Skip to main content

Doi jurnalişti turci, acuzaţi că au dezvăluit secrete de stat, eliberaţi

 
Can Dundar şi Erdem Gul
Can Dundar şi Erdem Gul

Doi jurnalişti turci, acuzaţi că au revelat secrete de stat, au fost eliberaţi, astăzi, după trei luni de închisoare, scrie Mediafax, care citează BBC News online.

Publicitate

Can Dundar şi Erdem Gul, de la ziarul turc Cumhuriyet, au fost reţinuţi în noiembrie 2015, fiind acuzaţi că au revelat secrete de stat după ce au prezentat un material în care acuzau guvernul turc că a încercat să vândă armament militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic din Siria.

Dar Curtea Constituţională de Justiţie a Turciei a respins aceste acuzaţii, care încalcă libertatea de exprimare a presei. Cei doi au fost eliberaţi vineri dimineaţă, după ce au petrecut 92 de zile în închisoare. Procesul lor a fost programat pentru data de 25 martie.

"Este un proces despre libertatea de exprimare a presei", a declarat Dundar, editorul-şef al publicaţiei.

"Noi am fost eliberaţi, dar încă 30 de colegi de-ai noştri sunt, în continuare, în închisoare", a explicat Dundar.

Curtea Constituţională a analizat joi solicitările celor doi inculpaţi şi a decis eliberarea acestor, concluzând că "libertatea de exprimare a presei a fost îngrădită".

Decizia a fost adoptată cu 12 voturi favorabile şi trei împotrivă. Ei au fost acuzaţi că au revelat secrete de stat pentru "scopuri de spionaj", urmărind să acuze brutal guvernul turc de susţinerea "unei grupări teroriste armate".

Cei doi au fost deţinuţi într-o închisoare de la periferia Istanbului. În raportul organizaţiei Freedom House prezentat în ianuarie, Turcia este clasată pe locul 149 din 180 în ceea ce priveşte gradul de libertate al presei în anul 2015, la nivel global.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus