Skip to main content

Stelian Tănase, fostul şef al TVR: „DNA trebuie să cerceteze. Trebuia să o facă demult”

 
Stelian Tănase, fostul şef al TVR: „DNA trebuie să cerceteze. Trebuia să o facă demult”

Stelian Tănase, fostul şef al TVR, despre verificările DNA asupra activităţii televiziunii publice din ultimii 10 ani: „DNA trebuie să cerceteze. Trebuia să o facă demult. De foarte demult. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Pe de altă parte, sigur că e bine că se încearcă găsirea unor risipe, pentru că bănuiesc că despre asta este vorba. E foarte bine că se face”, a spus directorul TVR din perioada 2013 - 2015, într-un scurt interviu pentru Paginademedia.ro.

Publicitate

„Poate de aici, din această cercetare să rezulte şi nişte soluţii legat de ce se poate întâmpla cu televiziunea, în viitor. Politicienii sunt vinovaţi de prăbuşirea televiziunii, prin legea proastă pe care au dat-o şi care a politizat televiziunea şi prin introducerea TVA-ului. Asta a ruinat televiziunea.”, a spus Stelian Tănase pentru Paginademedia.ro.

Interviul integral, în continuare:

Paginademedia.ro: De ce credeţi că se cer acum aceste rapoarte?

Stelian Tănase: Nu ştiu. A fost o plângere a sindicatului care s-a adresat comisiilor şi aşa mai departe.

Paginademedia.ro: Aţi fost chemat sau citat la DNA?

Stelian Tănase: Nu am fost. De ce ar trebui să fiu chemat? Din câte am înţeles, s-au cerut nişte dosare. Sunt nişte subiecte reclamate de sindicatul din TVR şi acum va trebui ca aceste acte pe care le-au cerut (procurorii DNA - n.r.) să fie cercetate. Când se va termin această cercetare de hârtii, bănuiesc că unii vor fi întrebaţi.

Paginademedia.ro: Aţi făcut vreun denunţ?

Stelian Tănase: Eu nu fac denunţuri de niciun fel, cu nimeni, niciodată.

Paginademedia.ro: Nici legat de TVR, în mandatul dumneavoastră?

Stelian Tănase: Am avut anumite lucruri care nu mi-au convenit care se întâmplau în TVR, dar nu e de demnitatea mea să denunţ pe cineva, oricine ar fi el pe lumea asta. Suntem într-o zonă mizeră dacă punem problemele aşa.

DNA trebuie să cerceteze. Trebuia să o facă demult. De foarte demult. Dar mai bine mai târziu decât niciodată. Pe de altă parte, sigur că e bine că se încearcă găsirea unor risipe, pentru că bănuiesc că despre asta este vorba. E foarte bine că se face.

Trebuie să spun însă câteva lucruri: DNA are rapoartele anuale ale Curţii de Conturi, care vine şi stă câte două luni în TVR şi care scriu nişte rapoarte amănunţite: contracte, achiziţii, bugete. Sunt cele mai bune documente şi cele mai exacte documente ale activităţii administrative ale Televiziunii Române.

Paginademedia.ro: Ce poate căuta sau găsi DNA?

Stelian Tănase: Habar nu am şi nici nu mă interesează. În 10 ani se întâmplă multe, dar eu sper ceva. Poate de aici, din această cercetare să rezulte şi nişte soluţii legat de ce se poate întâmpla cu televiziunea, în viitor. Politicienii sunt vinovaţi de prăbuşirea televiziunii, prin legea proastă pe care au dat-o şi care a politizat televiziunea şi prin introducerea TVA-ului. Asta a ruinat televiziunea.

Să vii şi să-i faci vinovaţi pe oamenii ăştia că de ce este televiziunea într-o situaţie atât de proastă, este un pic alături de adevărata problemă. Cred că la sfârşitul acestei investigaţii, în care sunt implicate şi comisiile parlamentare şi DNA-ul, se va pune puţină claritate în situaţia televiziunii, de care politicienii fug.

Paginademedia.ro: Cum se poate dovedi că a fost o greşeală a managementului sau alte probleme de altă natură?

Stelian Tănase: Procurorii nu sunt manageri. Ei pot însă să constate dacă legile au fost încălcate într-un sens sau altul. Problemele TVR-ului sunt mai ample. Acestea ţin de o nouă lege de funcţionare a televiziunii. Cât funcţionează pe vechea lege, TVR va produce pierderi. Sper din această discuţie să se degaje anumite concluzii.

Scandalul a pornit din interiorul televiziunii. Este o plângere a sindicatelor care s-au adresat comisiilor, conflictul plecând de la faptul că nu li s-a semnat contractul colectiv de muncă. Că nu l-am semnat eu şi înţeleg că nici actuala conducere nu l-a semnat. De aici a pornit conflictul şi oamenii s-au plâns să-şi caute dreptatea, sau mă rog, ce cred ei.

Paginademedia.ro: Dacă vă uitaţi în urmă vă reproşaţi ceva?

Stelian Tănase: Că am acceptat să fiu directorul televiziunii. Cu fiecare zi care trece am mari regrete că mi-am pierdut vremea acolo. Am amintiri amestecate, şi plăcute şi neplăcute, dar a fost o perioadă din viaţa mea pe care am pierdut-o.

Paginademedia.ro: De ce aţi acceptat?

Stelian Tănase: Pentru că era USL la putere, iar Crin Antonescu mi-a spus că voi putea face reforma pe care o doresc pentru că am o susţinere în parlament de 70%. Şi eu atunci, care ştiam ce reformă voiam să fac, i-am spus că accept. Şi i-am spus: dacă vă destrămaţi mâine? Şi mi-a spus: nu, domnule, în 2016, la alegeri, adică acuma. După două luni s-au spart şi nici nu-mi mai răspundeau la telefon.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Angela Gheorghe Angela Gheorghe
    Ce noroc are stelica ca nu au venit cand semna el contracte pentru prietenii lui impreuna cu care s-au "luptat cu comunismul". dar nu e timpul pierdut Stelica. Poti trece si tu pe la DNA pentru ca si tu ai administrat prost TVR: ai incheiat contracte pentru prieteni, ai cenzurat, ai angajat, te-ai razbunat. Meriti sa te racoresti un pic la beciul domnesc.
  • Alina Alina
    Stelica, alt om al sistemului. Nu cred ca regreta ca a fost pdg, ca doar i-a iesit si lui bine.
  • livia pila livia pila
    Hotii striga hotii. Domnul Tanase a avut grihja ca prietenii lui sa nu o duca rau in timpul mandatului sau. Mai o politica, mai niste delicateturi, mai reclame, un bar. Nu se stie cine si ce a furat in TVR...

Trimite un comentariu

sus