Skip to main content

Legea defăimării în spațiul public, în presă și pe internet a fost amânată. Ce spune proiectul propus de Liviu Dragnea

 
Legea defăimării în spațiul public, în presă și pe internet a fost amânată. Ce spune proiectul propus de Liviu Dragnea
Foto: RFI

UPDATE. Legea defăimării a fost amânată. Aceasta va intra la votul final abia săptămâna viitoare. Şedinţa în care trebuia să se dea votul final pe Legea defăimării propusă de Liviu Dragnea a fost suspendată, după ce PNL nu a reuşit să scoată legea de pe ordinea de zi, aşa cum a solicitat, scrie Realitatea.net

Publicitate

Legea defăimării, iniţiată de şeful PSD, Liviu Dragnea, și care a primit ieri girul deputaţilor jurişti, va primi astăzi votul final, scrie Digi24.ro.

Dacă acest lucru se va întâmpla, cei care calomniază în spaţiul public, inclusiv în presă şi pe internet, riscă amenzi între o mie şi 30 de mii de lei. Când ţinta defăimării e un grup social, sancţiunile ajung până la o sută de mii de lei.

„Partidul-stat PSD vrea să blocheze declaraţiile incomode”, susţin liberalii, care anunţă că vor vota împotriva legii.

Deputații din Comisiile Juridică și pentru Drepturile Omului au dat aviz favorabil, cu amendamente, pe legea "defăimării sociale" a lui Liviu Dragnea, prin care amenzile prevăzute inițial în proiectul de lege așa au crescut, deși Dragnea declarase în luna octombrie, în urma unui val de critici, că va face ca amenzile să fie "la nivel simbolic", scrie HotNews.ro

Amintim că plenul Senatului a adoptat pe 7 octombrie 2015 proiectul legislativ privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup inițiată de președintele interimar al PSD Liviu Dragnea, care prevedea ca defăimarea socială să fie sancționată cu amendă de la 1000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2000 la 60.000 lei dacă vizează un grup social.

La câteva zile, după valul de critici apărute la acest proiect, Dragnea a declarat că va elimina din criteriile de apartenență politică și de avere, ceea ce s-a întâmplat ieri, prin adoptarea unui amendament în acest sens.

Ce prevede textul de lege?

Potrivit noului text, grupul social se va defini astfel: "categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârstă, rasă, religie, origine etnică, limbă maternă, tradiții culturale, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilități, boală cronică necontagioase sau infecție HIV/SIDA."

În textul de lege, defăimarea socială este definită astfel:

"fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartanentei sale la un anumit grup social".

"Persoana care se consideră vizată de defăimarea socială poate formula, în fața instanței de judecată, o cerere pentru acordarea de despăgubiri și restabilirea situației anterioare defăimării sociale sau anularea situației create prin discriminare, potrivit dreptului comun. Cererea este scutită e taxa judiciară de timbru și nu este condiționată de sesizarea Departamentului pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței sau a Consiliului Național pentru Combaterea Discrimnarii. Termenul pentru introducerea cererii este de 3 ani și curge de la data săvârșirii faptei sau de la data la care persoana interesată putea să ia cunoștință de săvârșirea ei," se mai prevede în lege.

Liviu Dragnea:

"Spiritul legii nu a fost de a proteja în vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care într-adevăr poate apare, ca cineva vreodată să folosească această prevedere pentru a-și proteja partidul sau acțiunile, această noțiune va fi scoasă din lege."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu