Skip to main content

Organizaţiile de media, în cazul scrisorii Oanei Stancu: Copiii nu au ce căuta în bătăliile mediatice ale adulţilor

 
Organizaţiile de media, în cazul scrisorii Oanei Stancu: Copiii nu au ce căuta în bătăliile mediatice ale adulţilor

Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch şi Convenţia Organizaţiilor de Media condamnă modul în care angajata postului de televiziune Antena 3, Oana Stancu Zamfir, Jurnalul Naţional şi televiziunea Antena 3 au ales să expună un copil într-o dispută publică, în care acesta nu are niciun fel de rol.

Publicitate

"Copiii nu au e căuta în bătăliile mediatice ale adulţilor", spun cele trei organizaţii de media.

Scrisoarea apărută sub semnătura Oanei Stancu Zamfir, publicată de Jurnalul Naţional şi de Antena3, "violează una dintre cele mai sensibile norme ale practicii jurnalismului, protecţia copilului", mai spun cele trei ONG-uri.

"Autoarea a publicat un text în care se adresează unei minore pe care o identifică explicit şi pe care o foloseşte fără scrupule morale ca intermediar într-o bătălie cu un jurnalist. Din perspectiva eticii profesionale, opţiunea Oanei Stancu Zamfir este incalificabilă, ea, împreună cu instituţiile media care i-au preluat textul, demonstrând că în cultura instituţională în care funcţionează, nu numai respectul pentru valorile profesionale dar nici respectul pentru lege* nu au nici o valoare", se arată în poziţia publică a organizaţiilor CJI, ActiveWatch şi Convenţa Organizaţiilor de Media.

Organizaţiile semnatare solicită Consiliului Naţional al Audiovizualului să se sesizeze şi să aplice legea.

"Invităm publicul să dovedească maturitate şi responsabilitate în relaţia cu produsele media pe care le consumă. Derapajele trebuie sancţionate nu doar de comunitatea profesională şi de autorităţile competente, ci şi de publicul a cărui potectie este invocată de aceste mass-media. Reamintim că libertatea de exprimare este un instrument puternic, iar cei care o folosesc trebuie să dea dovadă de o responsabilitate pe măsură", se mai spune în reacţia celor trei organizaţii.

Cele trei organizaţii prezintă articolele de lege care consideră că au fost încălcate:

Legea nr. 504 – Legea Audiovizualului rt. 39 Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată

Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual Art 2. Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte principiul interesului superior al minorului.

Art 3. (1) Minorul are dreptul la protejarea imaginii şi vieţii sale intime, private şi familiale. (3) Dreptul minorului la respectarea vieţii private şi la propria imagine prevalează în faţa necesităţii de informare, cu atât mai mult în cazul minorului aflat în situaţii dificile.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus