Skip to main content

BLOGOSFERĂ. Andrei Pleșu, share-uit cu "Puşcăriile ca tabere de creaţie"

 
BLOGOSFERĂ. Andrei Pleșu, share-uit cu "Puşcăriile ca tabere de creaţie"
Andrei Plesu

Editorialul lui Andrei Pleșu publicat pe blogul Adevărul în care spune că "închisorile ar putea deveni 'tabere', sau 'cantonamente'" specializate pe diverse domenii ale artei a fost pe placul internauților, care au distribuit intenes materialul pe Facebook.

Publicitate

Articolul intitulat "Puşcăriile ca tabere de creaţie" a fost distribuit de peste 350 de ori pe rețeaua de socializare, potrivit unei monitorizări Facebrands pentru Paginademedia.ro.

Din material:

Închisorile ar putea deveni „tabere”, sau „cantonamente“ de profil: închisori specializate pe pictură, pe sculptură sau pe design. Apoi, închisori pentru istorici, filosofi şi actori. Nu mai vorbesc de închisori anume destinate fotbaliştilor, halterofililor, alergătorilor de cursă lungă. S-ar crea, astfel, o „reţea“ de creativitate şi de cultură (intelectuală şi fizică) de natură să ducă naţiunea spre noi culmi de bunăstare şi progres. Cei înzestraţi cu talente ieşite din comun ar putea, în acest context, să fie chiar invitaţi, episodic, „la răcoare“, numai şi numai pentru a avea răgazul să „producă“, nederanjaţi de corvezile vieţii zilnice din libertate. Arestarea ca premiu de încurajare. Nu „preventivă“, ci stimulatoare. Un mod insolit de a realiza visul lui Noica despre „cultura de performanţă“: spaţiul concentraţionar ca pepinieră de genii. Ieftin şi bun!

Între cele mai distribuite postări se numără una de pe Contributors.ro și una de pe blogul jurnalistului Lucian Mândruță.

O selecție de materiale de pe bloguri și platforme colective, distribuite pe Facebook, realizată de Paginademedia.ro și FacebrandsPRO:

1. Blogurile Adevarul, “Puşcăriile ca tabere de creaţie”, de Andrei Plesu, 354 de share-uri pe Facebook

Din material:

Aproape că putem vorbi de o discriminare inversă: unul trage, asudînd, la sapă, altul stă cu ochii în tavan, plagiază, plăteşte „experţi“ din umbră şi se alege cu aceleaşi avantaje ca truditorul din teren... Pentru „savant“ trudeşte altul.

2. Contributors.ro, “Filosofia pentru copii nu e o aiureală”, de Gheorghe Ștefanov, 278 de share-uri pe Facebook.

Din material:

“Curajul” e o temă filosofică autentică, dar nu poți analiza cu un copil de clasa întâi dialogul Laches scris de Platon, capitolul despre curaj din Etica nicomahică a lui Aristotel sau însemnările despre curaj ale lui Søren Kierkegaard, din Frică și cutremur, de pildă. (De fapt, nu sunt prea convins că are rost să discuți asemenea texte nici cu studenții de anul întâi care, neavând filosofia ca specializare, urmează totuși un curs de introducere în filosofie.)

3. Lucianmandruta.com, “Cum distrugem ariile naturale protejate? Prin aceasta lege”, 245 de share-uri pe Facebook.

Din material:

Aria naturala protejata: de ce sa nu ne dam cu ATV-ul prin ea? Da’ cu motocicleta de off-road? De ce sa nu ne dam toti, unul, zece, o suta, O MIE? Exact asta prevede un proiect de lege propus de senatorul Viorel Arcaș, care da liber in ariile naturale protejate pentru masini, ATV-uri, motoare. Cu conditia sa faca parte dintr-o actiune sportiva. Chiar asa: ce-are zona aia de e protejata, e mai cu mot? De ce sa nu-i dam si ei pet-uri si fum de motoare, ulei de motor si, ocazional, cate un cauciuc spart lasat in urma cursei? E sport, nu?

4. Biziday.ro, “Când se ieftinește salamul românul își ia smartphone… De aia va crește euro”, 147 de share-uri pe Facebook.

Din material:

2015 a fost primul an de după criză în care volumul de mărfuri şi servicii produse în România a fost mai mare decât în anul 2008. Sigur, azi valorile diferă de cele de atunci, iar PIB-ul este semnificativ mai mare, dar anul 2015, un an de încercări economice, a fost cu adevărat aberant din punct de vedere al evoluţiilor. Industria a crescut cu doar 2,7%, dar serviciile şi comerţul au crescut exploziv şi, de fapt, aici e o mare bubă. Deşi reducerea TVA-ului de anul trecut ar fi trebuit să influenţeze în bine conturile naţionale, căci alimentele consumate în România sunt majoritar produse în România, importurile de tot felul de lucruri au crescut atât de tare, încât acestea au consumat o bună parte a creşterii economice.

5. Razvanbb.ro, “Polițistul care va schimba sistemul”, 144 de share-uri pe Facebook.

Din material:

Asta este concluzia mea după ce am citit ieri pe nerăsuflate cartea Flash-uri din sens opus scrisă de Marian Godină. Da, acel polițist de la circulație cu poveștile lui amuzante de pe Facebook.Am terminat cartea. E fascinantă. Și ordinea e perfectă: începutul greu, partea mișto a vieții de polițist și în încheiere partea urâta a sistemului care dă semne de insănătoșire. Poveștile alea vesele combinate cu problemele sistemului prezentate direct dau un pic de speranță. Cartea va fi apreciată și de publicul larg și de cei care vor să se facă polițiști și de cei care au intrat de curând in sistem și sunt loviți de deznădejde. Te felicit pentru carte și pentru curaj! Într-o zi o să schimbi sistemul, simt asta! :)

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu