Skip to main content

Răspunsurile Oanei Stănciulescu punct cu punct la acuzațiile de antisemitism

 
Răspunsurile Oanei Stănciulescu punct cu punct la acuzațiile de antisemitism

"Nu am nicio ezitare în a recunoaște în holocaust ceea ce istoricii au demonstrat deja de decenii: o acțiune criminală, condusă de către stat, planificată, calculată, la scară industrială, având ca scop exterminarea evreilor din Europa", a scris Oana Stănciulescu, pe blogul său, în răspuns la acuzațiile de antisemitism care i-au fost aduse în ultimele zile.

Publicitate

"Ce-am spus eu în emisiunile de la Realitatea TV și nu au auzit cei care mă acuză acum. ... mă gândesc să-i acționez în judecată pe cei care m-au calomniat", a scris Oana Stănciulescu pe Facebook ca reacție la acuzațiile aduse de Ambasada Israelului și la criticile venite din partea mai multor persoane printre care europarlamentarul Cristian Preda, care a caracterizat-o drept "o antisemită notorie".

Reamintim că Ambasada Statului Israel la Bucureşti a transmis, vineri, o reacţie oficială cu privire la numirea în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al TVR a Oana Stănciulescu, punctând că jurnalista a pus la îndoială existenţa Holocaustului, după cum Paginademedia.ro a scris AICI

Printre primele reacții critice cu privire la numirea Oanei Stănciulescu în Consiliului de Administrație al TVR a fost cea venită din partea Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Oana Stanciulescu a făcut o serie de precizări "cu privire la faptele și ideile care îmi sunt reproșate":

"Întreaga mea carieră, precum și convingerile mele personale, nu sunt în niciun fel de natură să justifice acuze de antisemitism sau de negare a holocaustului. Dimpotrivă, m-am așezat întotdeauna de partea valorilor democratice, pe care le împărtășesc și pe care m-am străduit să le urmez întotdeauna. Nu am nicio ezitare în a recunoaște în holocaust ceea ce istoricii au demonstrat deja de decenii: o acțiune criminală, condusă de către stat, planificată, calculată, la scară industrială, având ca scop exterminarea evreilor din Europa. Nicio persoană cu minimă educație și de bună credință nu poate nega caracterul sinistru al unei acțiuni care în numai cinci ani a dus la moartea a 11 milioane de persoane, alese ca țintă pentru simpla lor apartenență etnică", a scris jurnalista pe blogul său.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, fragmente din textul scris de Oana Stănciulescu pe blogul său ca răspuns la criticile care îi sunt aduse de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel.

"Eu însămi mi-am dedicat mulți ani pentru recuperarea memoriei unei alte atrocități politice a secolului trecut, anume crimele comunismului în România. Ca jurnalist m-am apropiat în mod firesc de acest subiect încă din anii 1990. Am dedicat articole numeroase unor personalități istorice democratice ale României care au pierit sau au îndurat ani de prizonierat în închisorile regimului comunist, precum Iuliu Maniu, Corneliu Coposu sau Ion Mihalache. Singura mea dorință a fost ca adevărul despre crimele comuniste să ajungă la public. Situația multora dintre prizonierii politici încă nu este clarificată și fără îndoială că mai sunt numeroase studii de făcut în această privință.

Este binecunoscut faptul că între deținuții politici s-au aflat și legionari, dar ei nu reprezintă majoritatea. Cunoașterea istoriei sistemului concentraționar comunist în România îi include, însă și pe aceștia. Atunci când m-am referit la unii dintre ei nu m-am raliat în niciun fel opiniilor lor politice, ideologiei antisemite și nici nu am cauționat utilizarea violenței în politică sau a oricărei forme de ură etnică.

Singurul lucru pe care l-am afirmat, în legătură cu unii dintre intelectualii care s-au asociat în activitatea politică cu diverse forme ale fascismului, precum Mircea Vulcănescu sau Gheorghe Brătianu, este faptul că trebuie să găsim o cale de a face distincțiile care pot fi făcute între opera lor intelectuală și alegerile lor politice. Amintesc faptul că România nu este singulară în această privință. Opera unor intelectuali poate și mai vinovați prin pro-fascismul lor activ, precum Heidegger în Germania, Louis-Ferdinand Céline în Franța sau Ezra Pound în cultura americană, continuă să fie studiată, publicată, face parte din patrimoniul culturii universale, fără ca autorii să fie în felul acesta scuzați în vreun fel pentru culpele lor politice. Acesta a fost sensul integral al criticilor pe care le-am adus anumitor pasaje din textul Legii 217 și în niciun caz nu am inteționat să propun disculparea fascismului și a crimelor sale în România.

Holocaustul și crimele comunismului sunt două realități istorice atroce, între care nu putem face ierarhii. Nu trebuie să le confundăm, nu trebuie să considerăm o categorie de crime mai puțin importantă decât alta, nu se pot face ierarhii în privința unor astfel de subiecte. Singura cale prin care pot fi combătute asemenea derapaje este democrația. Iar pentru mine libertățile democratice, în primul rând libertatea de opinie și de expresie, sunt esențiale. Le-am apărat întotdeauna și le voi apăra în continuare. Iată de ce consider nedrepte și nemeritate afirmațiile care s-au făcut în legătură cu mine în recentul comunicat al Institutului „Elie Wiesel”", a scris Oana Stănciulescu pe blogul său.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • In Americaa fost un scandal cu un sociolog care se amestecase cu transsexualii. Cand i-a aparut cartea si doamnele au vazut ce scrie in ele, au inceput acuzatiile. Una din acuzatii a fost ca cercetatorul facea sex cu doamnele sub pretextul cercetarii. Cinci ani a zis omul "nu e nimic ilegal in a face sex cu subiectii de cercetare daca toata lumea e a majora si de acord". Dupa cinci ani a aratat si dovezile ca erau minciuni.
    La fel ar fi trebuit sa procedeze si Oana Stanciulescu. Cand ai de-a face cu *** care iti insceneaza, simpla negatie orala nu te ajuta cu nimic. (Cel mult te injoseste pentru ca esti fortat sa negi ceeea ce crezi.) Oana Stanciulescu ar fi trebuit sa spuna ca in Romania, antisemitismul si negarea holocacaustului sunt infractiuni pedepsite cu inchisoarea. Cum ea e in libertate, e clar ca avem de-a face cu inventii.
  • nu numai ca nu merita o functie cheie intr-o televiziune, dar astfel de persoane ar trebui inchise. pentru ca ignoram gravitatea spuselor lor ajungem sa ne miram de ce se produc atentate si crime pe motiv rasial
  • De o nerusinare fara marguini aceasta Oana Stanciulescu. Fara bun simt, fara onoare! Un om cu scaun la cap, cu frica Dumnezeu ar fi demisionat. Oana Stanciulescu ramine in CA. E jignitor pentru o tara intreaga.

Trimite un comentariu