Skip to main content

Cazul Buzdugan - Morar - Congo, la CNA: Nicio sancţiune. Deocamdată. Membrii nu s-au putut hotărî la amenzi

 
Cazul Buzdugan - Morar - Congo, la CNA: Nicio sancţiune. Deocamdată. Membrii nu s-au putut hotărî la amenzi

AU SCĂPAT PENTRU MOMENT. Buzdugan şi Morar au scăpat neamendaţi pentru moment pentru afirmaţiile din matinalul de la Radio ZU, despre jucătorii şi suporterii din Congo. Membrii CNA au avut două propuneri de sancţionare pentru momentul rasist de la Radio ZU, însă niciuna nu a avut numărul minim de voturi, şase.

Publicitate

Cei doi merită amendaţi, a fost concluzia forului, însă membrii CNA nu s-au hotărât cu cât să îi amendeze.

Radu Herjeu, membru CNA, a propus o sancţiune de 50.000 de lei, în timp ce Valentin Jucan a propus 25.000 de lei pentru că Radio ZU este la prima astfel de abatere. Prima propunere a obţinut doar trei voturi, iar a doua a avut votul a cinci membri.

Votul va fi reluat în următoarea şedinţă publică, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Cum s-au apărat reprezentanţii Radio ZU în faţa membrilor CNA:

Mihai Morar, realizator Radio ZU
După cum ştiţi, au fost reacţii din parte noastră, în care ne-am cerut scuze în faţa celor care s-ar putea simţi jigniţi de momentul acela. Acest moment a fost puternic emoţional, după ultimul amical al României, terminat la egalitate cu naţionala Republici Democrate Congo.
Era dimineaţa după acel amical. Fotbalul înseamnă foarte multă emoţie, foarte mult patos. Toate paralelele că i-am fi făcut pe fotbalişti maimuţe sunt exagerate. Nu spun că a fost unul dintre momentele noastre reuşite în radio. Suntem pe post de 12 ani. La fel cum avem momente bune, avem şi momente proaste.
Cred că am fost prost înţeleşi, nu am vrut să facem paralelă între ei şi primate, maimuţe şi aşa mai departe.
Toni Teşiu, director de programe Radio ZU
Le am spus lui Buzdugan şi Morar, prin sms, chiar în timpul emisiunii, să fie atenţi la ce fac că asta ar putea fi acuzaţi de rasism
Ne-am dat seama că am greşit, nu după reacţiile de pe internet. Înţelegem valul de furie, înţelegem că sunt persoane care nu ştiu ce este acela rasism. Nu am fost nici stat colonialist, nu am trăit nici drama africanilor. Vă rog să sesizaţi că niciun moment cuvântului maimuţă nu este însoţit de niciun alt atribut.
Nici măcar nu ne-a trecut prin cap că am putea să jignim o persoană. După ce am stat de vorbă cu cei de la ambasada Republicii Democrate Congo, am înţeles că apelativul de maimuţă pentru ei este unul jignitor. Dar ei ne-au acceptat scuzele şi au înţeles că nu putem gândi cu mintea unui colonialist.
Amenda de 5.000 de lei dată de CNCD este una minimă. Putea să ajungă la 100.000 de lei.
Radio ZU nu este un radio rasist. Buzdugan şi Morar nu sunt rasişti. Comentariile de care au avut ei parte pe internet au fost denigratoare.

Au fost nişte glume neinspirate pe care le regretăm.

Daniel Buzdugan – De atâţia ani, de când suntem în radio, nu am făcut niciodată glume rasiste.
Toni Teşiu
Buzdugan şi Morar se întâmplă să facă glume. Ei nu sunt nici academicieni, nu sunt nici cei mai tari în glume în România. Sunt cei mai ascultaţi oameni de radio, ceea ce e un talent în meseria asta.
Radu Herjeu, membru CNA –
Nu are nicio importanţă ce e Radio Zu şi câtă lume îl iubeşte. Dimpotrivă. Dacă vreţi neapărat să vă baţi cu pumnul în piept cât de audiat este Radio Zu, poate nu ştiaţi, acesta este un factor agravant în legislaţia audiovizualului când este vorba de un derapaj. Eu mă bucur că vreţi să insitaţi cât de tare este Radio Zu.

Valentin Jucan, membru CNA:

Aţi spus că sunteţi cei mai ascultaţi, păi tocmai asta este problema, că sunteţi cei mai ascultaţi şi sunteţi nişte modele. Sunteţi nişte oameni care inspiraţi, care creaţi idealuri în viaţă, prin modul în care vorbiţi, prin ceea ce sunteţi.

Totuşi, sunteţi şi pe zona matinală, şi acest lucru e important pe legea audiovizualului. Fraţilor, sunteţi model.
Mihai Morar
A fost o glumă nereuşită. Nu, nu suntem cei mai buni oameni de glume din România pentru că noi nu suntem comedianţi, nu suntem umorişti. Noi facem o emisiune de stare. Nu are legătură cu comedie. Că sunt elemente de comedie mai mult sau mai puţin reuşite, iată şi motivul pentru care ne-am cerut scuze pentru acest derapaj. Dar ce facem noi în această emisiune de 12 ani nu este un hate speech constant. A fost un derapaj pe care ni-l asumăm tocmai conştienţi de puterea radioului.
Daniel Buzdugan - Am vrut să ridiculizăm meciul slab al echipei României şi ne-am imaginat că joacă cu o echipă. Dacă erau din Australia, probabil că am fi zis canguri sau altceva. Ne cerem scuze şi regretăm acest lucru.
Dorina Rusu, membru CNA:

Eram curioasă cum vă veţi construi apărarea. Nici nu era nevoie să spuneţi toate lucrurile despre realizările voastre. Se pare că nu se susţine niciun argument. Nici faptul că era o descărcare emoţională. Dacă era furie pentru jucătorii români, de ce nu aţi spus despre ai noştri şi despre ceilalţi.

La radio să faci o glumă ca asta, şi nu doar o dată, dar de atâtea ori. Cum puteţi să spuneţi că nu se referea la jucătorii echipei din Congo?
Radu Herjeu, membru CNA: „Eu mă aşteptam la altă atitudine din partea dumneavoastră. Dumneavoastră, din câte am înţeles eu, nu v-aţi cerut scuze pentru că aţi greşit. V-aţi cerut scuze că ceea ce aţi făcut dumneavoastră a deranjat pe cineva. Că dumneavoastră nu ştiaţi că jigniţi dacă faceţi pe cineva gorilă. Iertaţi-mă, şi pe mine dacă m-ar face cineva gorilă m-aş putea simţi jignit.”

Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit aproape 50 de reclamaţii pentru glumele deplasate ale lui Buzdugan şi Morar pe seama congolezilor.

“Maimuţe”, “urangutani”, “macaci”, “primate” au fost termenii în care s-au exprimat cei doi realizatori de la Radio ZU, pe 26 mai, despre cei din Congo.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a mişcat mai repede. Instituţia s-a autosesizat imediat ce cazul a apărut în spaţiul public şi a luat o decizie în urmă cu două săptămâni: i-a amendat pe cei doi realizatori cu câte 5.000 de lei fiecare, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Ce au spus Buzdugan şi Morar în matinalul ZU de la finalul lunii mai:

  • Noi îl avem pe Father Chicken, ei îl au pe Father Monkey.
  • Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuţe, au fost susţinuţi de 8.000 de maimuţe. Zicem de maimuţe pentru că pregătim ceva cu maimuţe la Radio ZU.
  • Galeria lui Congo se cheamă Coadă de maimuţă. La intrările în stadionul unde s-a ţinut meciul cică era o coadă de maimuţe, n-ai văzut aşa ceva.
  • Care e diferenţa între antrenorul nostru şi cel din Congo: Tata Puiu crede în Dumnezeu, antrenoul lui Congo crede în Cimpanzeu.
  • Au jucat cu gorilienii, practic. Să faci 1-1 cu gorilienii nu-i de ici, de colo. Ăia au muşchi, se ascund prin copaci…
  • Mâna la piept toată lumea, pentru imnul statului Congo. Hai, toate maimuţele laba la blană! Cum la noi e mâna la piept, la ei e…
  • Avem şi declaraţiile câtorva fotbalişti.

Tătăruşanu: Of, of, of, of/Mor toţi duşmanii/Că eu fac egal/Cu urangutanii

Torje: Sunt vitezoman al dracu/Nu mă-ntrece nici macacu’.

  • Am vorbit cu Ne-a Puiu, cu Father Chitken şi l-am întrebat: tătuţule, ce s-a întâmplat? Buzdugan, ştii că eu fac alergie la maimuţe. El nu suportă maimuţele.
  • Aseară, Naţionale României a fost deprimată, nu?
  • Zice Nea Puiu: stăteam pe băncuţă, acolo – pe băncuţa de rezerve – pupam iconiţele într-un colţ. Alibec mânca o banană, pe bancă, să-i dea energie. Denis Alibec, de la Astra. La un moment da – zice tata Puiu – văd cu coada ochiului un macac. Jas sare pe Alibec. Eu mă sperii şi strig – Macac pe Alibec! Macac pe Alibec! Prepeliţă cred că şi el avea o maimuţă, că striga: şi eu, şi eu!
  • Dacă n-ar fi fost incidentul cu acest primate, noi nu am fi fost atât de deprimate.

AUDIO. Înregistrarea fragmentului cu Buzdugan şi Morar:



Record music with Vocaroo >>

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alin Alin
    "Fotbalul înseamnă foarte multă emoție, foarte mult patos". Hahahaha. A fost un amarat de meci amical, incarcat de emotie ca o caramida. Penibili cei 2.
  • Maria Maria
    Cred ca Alibec s-ar jena sa stie ca il compara lumea cu Morar
  • mihai buzdugan mihai buzdugan
    Atata vreme cat toti cei din radioul ala traiesc de pe urma lor, cei doi baietasi de provincie isi vor face de cap constienti fiind de asta. Asa e camd nu ai 7 ani de acasa si crezi ca esti cineva! Crezi ca ti se permite orice! Culmea e ca nici unul din colegii lor nu s-au rusinat vreun pic,conducerea radioului nu si-a cerut scuze. Tot ce au facut ei in primele zile dupa scandal a fost sa stearga comenturile negative de pe facebook. Un om educat nici nu ar gandi in modul asta,dar sa o spuna la radio. Ei sint echipa nationala a Romaniei de la radio :) slabi si fara contracte,dar cu multi fani care din cand in cand se supara si plang mereu la meciuri de ciuda. Iar directorul lor daca exista e ca Iordanescu: ii lasa sa fumeze in vestiar la pauza

Trimite un comentariu

sus