Skip to main content

Prisăcariu pe blog: „Biriș hăituiește săracii cu taxe, dar are off shore în Cipru”, un text cu peste 600 de distribuiri

 
Prisăcariu pe blog: „Biriș hăituiește săracii cu taxe, dar are off shore în Cipru”, un text cu peste 600 de distribuiri
Foto: ziuaveche.ro

BLOGOSFERĂ. Un material scris de Cătălin Prisăcariu despre declarația lui Gabriel Biriș, secretar de stat în Ministerul de Finanțe, cu privire la obligativitatea ca cei fără venituri să plătească 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate a fost printre cele mai distribuite postări pe Facebook. 

Publicitate

Articolul intitulat "Biriș hăituiește săracii cu taxe dar are off shore în Cipru ca să evite taxele în România" a fost distribuit de peste 600 de ori pe rețeaua de socializare.

"Pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate. (…) Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <fantome>.“

Între cele mai distribuite postări de pe bloguri se numără una de pe Biziday.ro și două de pe platforma voxpublica.realitatea.net.

O selecție de materiale de pe bloguri și platforme colective, distribuite pe Facebook, realizată de Paginademedia.ro și FacebrandsPRO:

1. prisacariu.ro, “Biriș hăituiește săracii cu taxe dar are off shore în Cipru ca să evite taxele în România”, 618 share-uri pe Facebook.

Din material:

Fusilier Limited, deținută în proporție de 25% de Gabriel Biriș, este o societate off shore cipriotă. Adică o societate comercială folosită de băieții deștepți nu ca să facă evaziune fiscală, firește, ci doar ca să evite impozitele statului în care firma face afaceri. În cazul de față, Fusilier Limited era (în 2008) co-proprietar al unei firme românești (Trinoro Achiziții SRL). (...) Taman invers decât la evazioniștii ăia rupți în cur pe care-i omoară Biriș: ăia cică nu plătesc impozite pentru că nu și-ar declara veniturile, dar off shore-ul lui Birișdeclară venituri (din profit), însă nu plătește nimic statului român. Legal. Ei, vedeți? Asta se cheamă optimizare fiscală, nu evaziune.

2. biziday.ro, “Impozitarea saracilor si ipocrizia salariului minim pe economie”, 505 share-uri pe Facebook.

Din material:

Sesizez un conflict extrem de emoțional, în locul unuia de idei, în toată tevatura creată de declarațiile secretarului de stat Gabriel Biriș, în legătură cu impozitarea celor care nu au venituri legale. În esență nu este vorba despre un conflict/dezbatere de filozofie socială stânga/dreapta, chiar dacă Biriș a fost întotdeauna un tehnician (e avocat specializat pe fiscalitate) cu idei de dreapta, iar cei care îl atacă acum sunt în mod evident de stânga. Problema nu o reprezintă nici măcar banii strânși la buget din impozitarea celor care nu au niciun venit declarat, ci din faptul că nedeclararea veniturilor menține România într-o zonă extrem de rudimentară din punctul de vedere al organizării muncii. Dacă dăm la o parte ipocriziile politice, discuția ar putea fi chiar utilă.

3. contributors.ro, “Despre functia politica a predarii limbii latine”, 79 share-uri pe Facebook.

Din material:

Un nou proiect normativ aflat în discuţie publică are în vedere eliminarea limbii latine din învăţământul gimnazial. Măsura reprezintă o verigă a unui lanţ vechi în care diverse măsuri legislative au restrâns aria predării limbii latine în învăţământul românesc, făcând din el un formator în cultura clasică mult mai superficial decât toate limbile Europei (cu accent pe cele nelatine, unde acestei limbi i se acordă un spaţiu de predare mult mai generos). Seria acestor măsuri a adus cu sine de fiecare dată un şir de proteste erudite din partea clasiciştilor, care şi-au văzut profesia lovită şi idealurile ştirbite. Întotdeauna, protestele au fost inutile. Vreau să mă întreb mai jos: de ce?

4. voxpublica.realitatea.net, “Biris, vanatorul de fantome”, 79 share-uri pe Facebook.

Din material:

Nu e doar prostie şi cinism, e o realitate, România e ruptă în cîteva insule. Pe una dintre insuliţe pur şi simplu nu există sărăcie, ce-i aşa de greu de înţeles? Domnul Biriş de exemplu, prins recent în hora tehnocrată – secretar de stat la Ministerul Finanţelor, a declarat practic că bănuieşte săracii că ţin banii în saltea. Biriş este consultant fiscal şi vedetă TV de ceva ani – e evident bun cunoscător al zonei business, în rest are un cinism din oficiu pentru tot ce nu e “de înţeles” fiscal. Nu a făcut decît să completeze raportul sumbru dat publicităţii de ONU în care se vorbea de o negare în masă a sărăciei la nivelul elitelor politice. Nu e doar atît: elitele din zona privată ignoră cu agresivitate – da, e posibil acest oximoron – sărăcia.

5. voxpublica.realitatea.net, “Dezinformari, manipulari, intoxicari. 2015 despre musulmani, refugiati, migranti”, 42 share-uri pe Facebook.

Din material:

Pe fondul crizei economice globale, a atentatelor din Paris și a crizei refugiaților, un val de extrema dreaptă s-a ridicat peste Europa. Acesta e contextul ȋn care internetul a fost umplut cu tot soiul de dezinformări legate de musulmani, refugiați, migranți. Extrema dreaptă s-a bazat adesea pe dezinformări – să ne gȃndim doar la ‘Protocoalele ȋnțelepților Sionului’ (o scriere fabricată la ȋnceputul secolului XX care descria un plan al evreilor de a domina lumea), sau la “scrisoarea lui Mustafa” citată ȋn 1987 de Carl Hagen, liderul Partidului Progresului, care vorbea de islamizarea forțată a Norvegiei, și care s-a dovedit de asemenea a fi un fals. Există probleme ȋn lumea islamică? Evident. Ȋnsă nu ajută pe nimeni dacă, ȋn locul unor critici raționale și bine țintite spre fundamentalismul islamic, distribuim fără discernămȃnt, fără minime verificări, orice poză sau text ne pică sub ochi, de pe orice site neofascist ar veni. Singurii care pot profita vor fi eventual chiar ISIS, Putin, formațiunile de extrema dreaptă etc.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu