Skip to main content

Mircea Badea, Mihai Gâdea, Adrian Ursu şi Sorin Alexandrescu, la CNA pe subiectul Antene-ANAF

 
Mircea Badea, Mihai Gâdea, Adrian Ursu şi Sorin Alexandrescu, la CNA pe subiectul Antene-ANAF

LIVE TEXT. Mihai Gâdea, Mircea Badea, Sorin Alexandrescu şi Adrian Ursu au venit astăzi la CNA pentru a susţine cauza grupului Intact în scandalul cu ANAF, după ce au fost notificaţi ca cele cinci posturi ale trustului să evacueze actualele sedii în cinci zile.

Publicitate

10.22 Sorin Alexandrescu, CEO Antena TV Group, a făcut un scurt istoric al conflictului cu ANAF dupa decizia penala din 8 august 2014 (condamnarea lui Dan Voiculescu in dosarul ICA - n.red.), "care nu a avut nicio legatura cu trustul de media".

"La momentul respectiv cele doua companii erau chiriase de buna credinta (...). Decizia penala nu a avut niciun efect asupra acestor contracte de inchiriere. (...) Atat Antena Group cat si Antena 3 au facut noi adrese catre noul proprietar, statul roman, spunand ca vrem sa continuam contractele dupa ce ele isi pierd valabilitatea. Pana in momentul de fata am trimis mai mult de 20 de adrese in acest sens, pentru care nu am primit niciun raspuns. In ceea ce priveste valorificarea (...), exista un document legal, ordonanta 14/2007, in care e stipulat ca, in cazul in care se doreste valorificarea unui bun (...) bunurile respective - din Bucuresti-Ploiesti si din Garlei - se incadreaza la aceasta lege. (...) Chiriasii trebuie sa participe printr-un reprezentant legal, au dreptul de preemtiune la valorificarea imobilelor.

Vorbim de o companie care are 2.000 de angajaţi. Nu a existat niciun moment in care sa nu tratam statul cu respect, respect institutional si financiar. Pentru statul roman cred ca este important sa ramana in picioare compania pe care o avem pentru ca contributiile pe care le aducem justifica foarte bine acest lucru.

10.28. Adrian Ursu:

Este remarcabil faptul că CNA încearcă sa gaseasca o solutie pentru continuare functionarii a cinci posturi de televiziune. Sentinta din 8 august 2014 nu vorbeşte despre evacuare, sentinta a fost pusa in toata puterea sa în aplicare. Toate bunurile au fost confiscate, ele unt in proprietatea statului. Dorinta valorificării se manifestă prin închiriere sau vânzare. Niciuna din aceste proceduri de valorificare nu a fost demarat pana acum.

Mutarea presupune intreruperea emisiei pentru ca este imposibil sa clonezi facilitatile tehnice, asta necesita niste luni de zile pentru ca noi ar trebui sa reconstruim aceste televiziuni in oglinda si abia apoi sa le scoatem din priza pe cele existente. Daca mutam Antenei 3 in alt loc inseamana sa mutam masinele grafice, ceea ce ar lasa alte posturi fara grafica pe post. Sediul din Bucureşti-Ploieşti este nucleul fiecarei dintre televiziuni. Este adevărat ca se emite si din alte locuri, desprinse de Bucureşti-Ploiesti, sunt doar niste hale cu niste decoruri.

10.32. Mihai Gadea:

Noi ne incercam sa ne adresam unor instante pentru a proteja niste jurnalisti si niste entitati media. Dupa cum se stie, Antena3 este importanta doar pentru o parte mare de public. Ideea in sine de a fi in fata unui asalt, este motivatia principala pentru ca mi-am dorit sa particip la aceasta intalnire. Noi n-avem cui sa ne adresam, CNA-ul fiind singura institutie directa careia putem sa ne adresam, cu rugamintea de a face tot ceea ce puteti sa protejati acesti jurnalisti. Ceea ce s-a intamplat luni ne pune intr-o situatie fara precedent. Niste jurnalisti din Romania au fost in situatia de a fi legitimati, interogati şi fotografiati, fara sa existe o baza legala.

10.46. Mircea Badea:

Nu exista nicio sentinta judecătorească despre evacuare. ANAF-ul nu are o hotarare judecatoreasca despre evacuare. Este o minciuna colportata de multe posturi de televiziune cu rea intentie. Exista celebrul teren de la ICA care a fost evaluat la 60 de mil. de euro. Toti vorbesc despre aceste 60 de mil. de euro pe care un om rau le-a luat dintr-un seif. ANAF-ul nu doreste sa valorifice terenul de la ICA. Daca valoreaza 60 de mil. de euro de ce nu il valorifică ANAF-ul ? Celebrul teren este in continuare acolo, cu buruieni, nu intereseaza pe nimeni, intereseaza sa evacuam noi niste sedii. Maine sa nu va parcati masine in Piata Constitutiei, maine avem o intalnire cu telespectatorii, o actiune publica.

Monica Gubernat, membru CNA: Aveti vreo solutie de backup ?

Mihai Gadea: Nu avem o solutie de backup. Nu exista o solutie. Sa ne mai imaginam ce inseamana niste emisiuni de divertisment din strada. Emisiunile din prime-time nu pot fi facute de undeva din strada.

11.00. Adrian Ursu :

Multi dintre dvs. care ati lucrat in presa va aduceti aminte de perioada guvernarii a PSD, cand cenzura era facuta prin Rodipet, combinatul Coresi si celebra fabrica de hartie Letea. Guvernul cand voia sa limiteze distribuirea unei informatii oprea masina de fabricat hartie de la Letea, impiedica distribuirea ziarelor sau tipărirea lor. Suntem in fata unui model similar, ca prin mijloace economice sa fie suprimata presa. Implicatiile sunt de natura financiara, relatia cu clientii de publicitate este si ea amenintata de o astfel de intrerupere a emisiei.

Gabriel Tufeanu, membru CNA: De unde ridicati semnalul ?

Sorin Alexandrescu:

In mod real este imposibil sa muti operatiunile a cinci televiziuni. Acesta este motivul pentru care am solicitat statului sa avem o discutie pe aceasta teama. Va spun faptul ca pe acest subiect nu a existat nici macar o interpretare subiectiva a legii. Noi nu ne-am opus sub nicio forma deciziilor judecatoresti luate in cazul ICA. Nu am zis ca nu vom pleca din aceste sedii daca o decizie judecatoreasca o va impune. Dar trebuie să se ţină cont de faptul că sunt mii de echipamente electronice, sunt sute de km de cablu. Semnalul il ridicam din sediul Bucuresti-Ploiesti, din absolut toate televiziunile, inclusiv Radio ZU. (...) Noi nu ne dorim să facem un protest, un miting, noi vrem să ne întalnim cu telespectatorii.

Mihai Gâdea:

Suntem intr-un spatiu in care oricine se joaca cu focul poate sa declanseje un foc. Maine este o intalnire cu telespectatorii nostri, vrei sa-i vedem, se va canta, ii vom intalni pe oameni, le vom strange mainile. CNA-ul are disponibilitatea sa poarte discuţii cu noi.

Mircea Badea:

Noi nu suntem niste milogi, noi suntem cetateni, platim taxe. Eu sunt un mare fan al intrarii in insolventa, in acest mediu. Noi nu ne rugam de institutiile statului, noi vrem sa ni se respecte drepturile. Eu sunt cetătean, nu stau cu mana intinsa la Stat, pur si simplu vreau sa mi se respecte drepturile.

11.20. Sorin Alexandrescu:

Nu intelegem sa raspundem la anumite actiuni haotice cu un comportament haotic al nostru. Abuzuri am vazut si nu unul. Suntem in momentul in care trebuie sa identificam in mod real un sediu care sa fie potrivit pentru televiziunile noastre. Echipamente de televiziune nu pot veni mai devreme de nouă luni de zile. Cealalta situatie ar fi sa inchidem televiziunile si sa le redeschidem dupa sase sau noua luni de zile.

