Skip to main content

Dacian Cioloș, despre situația financiară a TVR: Ștergerea datoriilor nu e posibilă pentru că ar fi considerată ajutor de stat

 
Dacian Cioloș, despre situația financiară a TVR: Ștergerea datoriilor nu e posibilă pentru că ar fi considerată ajutor de stat

ACTUALIZARE. Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, propune modificarea legislației astfel încât Televiziunea Română să poată intra în insolvență. "Sa vedem cum modificam legislatia astfel incat sa iesim din impas", a declarat Tăriceanu, astăzi, în Parlament.

Publicitate

Premierul Dacian Cioloș, prezent la Comisiile de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului, a declarat că ștergerea datoriilor TVR nu e posibilă din punct de vedere legal pentru că ar fi considerată ajutor de stat. 

"Pur si simplu stergerea datoriilor n-ar rezolva problema pentru ca s-ar acumula altele. Stergerea datoriilor nu e posibila pentru ca ar fi considerata ajutor de stat", a declarat Cioloș, în Parlament.

Premierul a mai spus că întâlnirea de astăzi trebuie să se încheie cu o decizie. 

Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu a spus că trebuie urgent găsită o soluție la situația TVR. 

"Televiziunea este într-o stare de faliment nedeclarat, iar directorul interimar al TVR a spus că este în situația de a intra în incapcitate de plată. Ar trebui să discutăm și chestiunea cu taxa. Trebuie urgent găsită o soluție la această situatie. Prima problema e că nu se pot plăti salariile pe 29 februarie", a spus președintele Senatului.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, câteva fragmente din discuțiile purtate în Comisiile de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului pe subiectul situației financiare a Televiziunii Române. 

Irina Radu, președinte director interimar al TVR:

"Noi nu putem să facem promisiuni de care nu ne putem ține. Nu putem noi să facem propunerea cum să fie stopate aceste executări silite. Dacă soluția unei administrări speciale o punem pe masa o să spuneți că eu cer insolvența, iar eu nu pot să cer insolvența, trebuie să stopăm aceste executări silite ca să ne putem continua activitatea. Trebuie să fim responsabili, nu doar să cerem bani. Dacă ne privim în oglindă recunoaștem că avem cea mai mică taxă din Europa, poate înca nu e momentul să o creștem. Propunem modificări legilsative să eliminăm această depunere de declarație de nedeținere de televizor, care să se facă anual. Nu cred că este momentul sa solicităm mărirea spațiului de publicitate. Sunt peste un milion și ceva de scutiți. În șase ani TVR a colectat de la publicul său 360 de milioane de euro. A plătit taxe în valoare de 100 de milionae de euro. Nu așteptăm laude, așteptăm continuarea unui sprijin. Despre audiență mi-e jenă să vorbesc."

Premierul Dacian Ciolos:

"Am primit o scrisoare din partea conducerii televiziunii care vine cu niște propuneri. Astazi trebuie să ne gândim aplicat, să plecăm de aici cu o decizie. Trebuie să găsim niște soluții pe termn scurt pentru a stopa această situație, când televiziunea acumulează datorii. Dacă până în luna martie nu se iau niște decizii, televiziunea va intra în incapabilitate de plată. Apoi, trebuie să găsim măsuri pe termen lung pentru ca pe viitor televiziunea să nu mai ajungă într-o astfel de situație. Pur și simplu ștergerea datoriilor n-ar rezolva problema pentru ca s-ar acumula altele. Stergerea datoriilor nu e posibilă pentru că ar fi considerată ajutor de stat.

Riscăm să găsim o problemă pentru un decedat. Nu sunt bani prevăzuți în buget pentru a ajuta TVR-ul. Cred că ar trebui să avem în discuții soluții imediate."

Călin Popescu Tăriceanu: 

"Televiziunea este într-o stare de faliment nedeclarat, iar directorul interimar al TVR a spus că este în situația de a intra în incapcitate de plată. Ar trebui să discutăm și chestiunea cu taxa. Prima problema e că nu se pot plăti salariile pe 29 februarie."

Kelemen Hunor, președintele UDMR:

"Fără o restructurare foarte dură nu se poate merge mai departe cu TVR. Comasarea cu radioul nu este o soluție. O finanțare de la bugetul de stat este o soluție. Acest lucru nu înseamnă un control politic, nu înseamnă că angajații TVR devin funcționari publici. Daca nu găsim o soluție pentru datoria către bugetul de stat cred că degeaba discutăm astăzi."

Irina Radu:

"Dacă ar fi publicitate 12 minute în loc de 8 minute pe oră ar însemna un plus de 3 mil. de euro pe an."

Dacian Cioloș:

"Noi am venit cu o analiză legată de ce s-ar putea face, pentru că în momentul de față s-a discutat de lărgirea bazei de colectare a taxei, noi le putem lua, dar nu o să rezolvăm problema imediată. În măsura în care veți ajunge la o concluzie și deciziile pe care le luați, Guvernul poate veni cu măsurile pe care le consideră fezabile. Ceea ce nu putem face înainte de iulie este să dăm bani televiziunii în plus. Rectificarea bugetară nu o putem face în 5 minute. Trebuie să vedem care sunt soluțiile pentru a relansa activitatea la TVR. Guvernul vrea să se implice în măsura în care poate să o facă, dar Parlamentul are o responsabilitate mai mare."

Georgica Severin:

"Consiliile de Administrație nu sunt altceva decât niște instrumente ale politicului. Din 2010 încoace toți directorii generali au fost numiți de cele două partide care s-au unificat. Televiziunea trebuie salvată pentru că este un serviciu public garantat prin Constituție."

Anga Dragu, ministrul de Finanțe:

"Vom reveni cu niște precizări tehnici pe marginea propunerilor făcute aici."

Călin Popescu Tăriceanu:

"Țineți la distanță televiziunea de influența politică, cu o cât mai mică finanțare de la bugetul de stat. Lăsați-i să fie jucători pe piață, lasați-i să încaseze și taxa, să difuzeze și publicitate."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • În TVR toată lumea se face ca muncește. O emisiune se face cu triplu necesar de oameni fata de televiziunile comerciale. Sunt prea multi angajați și costuri supraevaluate. Angajații TVR au distrus piața pt ca accepta tarife mici la joburile extra pe care le fac pt alte televiziuni sau case de producție.
  • tvr se grabeste sa se duca in groapa pana mai are niste milogi care mai vor sa stea printre noi, ca sa aiba cine sa planga dupa.
  • Dincolo de ura generala pentru televiziunea publica, chiar nu se intreaba nimeni cum s-a ajuns la o datorie de 170 de milioane. doar nu credeti ca au plecat salariatii simpli cu banii acasa. salariile medii in tvr nu prea sar de 3000 de lei. chiar nu se intreaba nimeni de ce iei la parlament nu au fost primiti si sindicalistii? tvr a fosr reprezentata doar de membrii Consiliului Director, adica fix aia care au furat institutia pana au bagat-o in faliment.
  • Horea, ce zice rau Iulian? RAI este serviciul public al Italiei. A, si e impreuna cu radioul. Ca si BBC dealtfel. Dar tu, ca TVR-ist, ar trebui sa stii asta.
  • Televiziunea publica nu e administrat de catre stat? Cum adica sa nu preasca de la cel care o administreaza?

Trimite un comentariu