Skip to main content

Kanal D, amendat cu 150.000 de lei pentru declaraţiile de la WowBiz că ar fi fost mai multe victime în noaptea tragediei de la Colectiv

 
Kanal D, amendat cu 150.000 de lei pentru declaraţiile de la WowBiz că ar fi fost mai multe victime în noaptea tragediei de la Colectiv

Kanal D a fost amendat de CNA cu 150.000 de lei (adică peste 30.000 de euro) pentru mai multe ediţii ale emisiunii WowBiz, din perioada 6-10 noiembrie, în care s-a vorbit despre faptul că în noaptea tragediei de la Colectiv au murit mult mai multe persoane decât au afirmat autorităţile.

Publicitate

În ediţia din 6 noiembrie a emisiunii prezentate de Mădălin Ionescu, a fost prezentă o asistentă a cărei identitate nu a fost dezvăluită, care a declarat că în noaptea tragediei de la Colectiv şi-au pierdut viaţa 63 de persoane (la momentul respectiv, erau în jur de 30-35 de victime).

"Eu nu cred ca informatiile au fost verificate si ca emisiunea a fost facuta cu buna credinta. Ati adus acuzatii foarte grave, de ordin penal. Daca aceasta persoana aducea acuzatii erati obligati sa aduceti dovezi. Consideraţi că aşa este normal să se întâmple", a spus Lorand Turos, membru CNA.

La rândul său, Valentin Jucan, un alt membru CNA, a spus despre emisiunea de la Kanal D că este una grobiană.

"Producătorul emisiunii este inconştient. Nu se poate sa acceptati o astfel de opinie. Nu se poate sa faci astfel de afirmatii cu privire la victime ascunse. Cei care stau în platou nu se gândesc la ce mizerii produc? Este o emisiune grobiană", a spus Jucan.

Cum s-a apărat postul?

Cătălin Băleanu, reprezentatul postului Kanal D: "Nu mi se pare nimic neînregulă ce s-a prezentat. Punctul de vedere cu privire la numărul de morţi a fost făcut de un cadru medical, care a fost martor la tragedie. Realizatorii emisiunii au acordat 15 minute Domnului Arafat să-şi exprime punctul de vedere, nu văd care este problema."

VOTUL CNA. Sancţiunea de 150.000 de lei a fost propusă de Valentin Jucan şi a primit şase voturi pentru (Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu şi Dorina Rusu) şi două împotrivă (Viorel Vasile Buda şi Radu Herjeu.

Fragmente din emisiunea lui Mădălin Ionescu

Voce din off: 7 zile de la infernul Colectiv. Ediţie specială. Sunt deja 65 de morţi? 65 de morţi? În această seară, o asistentă medicală face o mărturie groaznică, imediat. (…) Ce ne ascund autorităţile? Ce substanţe misterioase se ascund în corpurile pacienţilor? De ce nu sunt lăsaţi părinţi să-şi vadă copiii internaţi? Sunt mai mulţi de 32 de morţi? Răspunsurile, în această seară! Document bombă, e oficial. Un patron al unei firme, din incinta clădirii unde se află Clubul Colectiv, a fost ameninţat, că i se va incendia localul. Incredibil! Totală nebunie! Victima a făcut plângere la poliţie, cu două săptămâni înainte de catastrofă. Avem dovada, care schimbă total ancheta procurorilor. (ediţia din 6 noiembrie)

Ce articole de lege a încălcat Kanal D

  • Art.3 cu 2 din Legea audiovizualului. Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
  • Art 64 cu 1b din Codul audiovizualului. În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
  • Art 64 cu 2 din Codul audiovizualului. În cazul în care informaţiile prezentate se dovedesc a fi eronate în mod semnificativ, furnizorul de servicii media audiovizuale trebuie să aducă rectificările necesare în cel mai scurt timp şi în condiţii similare de difuzare.
  • Art 75 cu 2 a din Codul audiovizualului. În cazul accidentelor, în special al celor cu consecinţe juridice, informaţia difuzată trebuie: a) să fie obiectivă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă, în raport cu toate persoanele implicate în accident;
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Adi Adi
    Astia de la CNA chiar sunt niste incompetenti! Oare chiar nu stiu astazi la cat se ridica nr. victimelor de la Colectiv?? Adica 63!! Da, nu 65 cum a zis asistenta.Si a zis asta cand erau vreo 35. Inca o data se vede cat sunt de limitati acesti membri CNA. Iar acest Jucan nu e altceva decat un ipocrit care face tot posibilul sa iasa in evidenta. O face insa numai cu tampenii!

Trimite un comentariu

sus