Răsvan Popescu: După lege acest lucru nu este posibil, intreruperea maxima din motive tehnice poate fi de maximum 90 de zile.

Mihai Gâdea: Ministrul Teodorovici a transmis postului nostru de televiziune ca exista niste proceduri de evaluare, dar ca desigur se vor gasi solutii ca televiziunile sa-si continue activitatea.

Dorina Rusu: Ce ati venit sa ne cereti? Asteptati de la noi ceva ce n-au facut alte institutii?

Adrian Ursu: CNA-ul are si functia de protectie a institutiilor media. Va solicitam un demers din partea CNA catre ANAF pentru clarificarea procedurilor de la ANAF, care ameninta licentele acestor cinci posturi de televiziune. Ceea ce ameninta acum licentele este o actiune exterioara noua. Solicitarea noastra este ca CNA sa ceara o clarificare de la ANAF.

Mihai Gadea: Exista baza legala pentru demersurile noastre, Constitutia spune ca nicio publicatie nu poate fi suprimata.

Gabriel Tufeanu: Putem emite o scrisoare, asta bineinteles dupa ce ne vom consulta intre noi. Nu putem insa sa chestionam ANAF-ul privind procedurile dansilor, dar putem sa ne spunem o pozitie privind audiovizualul si protectia jurnalistilor.

La finalul discuţiilor cu reprezentanţii trustului Intact, membrii CNA au decis să redacteze o scrisoare pentru ANAF în care să-şi exprime preocuparea cu privire la situaţia în care se află cele cinci posturi de televiziune care sunt nevoite să evacueze sediile în care funcţionează.

Gabriel Tufeanu, membru CNA:

Putem să le trimitem celor de la ANAF o scrisoare prin care sa confirmam ca un post nu poate fi mutat in cinci zile, ci le trebuie un termen rezonabil, altfel noi, conform legii, trebuie sa le ridicam licenta.

Lorand Turos, membru CNA:

Cred că ar fi potrivit sa scriem ANAF-ului o scrisoare prin care sa ne exprimam ingrijorarea fata de posibile evolutii negative ale acesti situatii, in care exista riscul unei intreruperi de emisie si implicit a unor retrageri de licenta si sa le solicitam o intalnire sa vedem ce solutii exista, solutii prin care sa nu fie afectata emisia acestor posturi de televiziune.

Dorina Rusu, un alt membru CNA, a insistat ca în scrisoare CNA-ul să evite termenul “îngrijorare” şi acesta să fie înlocuit cu “preocupare”.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Au venit ca ultimii oameni la CNA ca să ceară ce...un demers din partea CNA catre ANAF care să ce...să se obțină clarificarea procedurilor de la ANAF...Iar ceea ce susțin reprezentanții A 3 că ”ANAF-ul nu are o hotarare judecatoreasca despre evacuare”, că au contract de închiriere, că au drept de preemțiune...sunt povești de adormit bătrînii seara la A 3...
  • augustin ioan augustin ioan
    daca productiile antenei nu erau de cea mai joasa speta, as fi considerat ca se incalca dreptul romanilor la o informare corecta si divertisment de calitate. dar asa... cine sa ii mai creada dupa ce au strigat deja "Lupul!" de zeci de ori?
  • Andrei Andrei
    Deci până la urma rămân și cu banii furați și cu sediile....
    Totuși tind sa cred ca ANAF-ul va obține hotărâre judecătorească de evacuare
  • qwerty qwerty
    pe un site de media ma asteptam sa vad aceasta stire: http://tv.eurosport.ro/fotbal/eurosport-va-difuza-%C3%AEn-exclusivitate-%C3%AEn-rom%C3%A2nia-meciurile-din-premier-league-p%C3%A2n%C4%83-%C3%AEn-2019_sto5182443/story.shtml
  • Horea Horea
    O parte din *** voiculescului au ajuns la locul unde se ... întide mâna.

Trimite un comentariu

sus