Skip to main content

SCHIMBĂRI. TVR 1, canal informativ. TVR 2 rămâne generalist. O dată-n viaţă se mută sâmbăta. Nocturne trece pe TVR 3

 
tvr
tvr

TVR 1 se va transforma într-un canal “axat pe actualitate”, TVR 2 îşi va păstra în mare măsură profilul “cu o reconfigurare a grilei”, iar TVR 3 va adăuga componenta culturală la cea regională, deja existentă, potrivit reprezentanţilor Televiziunii Române, care s-au prezentat astăzi la CNA pentru a primi aprobarea pentru grila cadru de toamnă.

Publicitate

Unele emisiuni se vor muta pe TVR 3. Printre aceste, Nocturne cu Marina Constantinescu şi Drumul lui Leşe.

Profesioniştii cu Eugenia Vodă şi Garantat 100% rămân pe TVR 1, sâmbăta şi duminica de la 23.00.

Carla Tompea, director de programe al TVR, despre schimbarea prin care va trece principalul canal al SRTV:

“TVR 1 nu va deveni un canal de ştiri, în sensul împământenit în conştiinţa telespctatorilor din România. Va fi un canal axat pe actualitate, pe agenda zilei. Aş vrea să ne clarificăm în minte acest sens. Aş vrea să fiţi de acord cu mine că în România mai există loc pentru un astfel de canal, care prezintă informaţia corect, echilibrat şi sobru, în sensul de încredere.

Dorina Rusu: “Mi se pare curajoasă această reconfigurare. Problema este dacă este bine ca toate aceste emisiuni foarte bune pe care cu toţii le iubim să treacă pe TVR 3.”

O poziţie ceva mai dură a avut Gabriel Tufeanu, membru CNA, care a spus “Nu cred în grilele dumneavoastră”.

“TVR 1 devine un canal informativ cu 48% emisiuni de informare. Cum va functiona? Sunt vreo 200 de persoane la departamentul de stiri din TVR, cu tot cu soferi. Aceştia trebuie să alimenteze si canalul TVR 2 si canalul TVR 3.

Daca TVR 1 este un canal informativ nu are o coerenta. Avem emisiuni de divertisment, probabil emisiunea Iulianei Tudor, sâmbătă, duminică dimineaţa probabil Viata Satulului. Nu e nici macar un canal de stiri, este o strategie temporara. Angajatii televiziunii nu se suprapun cu aceasta grila. Aveti o pondere foarte mare de divertisment. Este un dezechilibru intre ceea ce se doreste si ce vreti sa faceti de maine. TVR 3 nu este masurat. Nu este masurat TVR HD. Eu va zic ca rezultatul va fi o scadere în audienţe”, a spus Tufeanu.

Radu Herjeu s-a arătat încântat de schimbarea de la TVR 3, cu menţiunea că nu este suficient de promovat şi că “nouă din zece români nu ştiu de existenţa acestui canal”.

“Noua din zece oameni nu stiu ca exista TVR 3. E pacat, mai ales vazand ca se fac lucruri extraodinare acolo. Eu am sa urmaresc TVR 3 cu interes profesional, are foarte mari sanse sa creasca si sa devina un reper”, a spus Herjeu.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat în şedinţa de astăzi, cu şapte voturi “pentru” şi unul “împotrivă” modificarea structurii de programe a posturilor TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional - TVR Moldova şi pentru staţiile regionale. Gabriel Tufeanu a fost singurul care a votat “împotriva” solicitării Societăţii Române de Televiziune.

În faţa Consiliului pentru a argumenta modificările substanţiale de grilă au fost prezenţi Carla Tompea, director de programe TVR, Gabriel Gherghescu, director TVR 1 şi Mircea Neacsa, director TVR 3.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, fragmente din declaraţiile reprezentanţilor TVR în faţa CNA:

Carla Tompea, director de programe, a vorbit despre TVR 1 şi TVR 2:

"Atat Comitetul director cat şi Consiliul de Administraţie au elaborat si aprobat, pe 21 iulie 2016, o strategie, care include masuri legislative si de ordin redactional. Probabil anul viitor telespectatorii vor reusi sa vada efectele acestei decizii.
Aceasta grila de toamnă reprezinta o tranziţie. Ma refer la cele doua canale principale: TVR 1, TVR 2 şi TVR 3, TVR International şi Moldova. Cred ca e bine sa acordam o nota de interes din start catre aceste grile cadru. TVR incearca o indeplinire mai profesionista a misiunii sale publice, conform legii dupa care functioneaza."

Gabriel Gherghescu, director TVR 1:

"Referitor la TVR 1, grila cadru pe care am adus-o si v-am prezentat-o este orientata mai mult catre actualitate fata de structura de programe de pana acum. Ea cuprinde doua jurnale de stiri in plus. Partea de weekend a ramas aproape neschimbata. Au ramas emisiunile minoritatile nationale si Parlamentul României. Sunt create cateva linii de actualitate.

Reprezentanţii postului public, despre TVR 2: Se păstrează ca post generalist de repozitionare si reconfigurare. Programele informative isi pastreaza ponderea, diminuarea este de doar 1%. Programele educative cresc de la 9 la 11,5%, incercam sa introducem o linie de program matinal. Incercam sa conturam acelasi tip de program informativ si tot la categ program educative o sa inscriem o linie de publicistica. De luni pana joi vom difuza acest program de publicistica."

Despre TVR 3

Mircea Neacşa, director TVR 3:

"Programele culturale au scazut. Acestea au fost translatate de la TVR 2 catre TVR 3. Documentarele, filmele serialele documetnare cresc de la 21 % la 29 de procente. Va fi un divertisment cu accent pe arhiva tvr. Acestea sunt reperele din grila de toamana a TVR 2.

