legislația, uneori ea poate mai aspra. Sunt probleme legate de  modul în care anumite instanțe își formulează sentințele. Și am văzut cazuri în care ți se cere să ștergi tot de pe internet cu privire la un anumit subiect, lucru care este tehnic imposibil. Sunt limitări care provin în autocenzură sau cenzura din interior, din redacției. Există subiecte tabu, după cum au spus unii jurnaliști. Partea bună este că nu mai există subiect tabu în toată presa, chiar dacă unii nu tratează o anumită informație, ea va exista pe altă publicație."

 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu