Skip to main content

Cazul Buzdugan - Morar - Congo, la CNA: Nicio sancțiune. Deocamdată. Membrii nu s-au putut hotărî la amenzi

 
Cazul Buzdugan - Morar - Congo, la CNA: Nicio sancțiune. Deocamdată. Membrii nu s-au putut hotărî la amenzi

AU SCĂPAT PENTRU MOMENT. Buzdugan și Morar au scăpat neamendați pentru moment pentru afirmațiile din matinalul de la Radio ZU, despre jucătorii și suporterii din Congo. Membrii CNA au avut două propuneri de sancționare pentru momentul rasist de la Radio ZU, însă niciuna nu a avut numărul minim de voturi, șase. 

Publicitate

Cei doi merită amendați, a fost concluzia forului, însă membrii CNA nu s-au hotărât cu cât să îi amendeze.

Radu Herjeu, membru CNA, a propus o sancțiune de 50.000 de lei, în timp ce Valentin Jucan a propus 25.000 de lei pentru că Radio ZU este la prima astfel de abatere. Prima propunere a obținut doar trei voturi, iar a doua a avut votul a cinci membri.

Votul va fi reluat în următoarea ședință publică, cel mai probabil săptămâna viitoare. 

Cum s-au apărat reprezentanții Radio ZU în fața membrilor CNA:

Mihai Morar, realizator Radio ZU 
 
După cum știți, au fost reacții din parte noastră, în care ne-am cerut scuze în fața celor care s-ar putea simți jigniți de momentul acela. Acest moment a fost puternic emoțional, după ultimul amical al României, terminat la egalitate cu naționala Republici Democrate Congo.
 
Era dimineața după acel amical. Fotbalul înseamnă foarte multă emoție, foarte mult patos. Toate paralelele că i-am fi făcut pe fotbaliști maimuțe sunt exagerate. Nu spun că a fost unul dintre momentele noastre reușite în radio. Suntem pe post de 12 ani. La fel cum avem momente bune, avem și momente proaste.
 
Cred că am fost prost înțeleși, nu am vrut să facem paralelă între ei și primate, maimuțe și așa mai departe.
 
Toni Teșiu, director de programe Radio ZU –
 
Le am spus lui Buzdugan și Morar, prin sms, chiar în timpul emisiunii, să fie atenți la ce fac că asta ar putea fi acuzați de rasism
 
Ne-am dat seama că am greșit, nu după reacțiile de pe internet. Înțelegem valul de furie, înțelegem că sunt persoane care nu știu ce este acela rasism. Nu am fost nici stat colonialist, nu am trăit nici drama africanilor. Vă rog să sesizați că niciun moment cuvântului maimuță nu este însoțit de niciun alt atribut.
 
Nici măcar nu ne-a trecut prin cap că am putea să jignim o persoană. După ce am stat de vorbă cu cei de la ambasada Republicii Democrate Congo, am înțeles că apelativul de maimuță pentru ei este unul jignitor. Dar ei ne-au acceptat scuzele și au înțeles că nu putem gândi cu mintea unui colonialist.
 
Amenda de 5.000 de lei dată de CNCD este una minimă. Putea să ajungă la 100.000 de lei.
Radio ZU nu este un radio rasist. Buzdugan și Morar nu sunt rasiști. Comentariile de care au avut ei parte pe internet au fost denigratoare.

Au fost niște glume neinspirate pe care le regretăm.  

Daniel Buzdugan – De atâția ani, de când suntem în radio, nu am făcut niciodată glume rasiste.
 
Toni Teșiu
 
Buzdugan și Morar se întâmplă să facă glume. Ei nu sunt nici academicieni, nu sunt nici cei mai tari în glume în România. Sunt cei mai ascultați oameni de radio, ceea ce e un talent în meseria asta.
 
Radu Herjeu, membru CNA –
 
Nu are nicio importanță ce e Radio Zu și câtă lume îl iubește. Dimpotrivă. Dacă vreți neapărat să vă bați cu pumnul în piept cât de audiat este Radio Zu, poate nu știați, acesta este un factor agravant în legislația audiovizualului când este vorba de un derapaj. Eu mă bucur că vreți să insitați cât de tare este Radio Zu. 

Valentin Jucan, membru CNA:

Ați spus că sunteți cei mai ascultați, păi tocmai asta este problema, că sunteți cei mai ascultați și sunteți niște modele. Sunteți niște oameni care inspirați, care creați idealuri în viață, prin modul în care vorbiți, prin ceea ce sunteți.

Totuși, sunteți și pe zona matinală, și acest lucru e important pe legea audiovizualului. Fraților, sunteți model.
 
Mihai Morar
 
A fost o glumă nereușită. Nu, nu suntem cei mai buni oameni de glume din România pentru că noi nu suntem comedianți, nu suntem umoriști. Noi facem o emisiune de stare. Nu are legătură cu comedie. Că sunt elemente de comedie mai mult sau mai puțin reușite, iată și motivul pentru care ne-am cerut scuze pentru acest derapaj. Dar ce facem noi în această emisiune de 12 ani nu este un hate speech constant. A fost un derapaj pe care ni-l asumăm tocmai conștienți de puterea radioului. 
 
