Skip to main content

B1 TV, 5.000 de lei amendă pentru o emisiune a lui Sabin Orcan despre CSM

 
B1 TV, 5.000 de lei amendă pentru o emisiune a lui Sabin Orcan despre CSM
Sabin Orcan

Sabin Orcan i-a atras o amendă de 5.000 de lei canalului B1 TV.  Consiliul Național al Audiovizualului a sancționat B1 TV pentru ediția din 31 ianuarie a emisiunii Xpress, realizată de Sabin Orcan, care a discutat alături de Monica Macovei despre activitatea sistemul judiciar din România.

Publicitate

Motivul?

Moderatoul nu a solicitat interlocutoarei sale să probeze afirmațiile acuzatoare făcute de aceasta la adresa CSM. În sancționarea postului au mai fost luate în cosiderare și alte încălcări ale legislației audiovizuale precum: asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie.

"Nu mai vreau să mă întorc la CSM. Nu mai vreau să mă întorc la CSM. Deci, de când avem noi CSM –ul, din 2005, de două-trei ori au acționat ok și pe lege, în rest...", a spus Monica Macovei, în timpul emisiunii. 

Sancțiunea a fost propusă de Radu Herjeu și a primit votul a șapte dintre cei opt membri prezenți la ședință. Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu și Radu Călin Cristea au votat "pentru" amendarea cu 5.000 de lei a postului B1 TV, Dorina Rusu a fost singura care s-a opus acestei sancțiuni. 

Ce spune reprezentantul postului?

Rares Anița, reprezentantul B1 TV la CNA: "Este opinia doamnei Macovei...nu s-a pornit cu ideea că acuzăm CSM de ceva, a fost un interviu cu doamna Macovei, dumneaei a intervenit în discuție și chiar nu s-au făcut acuzații.... s-a vorbit despre proceduri, numiri, oameni politici, despre activitatea profesională. (...) Dacă ar fi dorit să îşi expună un punct de vedere după emisiune (CSM - n.r.) putea să ceară drept la replică. Nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Am înţeles că a făcut o reclamaţie la trei luni după ce s-a difuzat emisiunea”.

Articolele din Codul audiovizualului care au stat la baza amenzii aplicate de CNA postului B1 TV:

ART.40 (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

ART.66 (1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, social sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu