Skip to main content

Un membru CNA îi solicită lui Tăriceanu să dezbată în regim de urgență starea falimentară a TVR

 
Un membru CNA îi solicită lui Tăriceanu să dezbată în regim de urgență starea falimentară a TVR
valentin-jucan-razvan-chirita (1)

"Vă solicit în mod public, domnule președinte al Senatului, să dezbateți în același regim de urgență, starea falimentară în care se află Televiziunea Română", îi spune Valentin Jucan, membru CNA, lui Călin Popescu Tăriceanu, într-o scrisoare deschisă.

Publicitate

Solicitarea vine în contextul recentei dezbateri din Senatul României pe tema scandalului ANAF-Antena 3, la care a participat și premierul Dacian Cioloș, la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu.

"Televiziunea Română nu se află în situația relativ simplă a relocării; Televiziunea Română este în pragul falimentului, adică a dispariției. Această stare este infinit mai gravă în comparațe cu situația unui post de televiziune pentru care l-ați chemat la raport pe Prim-ministrul României", spune Valentin Jucan în scrisoarea deschisă.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, scrisoarea deschisă adresată de membrul CNA Valentin Jucan președintelui Senatului.

"Domnului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu,

Președintele Senatului României Domnule Președinte,

Ați propus, iar plenul Senatului a aprobat, interpelarea Prim-ministrului Dacian Cioloș în legătură cu modul în care Agenția Națională de Administrare Fiscală - ANAF a procedat la executarea sentinței penale nr. 701/26.09.2013, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 888/A/08.08.2014, pronunțată de Curtea de Apel București, Secția a II-a Penală.

Așa cum s-a putut constata, discuțiile de astăzi din plenul Senatului au ridicat problema eventualei încălcări a libertății de exprimare a postului de televiziune Antena3, în ciuda faptului că acțiunea ANAF nu vizează postul de televiziune ci spațiul în care acesta își desfășoară activitatea, respectiv recuperarea unui prejudiciu adus statului român de către Dan Voiculescu.

Deoarece Antena3 nu are drept exclusiv la protecția libertății de exprimare, în contextul în care acest radiodifuzor, persoană juridică de drept privat, nu dispune de drepturi speciale în raport cu statul, vă solicit în mod public, domnule președinte al Senatului, să dezbateți în același regim de urgență, starea falimentară în care se află Televiziunea Română - TVR.

Fac acest apel în virtutea faptului că TVR, conform legii 41 din 1994, republicată, art.1, 2, respectiv art. 4.1, este instituție de interes public, aflată sub control parlamentar, cu atribuții speciale în informarea corectă a publicului.

La bugetul Televiziunii Române, prin taxa tv, contribuie o însemnată parte a românilor. De asemenea, TVR și jurnaliștii care se dedică posturilor publice au, la rândul lor, dreptul la a le fi protejată libertatea de exprimare.

Televiziunea Română nu se află în situația relativ simplă a relocării; Televiziunea Română este în pragul falimentului, adică a dispariției. Această stare este infinit mai gravă în comparațe cu situația unui post de televiziune pentru care l-ați chemat la raport pe Prim-ministrul României.

Deși TVR nu vă aduce servicii de imagine, precum alte posturi private, TVR fiind un post de principiu echilibrat, sper să tratați cu măsură identică situația postului public de televiziune, situație care se referă în mod direct la interesul românilor, nu la interesul privat al unei persoane condamnate penal care, în plus, a și prejudiciat statul cu șaizeci de milioane de euro. Libertatea presei aparține tuturor, nu doar unora, domnule președinte al Senatului."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu