Skip to main content

SFATURI MEDICALE DE LA MEDLIFE. AngioLife, centrul unde se dau noi șanse la viață

 
SFATURI MEDICALE DE LA MEDLIFE. AngioLife, centrul unde se dau noi șanse la viață
SECȚIUNE SPECIALĂ. Mulți dintre cei care se tratează în cadrul Centrului de Cardiologie și de Radiologie Intervențională AngioLife, printr-o procedură intervențională, primesc câte o șansă atunci când medicamentele nu-i mai ajută sau, poate chiar, evită astfel o operație pe cord deschis.
 
Șanse prețioase – de creștere și de dezvoltare normală – primesc și copiii care pot fi tratați în AngioLife, datorită faptului că o parte dintre medicii de aici au supraspecializare în cardiologie pediatrică, o competență foarte rară printre medicii din România.
 
De pe 17 august, de la deschidere, sute de persoane au beneficiat deja de serviciile oferite de Centrul de Cardiologie și de Radiologie Intervențională AngioLife.
 
Despre investigațiile și tratamentele care se fac aici a vorbit coordonatorul Secției clinice de cardiologie și ambulatoriu, prof. univ. dr. Gabriel Cristian, medic primar cardiolog:
 
„În acest centru se pot interna și bolnavi care nu au venit pentru o procedură intervențională, ci pentru monitorizare, pentru o evaluare, pentru investigații neintervenționale. Putem rezolva orice, de la diagnostic până la internări pentru investigații sau proceduri intervenționale. Pachetele de investigații, pe care aici le putem face în câteva ore, într-un spital de stat se fac în trei zile.

Miercuri, un copil plăpând, de 5 ani

Am vizitat AngioLife-ul într-o miercuri, așa că urma să aibă loc și o procedură intervențională la un copil. În Laboratorul de Angiografie, medicul primar cardiolog Florina Pinte – coordonatoarea Laboratorului de Angiografie și unul dintre puțini medici din România care tratează intervențional atât adulți, cât și copii – pregătea, împreună cu echipa, intervenția.
 
Pe masa – în jurul căreia se aflau medicul anestezist și câteva asistente – aparținând masivului angiograf Philips, era așezat un copil adormit, cu un corp parcă prea plăpând pentru vârsta de 5 ani, cât am aflat că are.
 
Pentru că procedura avea să se facă printr-o manevră invazivă de introducere a unei sonde speciale pe la nivelul arterei femurale, copilului i se făcuse anestezie generală.
 
Doctorii care tratează inimi mici, rarisimi Medicul primar cardiologie Alexandrina Tatu-Chițoiu, cu supraspecializare în cardiologia pediatrică:
 
„Cardiologia pediatrică nu există, în România, ca specialitate pediatrică. Sunt unul dintre puținii medici cardiologi cu competență în cardiologie pediatrică. Am lucrat 15 ani într-o secție de chirurgie cardiovasculară la Floreasca, am avut copii veniți acolo pentru operație și am fost nevoită să învăț cardiologie pediatrică în Italia, pentru că la noi, la rezidențiat, nu înveți asta.
 
Sunt doar câțiva medici care au obținut o competență în cardiologia pediatrică. Mai sunt la Timișoara, la Tîrgu Mureș — unde este nucleul pe România în chirurgia cardiovasculară pediatrică, iar în București sunt trei-patru medici. Știu că există unele demersuri la minister pentru a se introduce și rezidențiatul de cardiologie pediatrică.
 
Cu o lună în urmă, copilul, Robert Dumitrache, fusese diagnosticat cu o coarctație aortică diafragmatică, o boală care constă în îngustarea aortei descendente la nivelul arterei subclavi. După intervenția procedurală, care a durat în jur de 30 de minute, am aflat de la medicul Florina Pinte despre soluția terapeutică pentru problema de sănătate care îi afectase dezvoltarea băiețelului:
 
„Copilul avea o diferență mare de presiune la nivelul membrelor inferioare și puls foarte scăzut la același nivel, față de valorile la nivelul ambelor brațe. Am decis că ar putea beneficia de o manevră intervențională de dilatare cu balon, în așa fel încât să lăsăm să se scurgă sângele normal și să fie o diferență de presiune cât mai mică postprocedural sau chiar deloc.
 
Nu întotdeauna ținem să obținem o egalitate între cele două presiuni, pentru că pot apărea complicații, iar dacă ar apărea complicații, atunci ar trebui operat de urgență”.
 
Robert va recupera creșterea Pentru că obosea suspect de repede, părinții lui Robert s-au îngrijorat și l-au dus la medic. Dacă nu s-ar fi luat măsuri cât mai repede pentru boala cardiologică pe care copilul o avea din naștere, întreaga lui dezvoltare ar fi avut de suferit.
 
Aorta îngustă a copilului a fost dilatată cu un balon, ajungându-se de la o diferență de presiune de 60 mmHg la 15 mmHg, ceea ce îi va permite să se dezvolte normal. Acum are puls la nivelul arterelor femurale. Este un rezultat bun.
 
Având acea diferență mare de tensiune, copilul ar fi putut să dezvolte în timp mai multe complicații, printre care hipertensiune arterială, apoi, dacă nu era tratată hipertensiunea, accidente vasculare cerebrale, mărirea inimii și alte probleme care ar fi putut să apară în funcție de stilul de viață avut ca adult.
 
Din fericire, pentru că părinții au fost inspirați să-l aducă pentru a fi tratat de cei mai buni specialiști în domeniu, prognosticul privind evoluția stării de sănătate a copilului este unul foarte bun.
 
„Copilul va avea o creștere accelerată acum, după ce i s-a făcut dilatarea, pentru că sângele circulă normal în tot organismul. Va avea o evoluție normală și va putea să facă efort fizic. Numai în momentul în care obosește părinții vor ști că se întâmplă ceva și vor veni la control cu el. Îl vom urmări în timp, pentru a vedea cum decurg lucrurile și dacă se rupe diafragma sau nu. Dacă se rupe diafragma, atunci aorta începe să se dezvolte normal.
 
Având în vedere că acești copii au creștere ca o armonică, nu este de preferat să se monteze tot felul de device-uri acolo, pentru că acestea ar rămâne mici pe măsură ce are loc procesul de creștere. De aceea, este de preferat să se facă doar dilatare cu balon, în așa fel încât să se restabilească fluxul”, a mai spus medicul Florina Pinte.
 
A doua zi, dimineață, după ce i s-a făcut ecografia de control, pacientul Robert Dumitrache s-a întors acasă. I s-a dat voie să alerge din nou după două-trei zile.

Adulții de joi, cu stenturi

De pe 17 august până pe 2 decembrie (data redactării reportajului), 115 persoane au trecut prin Laboratorul de Angiografie pentru proceduri intervenționale diagnostice sau terapeutice. Printre ele, și Marin Iagăru, un bărbat în vârstă de 62 de ani din Valea Mare, județul Olt, care în urmă cu un an suferise un infarct, motiv pentru care i se montase un stent.
 
Infarctul este un eveniment cu un impact emoțional puternic asupra celui în cauză și asupra celor apropiați. În sala de așteptare, soția domnului Iagăru, Irina Iagăru, rememorează momentul tragic:
 
„Am crezut că soțul meu e cel mai puternic din familie. Până într-o dimineață, când s-a trezit cu o durere în piept și în umăr”. Marin Iagăru a revenit la control pentru că are dureri și pentru că electrocardiograma nu a ieșit bine. După coronarografia care i s-a făcut, aflăm de la medicul Florina Pinte că:
 
„Stentul montat era permeabil, dar au apărut noi depuneri de colesterol, drept pentru care a necesitat implantarea a trei stenturi farmacologic active. Rezultatul este bun, cu restabilirea fluxului pe toate arterele coronare și cu dispariția simptomelor”.
 
În sala de așteptare o întâlnesc și pe Marieta Anghel, de 55 de ani, din București. A venit la control pentru că a avut carotida înfundată în proporție de 80% și, în urmă cu o lună, i s-a montat un stent. Doamna Anghel are și alte operații și, pentru că nu i-a plăcut cum a fost tratată în spitalele de stat, a făcut un efort să se trateze la privat.
 
„Procedura a durat 15-20 de minute. Mă bucur că a decurs totul atât de bine și că mă simt bine”, a spus ea zâmbind.
 
Cazuri rezolvate în Laboratorul de Angiografie În cadrul Laboratorului de Angiografie au fost efectuate următoarele proceduri intervenționale:
 
• dilatări coronariene cu implantare de stenturi farmacologic active dilatări de artere carotid
• implantare de umbrele la nivelul septului interatrial și canalului arterial
• dilatare de coarctație de aortă - 2 pacienți: copii de 5, respectiv 13 ani
• dilatări de artere periferice (femurale, renale, subclavie)
• implantare de stimulatoare cardiace permanente Evoluția pacienților a fost favorabilă în 100% din cazuri.
Evoluția pacienților a fost favorabilă în 100% din cazuri.

- Ana-Maria Niță -  

Publicitate

600x120_1

Autor: Sectiune speciala redactiapaginademedia.ro

Trimite un comentariu