Din aceasta toamana se va proceda la o schimbare de accent. TVR 3 va pastra caracterul regional de “best off” a programelor din teritoriu, dar intregind portofoliul tvr. La ora 21.00 va fi introdusă o linie de programe precum Profesioniştii, Garantat %, Nocturne, Festivalul George Enescu şi Drumul lui Leşe, de luni până vineri (un program pe seară). Duminica de la ora 20.00 vor fi difuzate filme clasice."

Radu Herjeu: Mi se pare ciudăţel că vreţi să transformaţi TVR 1 în post de ştiri. Mi se părea normal ca TVR 2 să fie de ştiri.

Radu Herjeu, membru CNA: Vreti sa transformati TVR 1 in post de stiri, ceea ce ar fi o premiera la nivel international. E straetegia dvs., CNA nu poate interveni. Mi se pare ciudatel, mi se parea normal ca TVR 2 sa fie de stiri.

Ce ma bucur foarte tare este schimbarea de la TVR 3. Eu cred ca are toate ingredientele pentru a deveni atipic si unic pe piata romaneasca cu sansa de a se impune, dar romanii trebuie sa afle despre el. Noua din zece oameni nu stiu ca exista TVR 3. E pacat ca vazand ca se fac lucruri extraodinare acolo. Eu am sa urmaresc TVR 3 cu interes profesional, are foarte mari sanse sa creasca si sa devina un reper.

Carla Tompea: Au fost multe dezbateri fata de TVR 1 si TVR 2. Acesta este doar un pas, o etapa, ne gandim la o repozitionare, un rebrandicg. Apropo de TVR 3, vom lucra la o mai buna cunoastere si vizibilitate a acestui canal. Un TVR 3 regional si cultural.

Cum arată structura de programe a TVR aprobata astazi de CNA, în comparaţie cu cea din iunie 2016:

TVR 1

  • Producţie proprie: de la 57% la 80,65%
  • Programe retransmise TVR 2, TVR Internaţional: de la 5,7% la 0%

Tipuri de programe:

  • Programe de informare: de la 23,5% la 48%
  • Programe educative: de la 18% la 14,25%
  • Programe culturale: de la 8% la 4,5%

TVR 2

  • Producţie proprie: de la 56% la 53,5%
  • Programe retransmise TVR 1 - jurnal interpretat in limbaj mimico-gestual. St. Cluj, Timişoara: de la 4,5% la 0,5%

Tipuri de programe:

  • Programe de informare: de la 13,5% la 18,5%
  • Programe educative: de la 8,5% la 11,5%
  • Programe culturale: de la 27% la 17%

TVR 3

  • Producţie proprie: de la 95% la 94%
  • Programe retransmise Trinitas TV: de la 1% la 1%

Tipuri de programe:

  • Programe de informare: de la 15% la 18%
  • Programe educative: de la 10 %la 9%
  • Programe culturale: de la 20% la 38%
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cyberblue Cyberblue
    În mod normal mutarea nu ar trebui să conteze. Apeşi alt buton pe telecomandă şi gata. Problema e că TVR 3 nu se recepţionează pe platforma DIGI Satelit. Apoi mulţi români nu fac altceva decât să zapp-eze între primele 10 canale de pe telecomandă. Eu, dacă mă interesează o emisiune, o urmăresc indiferent pe ce canal se dă. Oricum TVR-ul schimba adesea orele de difuzare şi trebuia să fii destul de atent dacă îţi plăcea un anumit program. De asta uneori prefer să le văd on line pe TVR Plus.
  • Andrei.ro Andrei.ro
    Nenea președinte al CNA să mai scoată capul prin lumea Media. Faptul că TVR1 s-ar transforma in canal de știri n-ar fi deloc o premieră Internațională pentru că Magyar Televizio a făcut deja acest pas. A transforma programul 1 (m1) în post de știri de vreo 2 ani deja. Mai mult decat atât m1 acum post de știri emite scurte grupaje informative în limbile engleză,germană,rusă,chinează...
  • alex alex
    ce pacat de Profesionistii, sa il mute la tvr 3 unde nu se va uita nimeni:(
  • Cristian Cristian
    Eu cred că grilele propuse sunt un pas către mai bine.
    Sper că TVR 1 va fi în curând programul internațional al TVR și va avea câte o variantă pentru America, Europa, România și Moldova.
    TVR 2 trebuie să reintre în Top 10, de-asta se mută acolo conținutul principal al TVR.
    TVR 3 nu a luat degeaba culoarea TVR Cultural, este postul care va fi principalul responsabil pentru transmitearea evenimentelor culturale și care va prelua talk-show-urile culturale cu un public stabil, prezente până acum pe TVR 1 și TVR 2.

    Felicitări!
  • Truli Truli
    Vai mama lor! N-au nici o strategie, incropesc o grila si aia e. Nu mai vorbim de faptul ca televiziunile astea sunt pline de necunoscuti, de emisiuni despre care n-am auzit deloc. Presedintele are nevoie sa aeriseasca cladirile alea ca *** deja.
  • Silvia Silvia
    Mircea Neacsa, director la TVR3? Pai asta nu era director la Personal? De fapt nu conteaza, director pe bani publici sa fie.
  • Thor Thor
    Apărătorul *** la TV să afle că nu ar fi tocmai „o premieră la nivel internațional” transformarea primului canal al televiziunii publice în post de știri. Nu trebuie să privească foarte departe, ci doar până la vecinii noștri unguri și va constata asta.
  • F F
    Mda. Problema nu este ca tvr se va îngropa și mai tare. Problema e ca va trage cu el în jos niște emisiuni bune.

Trimite un comentariu

sus