Skip to main content

Noi acuzații de hărțuire la Radio România

 
Noi acuzații de hărțuire la Radio România
Radio România

La Radioul Public continuă hărțuirea jurnaliștilor care critică managementul instituției. Trei organizații de media atrag atenția că numărul jurnaliștilor de la Radio România hărțuiți pentru criticarea managementului instituției este "într-o creștere alarmantă". 

Publicitate

ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent și Convenția Organizațiilor Media au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui României, Prim-ministrului, Guvernului României, Preşedinţilor Comisiilor de Cultură din Senat şi Camera Deputaţilor pentru a trage un semnal de alarmă în acest caz. 

Reamintim că, săptămâna trecută, mai multe organizații au semnalat că jurnaliștii Mira Gomboş, Alexandru Rusu și Cătălin Gomboş, angajați ai radioului public, erau supuși unor presiuni și încercări de intimidare din partea conducerii radioului, prin Consiliul de Onoare al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), din simplul motiv că și-au exercitat dreptul la liberă exprimare și au criticat nereguli din instituție (detalii, AICI).

"Numărul jurnaliștilor hărțuiți prin Consiliul de Onoare al SRR, pentru criticarea instituției, este în creștere. Astfel, jurnaliștilor Gabriel Basarabescu și Mihai Anton Timariu li s-a reproșat că ar fi încălcat Codul de Conduită Etică al instituției, iar Consiliul de Onoare i-a propus spre cercetare disciplinară", spun cele trei organizații neguvernamentale.

Ce au făcut jurnaliștii Gabriel Basarabescu și Mihai Anton Timariu, propuși pentru cercetare disciplinară

Jurnaliștilor li s-a reproșat că au participat, fără să informeze și să solicite permisiunea conducerii radioului, la emisiuni ale unor instituții de media private, unde au semnalat posibile nereguli și abuzuri ale managementului radioului public.

Jurnalistul Gabriel Basarabescu a criticat public managementul SRR, în calitatea sa de co-președinte al Sindicatului Profesioniștilor din Media și Cultura Română, și a semnalat în mai multe rânduri posibile nereguli din instituție (cazuri de cenzură, presiuni, lipsă de profesionalism etc.).

În loc să fie analizate cu responsabilitate de conducerea instituției și să fie supuse unui dialog real, sesizările jurnalistului s-au transformat în motive ca acesta să fie hărțuit și amenințat, prin politica instituită de conducerea instituției, spun organizațiile semnatare.

"Asumându-și rolul de avertizori publici de integritate, Gabriel Basarabescu și Mihai Anton Timariu au devenit ținte ale încercărilor unor superiori ai lor de a-i reduce la tăcere. ActiveWatch Centrul pentru Jurnalism Independent Convenția Organizațiilor de Media Lista rămâne deschisă pentru alte organizații care doresc să se alăture acestui demers", mai spun ActiveWatch, CJI și Convenția Organizațiilor de Media. 

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu