Skip to main content

Irina Radu: TVR trebuie să înţeleagă că o emisiune nu face audienţă pentru că e prost făcută, neinteresantă, are prezentatori neplăcuţi, tratează subiecte care nu interesează

 
Irina Radu
Irina Radu

PLANURI PENTRU TVR. Televiziunea publică îşi propune să revină, în următorii ani, în topul audienţelor TV. Cu canalul generalist, TVR vrea “Să redevină important pe piaţa media românească, urcând înapoi în topul audienţei, ajungând - cu canalul generalist - în doi ani de zile în top 3, target Naţional”.

Publicitate

Ideea apare în Principiile de reconstrucţie şi funcţionare ale TVR expuse de Irina Radu în faţa Consiliului de Administraţie al TVR.

Irina Radu a “prins” în plan şi relaţia calitate/audienţă, dar şi mentalitea oamenilor din TVR:

“Eliminarea concepţiei greşite că o emisiune nu face audienţă pentru că: “este de cultură”, “este serioasă” sau alte motivaţii asemănătoare.
TVR trebuie să înţeleagă că o emisiune nu face audienţă pentru că este prost făcută, neinteresantă, are prezentatori neplăcuţi publicului, tratează subiecte care nu interesează.”

Partea editorială este cea care “în primul rând, aduce publicul în faţa televizorului”.

Irina Radu: "Dacă Pro TV sau Antena 1 schimbă studiourile cu studiourile TVR sau schimbă tehnicienii cu tehnicienii TVR – rezultatul va fi relativ acelaşi; dacă însă schimbă corpul editorial cu angajaţii TVR, cu siguranţă rezultatul va fi diferit."

Potrivit planului preşedintelui Irina Radu, TVR ar trebui să poată întrerupe emisiunile cu reclame, să indexeze taxa şi să treacă “proces de evaluare temeinic, care să evite deviaţiile din anul 2012/2013”.

Planul prevede trei canale: unul generalist, unul informativ şi unul cultural-educativ.

  • un canal generalist cu emisiuni care au aria maximă de adresabilitate (divertisment, filme, seriale, emisiuni sociale, anchete, reportaje, maxim 3-4 buletine de ştiri, etc),
  • un canal de informaţii şi actualitate (cu o grilă bazată pe ştiri, talk-show, documentare, interviuri cu personalităţile momentului, emisiuni economice, date meteo, date financiare, materialele fiind furnizate de Bucureşti şi de toate studiourile teritoriale etc),
  • un canal cultural–educativ (cu o grilă care să prezinte de dimineaţă până la ora 18.00 emisiuni culturale realizate de cele cinci studiouri teritoriale, emisiuni de cultură şi tradiţii ale minorităţilor şi după ora 18.00 – jurnale cu ştiri culturale, filme, talk-show-uri de cultură, dezbateri pe temele zilei din cultura românească, europeană şi internaţională.

Din planul Irinei Radu:

  • Să îşi redefinească fiecare canal aşa încât publicul să ştie exact ce poate găsi în portofoliul televiziunii publice (în intervalul august 2016 - ianuarie 2017).
  • Indexarea taxei tv şi extinderea posibilităţilor de colectare
  • Posibilitatea TVR de a întrerupe cu publicitate emisiunile, în general, sau cel puţin cele de natură comercială; pot fi exceptate filmele, tocmai pentru a avea o diferenţă de promovat.
  • Organizarea unui proces de evaluare temeinic, care să evite deviaţiile din anul 2012/2013.
  • Folosirea în procesul de evaluare şi reorganizare a unor companii de profil, nu a structurilor interne care nu au niciun interes să sprijine un demers care le-ar putea afecta prestaţia viitoare.
  • Atragerea de resursă umană din afara TVR în scopul schimbării mentalităţii organizaţiei, a modului de muncă, a pretenţiilor financiare, a standardelor de succes.
  • Achiziţionarea unui car HD, la standarde FIFA/UEFA, pentru a nu mai fi obligaţi să închiriem de pe piaţă la transmisiunile sportive şi alte transmisiuni complexe.

GALERIE FOTO. Principiile de reconstrucţie ale TVR, expuse de Irina Radu, în imagini

