Skip to main content

MONITORIZARE. Violența TV se vede și în prima știre. Cine „excelează” la „tragedii” și „carnagii”

 
MONITORIZARE. Violența TV se vede și în prima știre. Cine „excelează” la „tragedii” și „carnagii”

„CARNAGIU PE ȘOSEA”, „SFÂRȘIT CUMPLIT”, „DETALII ȘOCANTE”, „ȘI-A MASACRAT FAMILIA”. Acesta este genul de subiecte pe care televiziunile, generaliste sau de știri, le aleg tot mai des pentru a-și începe programele de știri. Este vorba despre prima știre dintr-un jurnal, cea care ar trebui să reflecte agenda zilei. 

Publicitate

O monitorizare CNA pe parcursul unei săptămâni (5 - 11 octombrie) arată ce fel de știri au ales reprezentanții televiziunilor pentru a-și începe programele informative. România TV a fost televiziunea de știri care și-a început cele mai multe buletine cu o informație tragică sau violentă. 

La televiziuni generaliste, Pro TV a „excelat” în violențe. În săptămâna monitorizată, Știrile Pro TV și-au început zilnic unul dintre programele de știri cu o tragedie. 

Și televiziunea concurentă Antena 1 a fost aproape: șapte dintre programele monitorizate într-o săptămână au început cu o știre violentă. 

Consiliul Național al Audiovizualului a monitorizat în perioada 5-11 octombrie 2015 jurnalele de știri ale următoarelor posturi de televiziune Antena 1, Pro TV, TVR 1, Kanal TV, Prima TV, Antena 3, B1 TV, Realitatea, România TV și Digi 24.

„În continuare prima ştire este despre violenţă. Ar trebui să fiţi mai cumpătaţi în difuzarea de ştiri violente”, le-a spus Valentin Jucan, membru CNA, reprezentanților televiziunilor prezenți la ședința de astăzi.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, câteva exemple de știri cu care televiziunile și-au deschis jurnalele în perioada monitorizată.

Televiziuni de știri

Televiziuni generaliste

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Mi se pare exagerata incadrarea stirilor celor de la Digi24 in categoria celorlalte - situatia din Siria, un atentat care a fost evident stirea zilei in lume (dpdv obiectiv) etc. Nu sunt nici pe departe la acelasi nivel cu "Antrenor violator" sau "Macel intre borfasi". In rest, nicio mirare.

    Intr-adevar, Digi24 si restul.
  • întreb: monitorizare privind respectarea orarului conform programului anunțat există?
    dacă da făceți-o publică.
    respectarea programului o văd ca o formă de respect pentru privitorii unui canal tv.

Trimite un comentariu