Skip to main content

SCHIMBĂRI. TVR 1, canal informativ. TVR 2 rămâne generalist. O dată-n viață se mută sâmbăta. Nocturne trece pe TVR 3

 
SCHIMBĂRI. TVR 1, canal informativ. TVR 2 rămâne generalist. O dată-n viață se mută sâmbăta. Nocturne trece pe TVR 3
tvr

TVR 1 se va transforma într-un canal “axat pe actualitate”, TVR 2 își va păstra în mare măsură profilul “cu o reconfigurare a grilei”, iar TVR 3 va adăuga componenta culturală la cea regională, deja existentă, potrivit reprezentanților Televiziunii Române, care s-au prezentat astăzi la CNA pentru a primi aprobarea pentru grila cadru de toamnă.

Unele emisiuni se vor muta pe TVR 3. Printre aceste, Nocturne cu Marina Constantinescu și Drumul lui Leșe.

Profesioniștii cu Eugenia Vodă și Garantat 100% rămân pe TVR 1, sâmbăta și duminica de la 23.00.

Publicitate

Carla Tompea, director de programe al TVR, despre schimbarea prin care va trece principalul canal al SRTV:

“TVR 1 nu va deveni un canal de știri, în sensul împământenit în conștiința telespctatorilor din România. Va fi un canal axat pe actualitate, pe agenda zilei. Aș vrea să ne clarificăm în minte acest sens. Aș vrea să fiți de acord cu mine că în România mai există loc pentru un astfel de canal, care prezintă informația corect, echilibrat și sobru, în sensul de încredere.

Dorina Rusu: “Mi se pare curajoasă această reconfigurare. Problema este dacă este bine ca toate aceste emisiuni foarte bune pe care cu toții le iubim să treacă pe TVR 3.”

O poziție ceva mai dură a avut Gabriel Tufeanu, membru CNA, care a spus “Nu cred în grilele dumneavoastră”.

“TVR 1 devine un canal informativ cu 48% emisiuni de informare. Cum va functiona? Sunt vreo 200 de persoane la departamentul de stiri din TVR, cu tot cu soferi. Aceștia trebuie să alimenteze si canalul TVR 2 si canalul TVR 3.

Daca TVR 1 este un canal informativ nu are o coerenta. Avem emisiuni de divertisment, probabil emisiunea Iulianei Tudor, sâmbătă, duminică dimineața probabil Viata Satulului. Nu e nici macar un canal de stiri, este o strategie temporara. Angajatii televiziunii nu se suprapun cu aceasta grila. Aveti o pondere foarte mare de divertisment. Este un dezechilibru intre ceea ce se doreste si ce vreti sa faceti de maine. TVR 3 nu este masurat. Nu este masurat TVR HD. Eu va zic ca rezultatul va fi o scadere în audiențe”, a spus Tufeanu. 

Radu Herjeu s-a arătat încântat de schimbarea de la TVR 3, cu mențiunea că nu este suficient de promovat și că “nouă din zece români nu știu de existența acestui canal”.

“Noua din zece oameni nu stiu ca exista TVR 3. E pacat, mai ales vazand ca se fac lucruri extraodinare acolo. Eu am sa urmaresc TVR 3 cu interes profesional, are foarte mari sanse sa creasca si sa devina un reper”, a spus Herjeu.

Consiliul Național al Audiovizualului a aprobat în ședința de astăzi, cu șapte voturi “pentru” și unul “împotrivă” modificarea structurii de programe a posturilor TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional - TVR Moldova și pentru stațiile regionale. Gabriel Tufeanu a fost singurul care a votat “împotriva” solicitării Societății Române de Televiziune.

În fața Consiliului pentru a argumenta modificările substanțiale de grilă au fost prezenți Carla Tompea, director de programe TVR, Gabriel Gherghescu, director TVR 1 și Mircea Neacsa, director TVR 3.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, fragmente din declarațiile reprezentanților TVR în fața CNA:

Carla Tompea, director de programe, a vorbit despre TVR 1 și TVR 2:

"Atat Comitetul director cat și Consiliul de Administrație au elaborat si aprobat, pe 21 iulie 2016, o strategie, care include masuri legislative si de ordin redactional. Probabil anul viitor telespectatorii vor reusi sa vada efectele acestei decizii.
Aceasta grila de toamnă reprezinta o tranziție. Ma refer la cele doua canale principale: TVR 1, TVR 2 și TVR 3, TVR International și Moldova. Cred ca e bine sa acordam o nota de interes din start catre aceste grile cadru. TVR incearca o indeplinire mai profesionista a misiunii sale publice, conform legii dupa care functioneaza."

Gabriel Gherghescu, director TVR 1:

"Referitor la TVR 1, grila cadru pe care am adus-o si v-am prezentat-o este orientata mai mult catre actualitate fata de structura de programe de pana acum. Ea cuprinde doua jurnale de stiri in plus. Partea de weekend a ramas aproape neschimbata. Au ramas emisiunile minoritatile nationale si Parlamentul României. Sunt create cateva linii de actualitate.

Reprezentanții postului public, despre TVR 2: Se păstrează ca post generalist de repozitionare si reconfigurare. Programele informative isi pastreaza ponderea, diminuarea este de doar 1%. Programele educative cresc de la 9 la 11,5%, incercam sa introducem o linie de program matinal. Incercam sa conturam acelasi tip de program informativ si tot la categ program educative o sa inscriem o linie de publicistica. De luni pana joi vom difuza acest program de publicistica."

Despre TVR 3

Mircea Neacșa, director TVR 3:

"Programele culturale au scazut. Acestea au fost translatate de la TVR 2 catre TVR 3. Documentarele, filmele serialele documetnare cresc de la 21 % la 29 de procente. Va fi un divertisment cu accent pe arhiva tvr. Acestea sunt reperele din grila de toamana a TVR 2.

Din aceasta toamana se va proceda la o schimbare de accent. TVR 3 va pastra caracterul regional de “best off” a programelor din teritoriu, dar intregind portofoliul tvr. La ora 21.00 va fi introdusă o linie de programe precum Profesioniștii, Garantat %, Nocturne, Festivalul George Enescu și Drumul lui Leșe, de luni până vineri (un program pe seară). Duminica de la ora 20.00 vor fi difuzate filme clasice."

Radu Herjeu: Mi se pare ciudățel că vreți să transformați TVR 1 în post de știri. Mi se părea normal ca TVR 2 să fie de știri.

Radu Herjeu, membru CNA: Vreti sa transformati TVR 1 in post de stiri, ceea ce ar fi o premiera la nivel international. E straetegia dvs., CNA nu poate interveni. Mi se pare ciudatel, mi se parea normal ca TVR 2 sa fie de stiri.

Ce ma bucur foarte tare este schimbarea de la TVR 3. Eu cred ca are toate ingredientele pentru a deveni atipic si unic pe piata romaneasca cu sansa de a se impune, dar romanii trebuie sa afle despre el. Noua din zece oameni nu stiu ca exista TVR 3. E pacat ca vazand ca se fac lucruri extraodinare acolo. Eu am sa urmaresc TVR 3 cu interes profesional, are foarte mari sanse sa creasca si sa devina un reper.

Carla Tompea: Au fost multe dezbateri fata de TVR 1 si TVR 2. Acesta este doar un pas, o etapa, ne gandim la o repozitionare, un rebrandicg. Apropo de TVR 3, vom lucra la o mai buna cunoastere si vizibilitate a acestui canal. Un TVR 3 regional si cultural.

Cum arată structura de programe a TVR aprobata astazi de CNA, în comparație cu cea din iunie 2016:

TVR 1

 • Producție proprie: de la 57% la 80,65%
 • Programe retransmise TVR 2, TVR Internațional: de la 5,7% la 0%

Tipuri de programe:

 • Programe de informare: de la 23,5% la 48%
 • Programe educative: de la 18% la 14,25%
 • Programe culturale: de la 8% la 4,5%

TVR 2

 • Producție proprie: de la 56% la 53,5%
 • Programe retransmise TVR 1 - jurnal interpretat in limbaj mimico-gestual. St. Cluj, Timișoara: de la 4,5% la 0,5%

Tipuri de programe:

 • Programe de informare: de la 13,5% la 18,5%
 • Programe educative: de la 8,5% la 11,5%
 • Programe culturale: de la 27% la 17%

TVR 3

 • Producție proprie: de la 95% la 94%
 • Programe retransmise Trinitas TV: de la 1% la 1%

Tipuri de programe:

 • Programe de informare: de la 15% la 18%
 • Programe educative: de la 10 %la 9%
 • Programe culturale: de la 20% la 38%
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

 • Normal ar trebui sa vedem pe canalul tvr1 si pe tvr2 programe frumoase,filme si seriale. Ce nu avem dreptul acesta?Ce tot ne bagati pe gat *** si pe alti? Oferitine programe bune si ***
 • @OliPo - TVR 3 nu a fost niciodata analogic - totul e digital: emisia prin satelit, emisia terestra în pachetul TVR, conexiunea prin fibră optică cu staţiile cabiliştilor, tot lanţul de producţie . Oricum, TVR este tehnologic ani lumină în faţa unor trusturi ca Intact, care tot amână emisia HD. TVR HD împlineşte în curând 10 ani.
 • În primul rând, ar trebui schimbată legea. Dacă se vrea o mai mare vizibilitate a TVR3, va trebui retransmisia programului să devină obligatorie, atât pe cablu cât și pe satelit. Digitalizarea emisiei fiind un necesar.
 • Si totusi... ***, exista in DEX. Acest lucru caracterizeaza urmatoarele persoane: Irina Radu, Cristian Zgabercea, Gabriel Gherghescu, MIrcea Neasca, Cristina Leorent si Razvan Nicolescu.
 • @livia pila autentica

  Ai dreptate draga, trebuia sa fiu mai dura cu cei doi acoliti PSD din conducerea SRTV, adica groparii TVR1.

  Cat despre Neacsa, cred ca ai vrut sa spui ca e un fel de ***. Dar te-a cenzurat robotul de la pagina.
 • @SIlvia Neacsa e un Hopa Mitica fara personalitate. Un simplu cititor la Teleenciclopedia. Nimic mai mult. Care fiind om de paie e pus sa mimeze rolul de director. De fapt, micutul Neacsa, un fel de ***, e setat sa spuna Da, să trăiti, am inteles!
 • @livia pilă care e revoltată de ponderea emisiunilor de actualitate. Te somez, nu mă plagia! Esti o dublură palida! Trebuia să fii mai dura cu numitii Radu Irina si Zgabercea Cristian. Agentii PSD!
 • @Zgabi2, pardon Cristian

  Viitorul suna bine pentru tine, dar de ce oare se vede prost?
  Pentru conducerea televiziunii, informare nu reprezinta nici educatie nici cultura, dupa cum scrie mai sus. Procentele pentru cultura si educatie, cele mai importante lucruri pentru care exista TVR, scad dramatic. Ce ma poate reprezenta informarea, mai ales in campanie electorala, desteptule? Manipulare, in proportie de 50%, dupa cum scrie mai sus. Pai cu ce va fi diferita fata de televiziunile private de stiri marca OTV (RTV, A3)? Doar prin audienta. Cele private vor face in continuare 2, 2.5 rating, iar TVR1 0.5 precum Realitatea TV sau B1.
 • @livia pilă
  Ești sub orice critică.
  Orice lucru bun îl întorci pe toate părțile și îl transformi în lucru rău.
  TVR 1 nu va fi doar un canal de știri. Dacă ai avea ochi și pentru altceva decât pentru titlu ai vedea că ponderea emisiunilor informative este de 48%.
  La canalele de știri pe care nu le suporți ponderea acestor emisiuni depășeșste 90%.

  TVR 1 va rămâne un canal urmărit și va promova și celelalte două canale.
 • Cum suna asta: post de televiziune axat pe actualitate? Pai nu toate televiziunile generaliste sunt axate pe actualitate? Aceasta exprimare arata atat amatorismul cat si nivelul intelectual scazut al actualei conduceri a SRTV.

  Transformarea TVR1 in canal de stiri in campanie electorala va duce postul cu cea mai mare audienta dintre canalele SRTV la limita aonimitatii. Astfel Irina Radu, Cristian Zgabercea animati de PSD vor stinge lumina in Televiziunea Romana. TVR3 este practic inexistent, TVR2 a ajuns la o audienta de 0.2, daca si TVR1 coboara sub un punct de rating, audienta practic existenta Televiziunii Romane nu mai are nicio importanta pentru socientatea romana.
 • Mai mult, și TeleRadio Moldova, care nu aveau decât un singur canal TV, Moldova 1, a decis să înființeze un al doilea canal, care va avea doar acoperire națională și care va conține principalele emisiuni de divertisment și transmisiuni sportive și filme și seriale, Moldova 1 urmând să fie un canal în principal informativ și care va avea difuzare internațională.

  Modelul urmat atât de moldoveni, maghiari și mai nou români este France Televisions, unde France 2 este principalul canal generalist, iar France 1ere este un canal internațional.
 • Esecul este garantat. De neprofesionalism cras al Carlitei, al lui Neacsa, al lui Gherghescu,. Supervizat de Irina Radu si Zgabercea!

Trimite un comentariu