Skip to main content

B1 TV, 5.000 de lei amendă pentru o emisiune a lui Sabin Orcan despre CSM

 
Sabin Orcan
Sabin Orcan

Sabin Orcan i-a atras o amendă de 5.000 de lei canalului B1 TV. Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat B1 TV pentru ediţia din 31 ianuarie a emisiunii Xpress, realizată de Sabin Orcan, care a discutat alături de Monica Macovei despre activitatea sistemul judiciar din România.

Publicitate

Motivul?

Moderatoul nu a solicitat interlocutoarei sale să probeze afirmaţiile acuzatoare făcute de aceasta la adresa CSM. În sancţionarea postului au mai fost luate în cosiderare şi alte încălcări ale legislaţiei audiovizuale precum: asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie.

"Nu mai vreau să mă întorc la CSM. Nu mai vreau să mă întorc la CSM. Deci, de când avem noi CSM –ul, din 2005, de două-trei ori au acţionat ok şi pe lege, în rest...", a spus Monica Macovei, în timpul emisiunii.

Sancţiunea a fost propusă de Radu Herjeu şi a primit votul a şapte dintre cei opt membri prezenţi la şedinţă. Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Radu Călin Cristea au votat "pentru" amendarea cu 5.000 de lei a postului B1 TV, Dorina Rusu a fost singura care s-a opus acestei sancţiuni.

Ce spune reprezentantul postului?

Rares Aniţa, reprezentantul B1 TV la CNA: "Este opinia doamnei Macovei...nu s-a pornit cu ideea că acuzăm CSM de ceva, a fost un interviu cu doamna Macovei, dumneaei a intervenit în discuţie şi chiar nu s-au făcut acuzaţii.... s-a vorbit despre proceduri, numiri, oameni politici, despre activitatea profesională. (...) Dacă ar fi dorit să îşi expună un punct de vedere după emisiune (CSM - n.r.) putea să ceară drept la replică. Nu s-a întâmplat lucrul ăsta. Am înţeles că a făcut o reclamaţie la trei luni după ce s-a difuzat emisiunea”.

Articolele din Codul audiovizualului care au stat la baza amenzii aplicate de CNA postului B1 TV:

ART.40 (2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

ART.66 (1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, social sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică;

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • maria maria
    *** cind poate fi amendata tovarasilor de la CNA?

Trimite un comentariu

sus