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ted Ted
    Dna Irina Radu greseste major in 2 aspecte legate de TVR 1:
    1. TVR 1, postul generalist, nu va putea niciodata reveni in top 3 decat cu investitii majore, care nu se pot justifica nicicum pentru un post public.
    2. Statul e dator, prin posturi de televiziune publice, sa informeze oamenii si sa ajute la dezvoltarea lor culturala. Statul nu e dator sa amuze oamenii, asta e treaba privatilor care vor sa faca afaceri in domeniul respectiv. TVR 1, postul generalist, nu isi justifica existenta si nici necesitatea cheltuielilor facute de statul roman.
    In concluzie, TVR ar trebui restructurat MAJOR si sa ramana doar cu 2 televiziuni: una de stiri si una culturala. Platourile ample pe care le are TVR ar trebui externalizate pe o entitate separata, care sa existe independent pe piata media si care la un anumit moment in timp sa fie privatizata. Exemplul Buftea exista si este bun.
    O astfel de restructurare are logica sociala si este realizabila cu eforturi rezonabile din partea bugetului.
    Da, vor avea de suferit 70% din salariatii TVR, care vor ramane fara locuri de munca. Asta e, trebuie sa vada si ei cum se traieste in economia de piata, ca destul au continuat sa traiasca in comunism. Noi, cei care platim taxa tv si impozitele din care sunt ei subventionati, traim in economia de piata de mai bine de 25 de ani.
  • daniela zorila daniela zorila
    Doamna Irina Radu nu baga de seama ca printre prezentatorii neplacuti e numara si achizitia ei personala MADALINA PUSCALAU DOBROVOLSCHI. Despre care Dragos Patraru a dezvăluit ca a fost adusa spre a i se face pe plac domnului Iohannis. Mari caractere ce să zic si doamna Radu, si doamna Dobrovolschi, si dl. Iohannis.
  • Stoian Gheorghe Stoian Gheorghe
    De cate ori am comentat : 1-TVR are enorm de multe canale ! ;2: Programele (TVR 1 si TVR 2) sunt de f.slaba calitate (stiri cu f.multa "arhiva", in loc de "campanie electorala" avem, acum, seara, dupa stiri "prim-plan", tot palavre, filme bune-ioc , etc.); 3:"Pretentii" mari, de la buget ! Sa reduca nr.de canale (care emit non-stop, iar TVR 3, doar preia, cand TVR Timisoara, cand alt TVR regional, iar TVR HD este "e afara"=total neinteresant !). Astfel, se reduc si cheltuielile cu emisia, dar si cele de personal (la "stirile" TVR, tot cate 2, sa nu se "plictiseasca" doar unul " !) Si nu mai este nevoie de bani de la buget !
  • ștefan ștefan
    Depolitizați instituția
  • marian marian
    Guvernul roman vrea sa le plateasca datoriile . va da ti seama ce noroc pe ei , tot pe spinarea noastra , a prostilor , sa le platim salariile , , ca sa poata sa traiasca ei bine , dute la sapa doamna sa vezi cat castiga un pensionar *** ..............
  • geo geo
    ***, in 35 de minute astea de știri - dar nu sunt 35 - de câte ori se repetă o știre...îți zic eu de câte ori. O dată o dă la 19.40, a doua oară dimineața la matinal și a treia oară după jurnalul de ora 14.00. Cu alte cuvinte, o știre de sport la TVR se difuzează de cel puțin 3 (trei) ori. Și o mică parte din știrile astea se fac pe teren, majoritatea știrilor referitoare la meciurile jucate fiind ilustrate cu imagini preluate de la alții...iar textul este preluat de pe agențiile de știri.
  • cotofana verde cotofana verde
    Qwerty.... tvr ul are 2700 de angajati. Crezi ca aia 50 de oameni de la sport sunt problema ? Ca vad ca esti informat , stii exact cati sunt. Lucrezi cumva pe la vreun alt departament ? Eventual prin turn , unde stati cu lunile ? sportul are vreo 35 de minute de jurnal pe zi .. si daca nu se dau competitii cu siguranta ca nu e vina angajatilor de la sport, ca nu cumpara ei drepturi . Mai informeaza te si tu inainte ca vorbesti prostii ..
  • Mihaela Mihaela
    Bine c-a dat-o afara pe insipida aia prefacuta de Andreea Marin, prietena ei de suflet! N-a mai putut nici macar ea s-o acopere ***. Cati bani au deturnat astea doua din TVR numai Dumnezeu stie!!!
  • gigi gigi
    Le zice bine Irina Radu acu sa le si faca!Din nefericire in TVR "marii realizatori" nu stiu nici sa citeasca audientele,iar cand vine vorba sa mai si faca gasesc scuze"vezi doamne,emisiuniile sunt prea destepte iar publicul e de factura proasta"
  • hehe hehe
    @ Iuli, nu iti mai posta ineptiile pe aici.. Nu te pricepi la televiziune, poate esti un tanc de 17 ani, si maica-ta sau tactu lucreaza pe la o televiziune privata, ca prea iti place sa mananci ce nu trebuie de TVR.
    Treci la colt
  • Iuli Iuli
    Pana sa visati la top 3, macar treceti pe locul 7-8. In top 5 sunt televiziuni puternice care vor fii doborate cu greu.

    De multi ani in acest top 5 au ramas ProTV, Antena 1, Kanal D, Antena3 si RomaniaTV.
  • qwerty qwerty
    TVR trebuie în primul rând să dea afară oamenii inutili, și astfel ar face economii uriașe și și-ar permite să cumpere programe străine care fac audiență. nu se poate ca redacția sport, care nu are nicio activitate, să aibă peste 50 de angajați. nu transmit niciun meci de fotbal, nu transmit tenis sau gimnastică sau canotaj sau alte sporturi. ce fac atâția oameni acolo? mai tăiați din ei...
  • dan petrea dan petrea
    Poate sa mentioneze doamna Irina Radu macar vro emisiune buna facuta de ea in indelungata-i cariera? Ca eu nu imi amintesc nici una. Doamna Radu a facut doar traseism politic.
  • livia pila livia pila
    Madame Radu face planuri din cutite si pahare. Deocamdata, ea PSD, Zgabercea PSD si foarte curind se oficializeaza numirea lui Calota, tot PSD! Echidistanta, frate, nu gluma, echidistanta!
  • Lucian Lucian
    Madam Radu, in primul rand TVR trebuie depolitizat si abia apoi venit cu pretentii financiare. Posturile private nu au ajutor de la stat sau taxa tv. Ori cu taxa tv si fara publicitate in timpul emisiunilor sau al filmelor, ori publicitate oricand vreti, dar fara taxa tv, eu asa vad lucrurile. Trebuie facuta o restructurare sanatoasa, astfel incat sa dispara neamurile din aceasta institutie.

Trimite un comentariu

sus