Skip to main content

Burse de 500 de euro pentru jurnaliștii care scriu despre filantropie

 
Burse de 500 de euro pentru jurnaliștii care scriu despre filantropie
jurnalisti-604

Asociația pentru Relații Comunitare lansează a treia ediție a Burselor ARC pentru Jurnalism despre filantropie. Trei reporteri și trei fotoreporteri vor primi din partea ARC o bursă de câte 500 de euro și vor avea la dispoziție maximum șase luni ca să spună o poveste despre oameni care donează strategic pentru o cauză care îi impresionează. Termenul limită pentru înscriere este 21 februarie 2016.

Publicitate

Exemple de subiecte pe care jurnaliștii ar putea să le trateze, dar fără să se limiteze la acestea:

 • cum creşti un copil pentru a fi generos/filantrop: povești ale familiilor care își încurajează copiii să-și doneze cadourile unei cauze; povești ale organizațiilor care îi învață pe copii și pe adolescenți să strângă fonduri și să doneze.
 • cum se cultivă donatorii pe termen lung: povești ale organizațiilor neguvernamentale care au construit relații pe termen lung cu un grup de donatori recurenți sau un un donator constant.
 • profiluri de donatori obișnuiți, oameni cu venituri medii, care donează lunar sau periodic către cauze în care cred.
 • povești despre instrumente noi de fundraising care au început să fie folosite în ultimii ani
 • precum cercuri de donatori, evenimente de familie (nunţile și zilele de naștere caritabile), peer-to-peer fundraising (strângerea de fonduri prin participarea la evenimente sportive populare, precum Swimathon, maraton sau Skyrun).
 • profiluri de filantropi, oamenii care donează un procent semnificativ din venitul lor anual către cauze civice, sociale și de mediu și care au impact major asupra cauzelor respective.
 • profiluri de fundraiseri voluntari
 • oameni care își conving prietenii și cunoscuții să doneze bani pentru o cauză pe care o sprijină.

Articole ale câștigătorilor primelor două ediții:

 • Dragă Sponsore, Diana Meseșan și Alex Tomazatos, decatorevista.ro 
 • Supraviețuitorul, Lina Vdovîi și George Popescu, adevarul.ro
 • Filantropica, Andrei Crăciun și Daniel Vrăbioiu, dela0.ro
 • Un sat pentru Mădălina, Ana Maria Ciobanu și Mircea Reștea, DOR 
 • Cum funcționează cercurile de donatori din România, Sorana Stănescu și Andrei Pungovschi, hotnews.ro 
 • Rezistența prin medicină, Vlad Stoicescu și Zora Iuga, dela0.ro

 Cine se poate înscrie?

Se poate înscrie orice jurnalist, reporter sau fotoreporter, indiferent de instituția de presă (revista, ziarul, site-ul, postul TV sau de radio) la care lucrează sau colaborează.

Jurnaliștii nu au nevoie de legitimație de presă, contract de muncă la o instituție media sau diplomă de absolvent de Jurnalism pentru a fi eligibili.

Jurnaliștii care au câștigat bursa la edițiile anterioare nu pot candida.

Cum vor fi aleși câștigătorii?

Cei șase câștigători vor fi selectați de un juriu compus din jurnaliști și fotografi, pe baza unui concurs de proiecte. Câștigătorii vor fi selectați în funcție de relevanța, noutatea și profunzimea proiectului înscris, dar și de calitatea portofoliilor trimise.

O predocumentare a subiectului este foarte importantă – vor fi preferate propunerile cu o poveste relevantă în detrimentul temelor generice.Poveşti care inspiră, educă şi aduc o perspectivă nouă asupra unor teme despre care oamenii cred că ştiu totul.

La finalul bursei, fiecare câștigător trebuie să producă un eseu fotografic sau un text amplu despre subiectul ales.

Toate proiectele vor fi trimise prin e-mail la adresa georgiana @ arcromania.ro până la data de 21 februarie 2016, ora 23:59, cu titlul "Aplicație Bursele ARC".

Câștigătorii vor fi anunțați pe 4 martie 2016.

Foto/jurnaliștii au la dispoziție maximum șase luni de la data anunțării câștigătorilor ca să realizeze un reportaj amplu sau o serie de fotografii pe tema legată de filantropie pe care au înscris-o la concurs.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu