Skip to main content

Petiție online pentru salvarea radioul public: "Nu distrugeţi cultura la Radio România! "

 
Petiție online pentru salvarea radioul public: "Nu distrugeţi cultura la Radio România! "
Radio România

O inițiativă legislativă promovată în procedură de urgență de Parlamentul României pune în pericol buna funcționare și independența editorială a Radioului Public, se spune într-o petiție online semnată până în prezent de peste 1.400 de ori.

"Radio România este printre puţinele servicii publice din România, dacă nu chiar singurul, care şi-a dovedit, prin rezultate cuantificabile, performanţa, atât din punct de vedere editorial, cultural, cât şi financiar. Conform sondajelor de audienţă, în acest moment, cu peste 4,5 milioane de ascultători, Radio România este principala sursă de informaţii și cultură pentru public. De asemenea, într-o lume a tabloidizării şi subordonării mediei pe criterii discutabile, postul public de radio este cel mai important promotor al culturii autohtone la nivel național şi internațional", se spune în debutul petiției online publicate recent pe site-ul petițieonline.com.

Publicitate

În petiție se spune că orice comparaţie între radioul și televiziunea publică din România la acest moment "este menită să demonstreze faptul că succesul şi stabilitatea sunt posibile în actualul cadru legislativ".

"În timp ce SRR a construit Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus (unul dintre cele mai mari şi respectabile din Europa) și Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio (o manifestare cu caracter de unicitate în peisajul cultural şi mediatic internaţional), TVR a închis canalul Cultural, singurul de gen în plan național! Totul depinde numai și numai de oamenii care aplică legea, de capacitatea acestora de a reuși performanțele profesionale pe care legea le permite", se mai spune în petiția online.

Potrivit inițiatorilor petiției schimbarea Legii 41 ar afecta "calitatea actului editorial".

"Radio România investește sume considerabile în domeniile creative, susținând muzicieni, actori, scriitori, scenariști, regizori, personalități din domeniul cultural, literar etc. Schimbarea Legii 41 de dragul schimbării ar afecta nu doar calitatea actului editorial, cu influenţe directe asupra dreptului la informare, cultură și educație pentru milioanele de ascultători de radio și utilizatori de internet, dar ar avea efecte şi asupra Radio România ca organizație. Amestecarea atribuţiilor de conducere, perturbarea lanţului de decizie ar induce ideea că politicul poate avea o influență tot mai directă asupra actului editorial. În cazul unor astfel de tulburări, întotdeauna primii sacrificați sunt cei care activează în fragilul domeniu al culturii. Este această inițiativă legislativă o soluție pentru acoperirea uriașei datorii financiare a TVR? Cu siguranță, nu! În schimb, realizată așa cum este ea propusă acum și în lipsa unei dezbateri publice, riscă să destabilizeze grav și, în cele din urmă, să distrugă Radio România!", se mai spune în petiția care militează pentru salvarea Radio România.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Este o petiție cu un titlu mincinos, făcută pentru a-i salva pe cei care au distrus cultură la Radio: Miculescu și condamnată penal Oltea Șerban Pârâu.

Trimite un comentariu