Daniel Buzdugan - Am vrut să ridiculizăm meciul slab al echipei României și ne-am imaginat că joacă cu o echipă. Dacă erau din Australia, probabil că am fi zis canguri sau altceva. Ne cerem scuze și regretăm acest lucru. 
 
Dorina Rusu, membru CNA: 

Eram curioasă cum vă veți construi apărarea. Nici nu era nevoie să spuneți toate lucrurile despre realizările voastre. Se pare că nu se susține niciun argument. Nici faptul că era o descărcare emoțională. Dacă era furie pentru jucătorii români, de ce nu ați spus despre ai noștri și despre ceilalți.

La radio să faci o glumă ca asta, și nu doar o dată, dar de atâtea ori. Cum puteți să spuneți că nu se referea la jucătorii echipei din Congo?
  
Radu Herjeu, membru CNA: „Eu mă așteptam la altă atitudine din partea dumneavoastră. Dumneavoastră, din câte am înțeles eu, nu v-ați cerut scuze pentru că ați greșit. V-ați cerut scuze că ceea ce ați făcut dumneavoastră a deranjat pe cineva. Că dumneavoastră nu știați că jigniți dacă faceți pe cineva gorilă. Iertați-mă, și pe mine dacă m-ar face cineva gorilă m-aș putea simți jignit.”

Consiliul Naţional al Audiovizualului a primit aproape 50 de reclamaţii pentru glumele deplasate ale lui Buzdugan şi Morar pe seama congolezilor.

“Maimuțe”, “urangutani”, “macaci”, “primate” au fost termenii în care s-au exprimat cei doi realizatori de la Radio ZU, pe 26 mai, despre cei din Congo.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a mișcat mai repede. Instituția s-a autosesizat imediat ce cazul a apărut în spațiul public și a luat o decizie în urmă cu două săptămâni: i-a amendat pe cei doi realizatori cu câte 5.000 de lei fiecare, după cum Paginademedia.ro a scris AICI

Ce au spus Buzdugan și Morar în matinalul ZU de la finalul lunii mai:

 • Noi îl avem pe Father Chicken, ei îl au pe Father Monkey.
 • Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuțe, au fost susținuți de 8.000 de maimuțe. Zicem de maimuțe pentru că pregătim ceva cu maimuțe la Radio ZU.
 • Galeria lui Congo se cheamă Coadă de maimuță. La intrările în stadionul unde s-a ținut meciul cică era o coadă de maimuțe, n-ai văzut așa ceva.
 • Care e diferența între antrenorul nostru și cel din Congo: Tata Puiu crede în Dumnezeu, antrenoul lui Congo crede în Cimpanzeu.
 • Au jucat cu gorilienii, practic. Să faci 1-1 cu gorilienii nu-i de ici, de colo. Ăia au mușchi, se ascund prin copaci…
 • Mâna la piept toată lumea, pentru imnul statului Congo. Hai, toate maimuțele laba la blană! Cum la noi e mâna la piept, la ei e…
 • Avem și declarațiile câtorva fotbaliști.

Tătărușanu: Of, of, of, of/Mor toți dușmanii/Că eu fac egal/Cu urangutanii

Torje: Sunt vitezoman al dracu/Nu mă-ntrece nici macacu’.

 • Am vorbit cu Ne-a Puiu, cu Father Chitken și l-am întrebat: tătuțule, ce s-a întâmplat? Buzdugan, știi că eu fac alergie la maimuțe. El nu suportă maimuțele.
 • Aseară, Naționale României a fost deprimată, nu?
 • Zice Nea Puiu: stăteam pe băncuță, acolo – pe băncuța de rezerve – pupam iconițele într-un colț. Alibec mânca o banană, pe bancă, să-i dea energie. Denis Alibec, de la Astra. La un moment da – zice tata Puiu – văd cu coada ochiului un macac. Jas sare pe Alibec. Eu mă sperii și strig – Macac pe Alibec! Macac pe Alibec! Prepeliță cred că și el avea o maimuță, că striga: și eu, și eu!
 • Dacă n-ar fi fost incidentul cu acest primate, noi nu am fi fost atât de deprimate.

AUDIO. Înregistrarea fragmentului cu Buzdugan și Morar:


 


Record music with Vocaroo >>

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • "Fotbalul înseamnă foarte multă emoție, foarte mult patos". Hahahaha. A fost un amarat de meci amical, incarcat de emotie ca o caramida. Penibili cei 2.
 • Atata vreme cat toti cei din radioul ala traiesc de pe urma lor, cei doi baietasi de provincie isi vor face de cap constienti fiind de asta. Asa e camd nu ai 7 ani de acasa si crezi ca esti cineva! Crezi ca ti se permite orice! Culmea e ca nici unul din colegii lor nu s-au rusinat vreun pic,conducerea radioului nu si-a cerut scuze. Tot ce au facut ei in primele zile dupa scandal a fost sa stearga comenturile negative de pe facebook. Un om educat nici nu ar gandi in modul asta,dar sa o spuna la radio. Ei sint echipa nationala a Romaniei de la radio :) slabi si fara contracte,dar cu multi fani care din cand in cand se supara si plang mereu la meciuri de ciuda. Iar directorul lor daca exista e ca Iordanescu: ii lasa sa fumeze in vestiar la pauza

Trimite un comentariu