Skip to main content

ActiveWatch și CJI condamnă comportamentul abuziv al unui membru CNA și sesizează Parlamentul

 
ActiveWatch și CJI condamnă comportamentul abuziv al unui membru CNA și sesizează Parlamentul
monica gubernat

ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent sesizează comisiile de cultură ale Parlamentului în legătură cu "purtarea abuzivă a unui membru CNA" și cer să fie îndepărtate "orice obstacole din calea transparentizării activității acestei instituții", potrivit unui comunicat de presă publicat pe activewatch.ro. Totul a pornit de la disputa de astăzi din CNA în care Monica Gubernat s-a opus transmisiunii live a ședinței. 

"ActiveWatch și Centrul pentru Jurnalism Independent condamnă comportamentul abuziv al președintei de ședință, Monica Gubernat, și cer membrilor Consiliului să respecte și să pună în aplicare urgent normele interne care prevăd transmiterea live a ședințelor de Consiliu. De asemenea, cele două organizații vor sesiza comisiile parlamentare de cultură, artă și mass-media cu privire la încălcarea cu bună știință a Regulamentului de Organizare și Funcționare de către Monica Gubernat", spun cele două organizații de media. 

Publicitate

Reamintim că preşedintele de şedinţă, Monica Gubernat, a întrerupt azi transmiterea live a ședinței Consiliului Național al Audiovizulului, ignorând normele interne adoptate în cadrul Regulamentului de Organizare și Funcționare (ROF) încă din 2015 prin care ședințele Consiliului urmau a fi transmise live pe site-ul instituției, după cum Paginademedia.ro a scris AICI

Gubernat susține că nu ar fi avut cunoștință de instalarea echipamentelor de transmisie în ultimele zile sau de achiziționarea acestora. Declarația completă, pe Paginademedia.ro

"Dacă este adevărat, înseamnă că dna Gubernat a dat dovadă de neglijență în exercitarea atribuțiilor de serviciu. Dacă dna Gubernat a știut că aceste echipamente au fost achiziționate și instalate, atunci decizia luată de domnia sa este abuzivă și discreționară, deoarece încalcă normele interne, adică articolul 27(7) din ROF al Consiliului (care este aplicat, oricum, cu peste 15 luni întârziere): 'Începând cu data de 1 aprilie 2015, şedinţele Consiliului se vor transmite on-line pe pagina de internet a CNA, cna.ro'", spun cele două organizații. 

Fragmente din comunicatul semnat de ActiveWatch și CJI:

"ActiveWatch a susținut încă de acum doi ani necesitatea transmiterii live a ședințelor Consiliului, considerând că acesta reprezintă un “instrument de responsabilizare a membrilor CNA, de creștere a calității dezbaterilor din cadrul acestor ședințe, precum și un instrument prin care publicul poate judeca obiectiv argumentele expuse și modul în care membrii votează, contribuind astfel la creșterea credibilității acestei instituții.”

Discuțiile din ședințele publice ale CNA intră sub incidența legii liberului acces la informațiile de interes public, fiind informații care rezultă din activitatea unei instituții publice."

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Trimite un comentariu