Skip to main content

INTERVIU. Dragoş Pătraru, despre primele ediţii Starea naţiei la Digi 24: Terorismul şi sănătatea, primele subiecte

 
INTERVIU. Dragoş Pătraru, despre primele ediţii Starea naţiei la Digi 24: Terorismul şi sănătatea, primele subiecte
Dragos Patraru

Cu ce va începe Dragoş Pătraru la Starea Nației de la Digi 24? Luni, de la ora 22.30, are prima ediție la televiziunea de știri a grupului RCS&RDS. Pătraru a vorbit într-un interviu acordat Paginademedia.ro despre primele subiecte de pe agenda emisiunii sale de o oră, dar și despre schimbările de decor și audiența pe care trebuie să o facă la Digi 24. 

"În prima săptămână avem două subiecte foarte importante, pe care vom zăbovi. Primul este terorismul, iar pe acest subiect avem o ediție specială, care se va difuza joi. Al doilea subiect este cel legat de scandalul din sănătate, cu medicii mituiți de companii de medicamente pentru a face experimente pe pacienți.

Cred că e o anchetă care trebuie dezvoltată, oricât ar plăti aceste corporații pentru a închide scandalul", a spus Pătraru.

Publicitate

Acesta a mai spus că emisiunea sa de o oră nu va suferi modificări la nivel editorial, dar vor fi schimbări de decor, masa dispare iar el va realiza Starea naţiei din picioare.  

Dragoş Pătraru a mai vorbit şi despre faptul că sunt dependenţi de audienţă şi că dacă nu îşi vor atinge target-ul vor avea o problemă să îşi ia banii. 

"La fel ca la TVR, suntem plătiți în funcție de audiență, pentru că ne propunem să facem performanță. Nu cred în ideea că poți performa editorial fără să ai audiență", a declarat realizatorul emisiunii Starea naţiei. 

Pătraru consideră că televiziunea este încă la putere şi că Moise Guran va regreta decizia de a se retrage din faţa camerelor de filmat în online. 

"Cred că și Moise va regreta în curând că a renunțat la tv. Peste tot în lume, televiziunea câștigă lupta cu internetul. Conținutul de calitate e în continuare pe TV. (...) Fără o televiziune în spate, netul e mort, nu faci nimic dacă te axezi doar pe asta"

Interviul acordat de Dragoş Pătraru pentru Paginademedia.ro, în continuare:

Care vor fi noutăţile/schimbările la Starea Naţiei? Ce va avea diferit în comparaţie cu sezoanele precedente? Rubrici noi?

E vorba de aceeași emisiune. Oamenii ăștia ne-au adus aici tocmai pentru că aveam un produs de succes. De ce să stricăm ceea ce merge? Deci, e tot Starea nației, la nivel editorial nu se schimbă mare lucru. Veți vedea însă chestiuni noi, pe care le-am încercat și le-am abandonat la TVR, pentru că nu le puteam realiza, din punct de vedere tehnic. Aici, posibilitățile sunt altele. Totul e însă nou în plan vizual.

Schimbări de decor, de vestimentaţie, de desfăşurare a emisiunii, "actori" noi care apar în show?

Da, decorul se schimbă cu totul. Adică, vom avea și noi în sfârșit un decor, vom avea lumini, vom avea destule camere pentru a putea scoate efectele pe care ni le dorim.

Noutatea cea mai importantă la decor, în afară de spațiul, care este mult mai generos, este că dispare masa cu totul. Voi sta în picioare și mă voi plimba pe un podium de vreo 12 metri. Avem și un ecran mare, avem și loc de invitați, deși deocamdată nu introducem și invitați în emisiune. Asta e faza a doua.

Din punct de vedere vestimentar, rămân la cămăși, dar avem și varianta cu tricou și sacou. Am nevoie de libertate de mișcare, pentru că va fi multă acțiune în platou. Avem și ”actori” noi, am umblat și la echipă, dar le veți vedea pe toate pe parcurs.

Ce "adaptări" ai făcut, ţinând cont că treci de la o televiziune publică, generalistă, la un canal de nişă cu un alt tip de public?

Îmi place să cred că publicul ne va urma aici, la Digi 24. Pentru că dacă nu se va întâmpla asta, vom avea o problemă să ne luăm banii. La fel ca la TVR, suntem plătiți în funcție de audiență, pentru că ne propunem să facem performanță.

Nu cred în ideea că poți performa editorial fără să ai audiență. Dacă nu faci audiență, deși ai toate mijloacele tehnice și umane la dispoziție, înseamnă că problema e la tine. Și-atunci, e cazul să te cari acasă.

Ne propunem să facem audiență, chiar dacă am optat pentru un post de nișă, care, întradevăr, e atipic în peisajul mediatic românesc, în sensul că Digi 24 cultivă un public peste medie, nu un public de tabloid, de tip hot-issue, care ”aleargă” cu telecomanda, în căutarea ultimului scandal monden.

Filosofia emisiunii rămâne aceeași, pentru că nu ne putem abandona misiunea, ca jurnaliști, dacă nu mai suntem la postul public. Folosim toate uneltele umorului, pentru a informa, pentru a educa și pentru a distra publicul. Totul, într-un singur produs, timp de o oră, de luni până joi.

În prima săptămână, ai în vedere subiecte din anumite zone?

Da, în prima săptămână avem două subiecte foarte importante, pe care vom zăbovi. Primul este terorismul, iar pe acest subiect avem o ediție specială, care se va difuza joi. Al doilea subiect este cel legat de scandalul din sănătate, cu medicii mituiți de companii de medicamente pentru a face experimente pe pacienți. Cred că e o anchetă care trebuie dezvoltată, oricât ar plăti aceste corporații pentru a închide scandalul. Pe lângă astea, desigur, zilnic, subiectele zilei.

Ce detalii ne poţi da despre prima emisiune Starea Naţiei la Digi 24?

La ora asta, nu știu nimic despre prima emisiune. Adică, facem probe, ne obișnuim de câteva zile cu sistemul de lucru de aici, oamenii sunt extraordinari, ne ajută foarte mult și își doresc să iasă totul foarte bine. Pentru noi, totul este nou, dar nu vom avea probleme.

Vor fi subiecte la zi și cred că vom avea și o parodie. Așa, să avem un start bun și să oferim netului ceva de rostogolit. Gândim ceva pe situația din spitale, dar nu vă spun mai mult acum.

La interviurile PaginademediaTV ai declarat că ți-ai impus rating cel putin 1 pe targetul urban. Lansarea în plină vară crezi că îţi va afecta ţinta? Dar faptul că înainte de tine nu mai e Moise Guran, care să te lase într-o audienţă bună?

Da, nu mai avem un acces așa cum ni l-am dorit, așa cum ne făcusem calculele, dar am mare încredere în publicul nostru. Și cred că și publicul de la Digi ne va primi cu brațele deschise, deci nu avem cum să nu ne atingem targetul de audiență, chiar dacă puțină lume crede că vom reuși.

Așa ni s-a spus și acum două sezoane, când am ajuns la TVR: n-o să faceți nicio brânză, n-o să vă lase să spuneți nimic, vă vor da afară după câteva ediții! Și uite că nimic n-a fost asa: am făcut timp de doi ani cea mai urmărită emisiune zilnică de la TVR, am avut libertate totală, ba uneori, profitând de asta, am sărit calul foarte tare, și am plecat noi, chiar dacă oferta financiară a TVR a fost foarte bună.

Am plecat pentru că ne-a plăcut proiectul de la Digi și pentru că la TVR eram în pericol de a ne plafona, în condițiile în care nu se dorește performanță.

Cred că și Moise va regreta în curând că a renunțat la tv. Peste tot în lume, televiziunea câștigă lupta cu internetul. Conținutul de calitate e în continuare pe TV. Și va fi, pentru mult timp de aici încolo. Internetul înseamnă, mai ales la noi, lucruri ieftine și, de foarte multe ori, proaste. Pentru un public limitat numeric, mai ales în România, unde încă mai bine de jumătate dintre locuințe nu au acces la net.

Fără o televiziune în spate, netul e mort, nu faci nimic dacă te axezi doar pe asta. Dar Moise obosise, nu mai avea chef, așa mi-a spus. După o perioadă de odihnă, cred că va reveni pe tv.

De ce nu ai aşteptat lansarea până în toamnă?

Ca să furăm startul. Am mai făcut-o. Cine se scoală de dimineață... Am schimbat postul, deci oamenii au nevoie de timp să se reacomodeze cu noi. Avem o lună în care nu e aproape nimic pe tv, pentru că toate producțiile mari sunt în vacanță. Dar oamenii sunt la tv. Că pleci în concediu o săptămână, zece zile, dar când te întorci acasă te uiți la tv.

Apoi, noi suntem la o televiziune de știri, unde e foc continuu, deci chiar ne gândim să nu mai luăm pauză. E posibil să facem vara niște ediții de vacanță, pe care să le lucrăm dinainte, astfel încât să nu mai avem pauză pe ecran, chiar dacă noi vom sta o lună în vacanță. Vom vedea dacă ne ține.

Rămâne în plan late-showul pentru duminică?

Rămâne în plan. Dar în plan a apărut și o ”Starea nației” pe sport, deci planuri avem, deocamdată ne concetrăm doar pe această emisiune. Toate resursele noastre sunt aici, lucrăm 14 ore pe zi pentru Starea nației. Despre alte proiecte cred că nu mai putem discuta până la finele acestui an.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • *** asta *** si tupeist de DP, marlanul asta malau, grobianul asta vulgar, care face glume fasaite, lipsite de inteligenta si se screme la fiecare fraza de prost si submediocru actor (pretins) ce este, e atat de plin de el incat se uta in oglinda si se pupa singur! iar cand oamenii isi exprma nemultumirea, pac, isi lanseaza ovatii, macar un comentariu mai de doamne-ajuta sa aiba! specimenul asta care de abia acum se chinuie sa coboare din copac, cu minte ingusta si lucioasa de neanderthalian, are senzatia ca este genial in mediocritatile pe care le debiteaza. cat de prost sa fii incat sa nu fii in stare sa vorbesti liber si coerent si doar sa reproduci texte scrise de o armata de oameni - si alea interpretate execrabil. saracul de el, urat si frustrat si obraznic e individul asta, analistu lu peste! cel mai prost si mai slab jurnalist din cati am vazut!
  • Bineinteles ca nu va place Patraru pt cs face glume inteligente, chiar prea inteligente pt unii, nu se hahaie, dar nici nu se isterizeaza, nu e pesedisr, nici regalist, dar, mai grav, nu e nici basisti, nici pedelist. Are bun simt si nu promoveaza parvenitismul atat de iubit de unii romani, nu face un cult nici saraciei, nici bogatiei.
  • Starea nației ar putea fi o emisiune interesantă dacă ar avea alt prezentator.
    Dragoș Pătraru este unul din cei mai slabi prezentatori (cel puțin pentru o astfel de emisiune). Nu are deloc talent actoricesc și pare că se chinuie la fiecare glumă.
    Subiectele sunt bune și cred că i-ar sta mai bine în spate, să scrie textele și să lase pe altcineva să le livreze
  • Bineinteles ca Patraru stie de ce este razboi in Siria, de ce Erdogan face epurare etnica, ce a vorbit masoneria aseara si de ce exista Dumnezeu pe lumea asta. Vizionare placuta baieti daca atat va duce mintea.

Trimite un comentariu